51 χρόνια ΠΑΣΟΚ και με μέλλον προσφοράς στη χώρα, του Κοσμά Σφυρίου

51 ΧΡΟΝΙΑ  ΠΑ.ΣΟ.Κ καιΜΕ ΜΕΛΛΟΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.

            Η προδοσία της Κύπρου από τους χουντικούς έφερε την κατάρευση της δηκτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, το 1974.

Τότε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη «Νέα Δημοκρατία» (Ν.Δ), ως συνέχεια της προδικτατορικής δεξιάς Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (Ε.Ρ.Ε). Η προδικτατορική Ένωση Κέντρου (Ε.Κ) επανιδρύθηκε ως Ε.Κ Νέες Δυνάμεις Η παραδοσιακή & η ανανεωτική Αριστερά συνέπραξαν ως «Ενιαία Αριστερά». Οι πολίτες που πίστευαν στην σοσιαλδημοκρατική και σοσιαλιστική ιδεολογία δεν εκφράζονταν από τα κόμματα - διάδοχα του προδικτατορικού πολιτικού συστήματος. Και αυτόν τον πολιτικό χώρο ήλθε να καλύψει η Διακήρυξη της 3ηςΣεπτέμβρη‘74, με την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου και πλήθος στελεχών ίδρυσαν το νέο κόμμα, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ).

            Μέσα σε επτά (7) χρόνια, ο ελληνικός λαός του εμπιστεύτηκε την διακυβέρνηση της χώρας (με ποσοστό πάνω από 48 %) και την εφαρμογή του προγράμματος της «Αλλαγής». Συνολικά οι έλληνες & οι ελληνίδες το εκλέξανε κυβέρνηση έξι (6) φορές (1981, 1985, 1993, 1996, 2.000 και 2.009). Και την Αλλαγή που επαγγέλθηκε την έκανε πράξη σε πολλούς (όχι σε όλους) τομείς της δημόσιας ζωής της χώρας μας.

  • Διέλυσε τα απομεινάρια του εμφυλίου πολέμου -Εθνική Συμφιλίωση- με την αναγνώριση της ενιαίας Εθνικής Αντίστασης κατά κατακτητών.
  • Αναβάθμισε την Δημοκρατία, με ουσιαστική αποκέντρωση, μέσα από δυο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, που θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρή…
  • Εκσυγχόνισε το οικογενειακό δίκαιο και έκανε πολλά βήματα για την ισότητα των δύο φύλλων, στον εργασιακό και κοινωνικό τομέα.
  • Ενίσχυσε τα εισοδήματα των πτωχότρεων και της μεσαίας τάξης, για μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη.
  • Θεμελίωσε Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ) κατασκευάζοντας υποδομές σε όλη την χώρα (νοσοκομεία - αλλού Πανεπιστημιακά και αλλού περιφερειακά - καθώς και κέντρα υγείας, για πρωτοβάθμια περίθαλψη).
  • Αναβάθμισε και εκσυγχρόνισε την δημόσια παιδεία, ιδρύοντας πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια και πλήθος σχολεία της 1ης& 2ης βαθμίδας.
  • Εφάρμοσε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ειρήνης, με αποφασιστική προάσπιση των εθνικών μας δικαίων και ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
  • Πέτυχε την ένταξη της Ελλάδας στον «κεντρικό πηρύνα» της Ε.Ε, με την αντικατάσταση της υποτιμημένης δραχμής με το ισχυρό ΕΥΡΩ.
  •  Κατασκεύασε εμβληματικά μεγάλα έργα υποδομής στην πρωτεύουσα και στην περιφέρεια, συμβάλλοντας στην περιφερειακή ανάπτυξη.
  • Θέσπισε την «νησιωτικότητα» με ειδική πρόβλεψη στο άρθρο 101 του Συντάγματος, νομοθέτησε μειωμένο ΦΠΑ κ.λ.π  άλλα νησιωτικά μέτρα
  • και πλήθος δημιουργικών πολιτικών, που δεν απαριθμώνται σε άρθρο.
  • Τέλος του 2009, ότανπαρέλαβε «εκτροχιασμένα» τα δημοσιονομικάτης χώρας, στο «χείλος του γκρεμού», δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος(κάνοντας πολιτικό «χαρακίρι», που το οδήγησε στην τελευταία θέση στην Βουλή !), υπέγραψε την 1ηδανειακή σύμβση, με το 1ο οδυνηρό μνημόνιο, για να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας.Τα άλλα πολιτικά κόμματα, που το κατάγγελλαν, κέρδισαν διαδοχικά τις εκλογές και ως κυβερνήσεις – η Ν.Δ εφάρμοσε την 2η δανειακή σύμβαση και το 2ο μνημόνιο και

  • ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α υπέγραψε 3η δανειακή σύμβαση και 3ο μνημόνιο…

 

Σήμερα – 51 χρόνια μετά την ίδρυση του – έχει τον θεσμικό ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχοντας αποκαταστήσει την πολιτική ιδιότητα του θεσμικού παράγοντα του δημοκρατικού πολιτεύματος μας, μετά από την 13ετή «περιδίνηση» του, από την απώλεια της 2ης  θέσης στο Κοινοβούλιο. Ενώ  ήδη έχουν περάσει 16 χρόνια που δεν εκλέγεται κυβέρνηση (από 4/10/ 2009).

Σήμερα, προτείνει στον ελληνικό λαό «Νέα Αλλαγή», με παρουσίαση άλλου προγράμματος διακυβέρνησης (από αυτό που εφαρμόζει η δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ν.Δ),  με σοσιαλδημοκρατικό προοδευτικό περιεχόμενο, μέρος του οποίου θα ανακοινώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε λίγες μέρες στην Δ.Ε.Θ.

            Παράλληλα, τα δυο τελευταία χρόνια, στις δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών καταγράφεται μια ικανή κοινωνική πλειοψηφία, που αποδοκιμάζει πολλές από τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές. Και σ’ αυτήν πρέπει να απευθυνθεί ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτρυσης :

  • Κηρύσσοντας νέο Ανένδοτο Αγώνα, κατά την 2ετία 2025 - 2027, για αλλαγή κυβέρνησης – με τις επόμενες εκλογές – σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση.
  • Καλώντας τους δυσαρεστημένους έλληνες και τις ελληνίδες να αυτό- οργανωθούν σ’ αυτόν τον Ανένδοτο Αγώνα.
  • Για να εποπτεύσουν την επιτυχή ανάπτυξη αυτού του αγώνα (και όπου χρειαστεί να συντονίσουν), να «χρεωθεί»την πολιτικο-οργανωτική ευθύνη το Πολιτικό Συμβούλιο(προσωπικά το καθένα μέλος του σε μια περιφέρεια της χώρας) και βέβαια
  • Να καθοριστεί οριστικά το επόμενο συνέδριο. που πέρα της εκλογής συλλογικών οργάνων, να εξειδικεύσει τις πολιτικές του προγράμματος διακυβέρνησης, για την 4ετία 2027 – 2031.

 

  •  

 

Κοσμάς Σφυρίου.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...