«Μακρινό Σύμπαν: Γαλαξίες Κανίβαλοι και Μαύρες Τρύπες» με την αστροφυσικό Ελένη Χατζηχρήστου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΒΡΑΔΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Το Κολλέγιο Ρόδου και το Αστεροσκοπείο Εύδημος
σας προσκαλούν σε μια βραδιά γεμάτη αστέρια.

Μαζί μας θα είναι η αστροφυσικός  Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου,  που θα μας μιλήσει για το «Μακρινό Σύμπαν: Γαλαξίες Κανίβαλοι και Μαύρες Τρύπες»

Θα ακολουθήσει παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Εύδημος

Ημερομηνία: Κυριακή 15/12/2013    Ώρα: 19:00
Τοποθεσία: Αμφιθέατρο Ελευθέριος Γείτονας και Προαύλιος χώρος Κολλεγίου Ρόδου

Πληροφορίες/Κρατήσεις: echatz@rodos-college.gr, 22410 87747-9
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι άνθρωποι πάντα αναζητούμε στον ουρανό ελπίδα, γνώση και έμπνευση, την αρχή του χρόνου και του Σύμπαντος, τις απαντήσεις σε όλα τα υπαρξιακά ερωτήματα που διαφεύγουν της ανθρώπινης λογικής. Μέσα από την επαφή μας με την Αστρονομία ανακαλύπτουμε τη θέση μας στον κόσμο, συμμετέχουμε σε μια αίσθηση θαυμασμού και ανακάλυψης, συνειδητοποιούμε την επίδραση της επιστήμης στην καθημερινή μας ζωή και το πώς η επιστημονική γνώση μπορεί να συνεισφέρει σε μια ισορροπημένη και ειρηνική κοινωνία.

Την Κυριακή 15/12 θα απολαύσουμε μια μαγευτική αστροβραδιά στο Κολλέγιο Ρόδου. Η Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου θα μοιραστεί μαζί μας τα μυστικά του μακρινού Σύμπαντος και των πιο ακραίων φαινομένων του, όπως ο γαλαξιακός κανιβαλισμός και οι μυστηριώδεις μαύρες τρύπες. Το Αστεροσκοπείο Εύδημος και ο ερασιτέχνης αστρονόμος Στράτος Κουφός θα μας ξεναγήσουν στο νυκτερινό ουρανό όπου θα δούμε πλανήτες, το (σχεδόν γεμάτο) φεγγάρι, τη βροχή διαττόντων Διδυμίδες και άλλα ουράνια αντικείμενα.

Η Ελένη Χατζηχρήστου είναι αστροφυσικός, κάτοχος μάστερ του αστεροσκοπείου του Παρισιού και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Leiden.  Έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα (Πανεπιστήμιο Yale,  Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble, NASA Goddard Space Flight Center, Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο Χιλής). Διατελεί Επιστημονική Συνεργάτις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Πρύτανης του Ελληνικού παραρτήματος του Πανεπιστημίου Seattle – City Unity College. Από τον Οκτώβριο 2013 βρίσκεται στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης του Κολλεγίου Ρόδου.  Είναι συγγραφέας δεκάδων δημοσιευμένων πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών, περισσότερων από 200 εκλαϊκευτικών άρθρων και του βιβλίου «Εξερευνώντας το Σύμπαν». Το 2011 ανακηρύχθηκε ως μια από τις 13 γυναίκες ρόλους-μοντέλα επιστημόνων της Ευρώπης.

Το Αστεροσκοπείο Εύδημος ιδρύθηκε το 2006. Περιλαμβάνει ένα μεγάλο καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο τύπου Smith-Cassegrain διαμέτρου 11”, CCD κάμερες και  όλο τον συνοδευτικό εξοπλισμό (φίλτρα, προσοφθάλμιους) που είναι απαραίτητος για την παρατήρηση των αστρονομικών φαινομένων. Περιβάλλεται από θόλο διαμέτρου 2.80 μέτρων, πλήρως αυτοματοποιημένο. Το Αστεροσκοπείο Εύδημος έχει εμπλακεί ενεργά σε έρευνες υπερκαινοφανών αστέρων (supernova), ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, παρατηρήσεις πλανητών και διαβάσεις και αποκρύψεις ουρανίων σωμάτων. Ο ιδρυτής του Στράτος Κουφός συνεργάστηκε με την επιστημονική ομάδα που μελέτησε το μηχανισμό των Αντικυθήρων και εξειδικεύεται σε θέματα Αρχαιοαστρονομίας.

Το Αστεροσκοπείο Εύδημος από το 2013 φιλοξενείται στους χώρους του Κολλεγίου Ρόδου, και διατίθεται για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.


 
  

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...