To "Άξιον Εστί" από την Πειραματική Χορωδία του δήμου Ρόδου

  ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

Η Πειραματική Χορωδία Δήμου Ρόδου, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Σακελλαρίδη, σε συνεργασία με Λαϊκή Ορχήστρα, παρουσιάζουν το

«ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» των Οδυσσέα Ελύτη και Μίκη Θεοδωράκη.

    Η συναυλία που οργανώνεται από το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27  Οκτωβρίου 2013 ,στις 8μμ, στο Δημοτικό Θέατρο, με ελεύθερη είσοδο.

Το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» , που ο Μίκης Θεοδωράκης το χαρακτήρισε ως «Λαϊκό Ορατόριο», είναι έργο διαχρονικό , με σύγχρονα μηνύματα. Αποτελεί ίσως, το κορυφαίο Ελληνικό μουσικό- ποιητικό δημιούργημα.

   Κεντρικό σημείο του «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» είναι η πάλη ανάμεσα στο αγαθό και το κακό. Ο Οδυσσέας Ελύτης , μέσα από το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» άλλοτε πενθεί για τα πάθη του λαού, άλλοτε φρίττει από τις παρεμβάσεις των ξένων δυνάμεων, γράφοντας: «ήρθαν ντυμένοι ‘φίλοι’ αμέτρητες φορές οι εχθροί μου».

Άλλοτε βγαίνει «με το λύχνο του άστρου» ψάχνοντας για ανθρωπιά και δικαιοσύνη, άλλοτε πάλι παρακαλεί: «μη λησμονάτε τη χώρα μου».

Ξέρει καλά και γι αυτό και γράφει πως: «για να γυρίσει ο ήλιος », για να αλλάξουν δηλαδή τα πράγματα, «θέλει δουλεία πολλή», χρειάζεται αγώνας.

   Μιλά για τη «μακρινή μητέρα» που δεν είναι άλλη από την παραδεισένια κατάσταση από την οποία ερχόμαστε και στην οποία ποθούμε να επιστρέψουμε.

   Με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο γράφει για «τις νύχτες που κλαιν των ανθρώπων τα βάσανα».

Δοξάζει τα νησιά , τη θάλασσα, τους ανέμους , τη φύση, τον ήλιο, τα κορίτσια, τον Έλληνα, την Ελλάδα.

   Με το: «Αιέν ο Κόσμος ο Μικρός ο Μέγας», με το οποίο τελειώνει το έργο του, «φωτίζει» και «φτερώνει» τις ψυχές μας. «Σταλάζει» περηφάνια και ελπίδα πως αυτός «ο Κόσμος ο Μικρός ο Μέγας», η Ελλάδα μας, θα ζήσει…

   Σε μας απομένει ο αγώνας για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Χωρίς να αφήσουμε να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας και πάνω απ’ όλα , την εθνική μας κυριαρχία.Απώλεια εθνικής κυριαρχίας σημαίνει «κατοχή», σημαίνει σκλαβιά.  

Και, τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο από την ελευθερία.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...