“H κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να αντέξει”

«Η κυβέρνηση αυτή είναι καταδικασμένη να αντέξει γιατί οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της ουσιαστικά συμβάλει στην πυροδότηση αλυσιδωτών αντιδράσεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση κυβερνητικού χάους αφού σύμφωνα με τις σημερινές δημοσκοπήσεις δεν θα προκύψει νέο κυβερνητικό σχήμα» δηλώνει στη “Γνώμη” ο Στέφανος Δράκος, πρόεδρος της Τ.Ε της Νέας Δημοκρατίας στη περιοχή μας και προσθέτει οτι σήμερα η χώρα μας αποτελεί πυρήνα σταθερότητας που της επέτρεψε να συνάψει την συμφωνία μεταφοράς του φυσικού αερίου που είναι το πρώτο βήμα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και τον μετασχηματισμό του χαρακτήρα της Ελλάδας σε παραγωγό χώρα ενέργειας. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών το θεωρεί κακόβουλη πρόθεση παρά ως ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο. Ο κ. Δράκος χαρακτηρίζει το πρωτογενές πλεόνασμα ως ένα σημαντικό δείκτη που καθορίζει μακροπρόθεσμα κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί το χρέος ή όχι και σημειώνει ότι η οποιαδήποτε αμφισβήτηση του συγκεκριμένου επιτεύγματος προκαλεί περισσότερο υποψίες παρά προβληματισμό. Μιλά για την τοπική οικονομία και εκφράζει τον προβληματισμό του για το μέλλον της που εστιάζεται κυρίως στον τουρισμό και στο all inclusive… Αναφέρεται στις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας: «Ο κύκλος της συγκεκριμένης Τοπικής Νέας Δημοκρατίας με την μορφή που έχει σήμερα κλείνει αφού σύντομα θα κληθούμε να ψηφίσουμε νέα όργανα. Η τριετία αυτή πέρα των προβλημάτων που είχαμε, ακόμα και οικονομικών γιατί να μην παραλείπουμε ότι όλοι μας είμαστε εθελοντές και οτιδήποτε έξοδο γίνεται αφορά προσωπικές συνδρομές και τίποτα παραπάνω, ήταν ιδιαίτερα παραγωγική κυρίως στο επίπεδο των νέων στελεχών το οποίο είναι και το ζητούμενο της εποχής». Δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη μάχη ενώ για τις δημοτικές εκλογές αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να διεκδικήσει με δικό της στέλεχος το δήμο της Ρόδου.

Να ξεκινήσω απο την συγκυβέρνηση. Πως την βλέπετε, θα αντέξει;
Η χώρα μας το τελευταίο διάστημα κάτω από δύσκολες συνθήκες και περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας έχει κατορθώσει να πετύχει σημαντικά επιτεύγματα τα οποία αποτελούν αφετηρία ανάκαμψης. Σημαντικό συστατικό της επίτευξης των στόχων είναι το περιβάλλον σταθερότητας που χαρακτηρίζει την χώρα μας το οποίο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν συνυπολογίσουμε την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα σήμερα αποτελεί πυρήνα σταθερότητας γεγονός που της επέτρεψε να συνάψει την συμφωνία μεταφοράς του φυσικού αερίου που είναι το πρώτο βήμα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και τον μετασχηματισμό του χαρακτήρα της Ελλάδας σε παραγωγό χώρα ενέργειας. Ο Πρωθυπουργός μας και Πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς έχοντας αναλάβει την τεράστια ευθύνη της διάσωσης της χώρας από την αρχή έθεσε ως κύρια παράμετρο για την λύση του προβλήματος την πολιτική σταθερότητα. Η κυβέρνηση αυτή είναι καταδικασμένη να αντέξει γιατί οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της ουσιαστικά συμβάλει στην πυροδότηση αλυσιδωτών αντιδράσεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση κυβερνητικού χάους αφού σύμφωνα με τις σημερινές δημοσκοπήσεις δεν θα προκύψει νέο κυβερνητικό σχήμα

Αντί για ανάπτυξη έχουμε το αφήγημα του …πρωτογενές πλεονάσματος… Μήπως τελικά έχουμε πλεόνασμα απελπισίας όπως λέει ο Πολυδωρας;
Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην χώρα μέχρι πριν και ένα χρόνο θα μπορούσαν ίσως να συγκριθούν με αυτές της μεταπολεμικής Ελλάδας όπου μπορεί τα αίτια να ήταν διαφορετικά αλλά η δομική κατάρρευση της οικονομίας παρουσιάζει πολλές ομοιότητες. Η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε το δύσκολο έργο της απελευθέρωσης της χώρας μας από τους οικονομικούς καταναγκασμούς που δημιουργήθηκαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου και τους δανειστές, επιτυγχάνοντας μόλις στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης να αποκαταστήσει την πολιτική σταθερότητα και μεταξύ άλλων την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η ανακοίνωση αυτή συνοδεύτηκε περιέργως από μια σειρά αμφισβητήσεων με κυρίαρχο της Τράπεζας της Ελλάδος όπου όμως με δεύτερη ανακοίνωση διευκρίνισε την έκθεση της και συμφώνησε τα στοιχεία του Υπουρ. Οικονομικών. Το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί ουσιαστικά ένα σημαντικό δείκτη που καθορίζει μακροπρόθεσμα κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί το χρέος ή όχι. Η επίτευξη αυτή που οφείλεται καθαρά στο τεράστιο φορτίο που κουβαλάει η Ελληνική κοινωνία αποτελεί σημαντικό στοιχείο αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας από τους ξένους επενδυτές, εργαλείο διαπραγμάτευσης της χώρας μας στο εξωτερικό και τέλος παράμετρο ενίσχυσης της ψυχολογίας στο εσωτερικό της χώρας. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα αυτά η οποιαδήποτε αμφισβήτηση του συγκεκριμένου επιτεύγματος προκαλεί περισσότερο υποψίες παρά προβληματισμό.

Σε τοπικό επίπεδο πως βλέπετε τα πράγματα; Θα αντέξει η τοπική οικονομία;
Ο βαθμός συσχέτισης της τοπικής οικονομίας με την οικονομία της Ελλάδας είναι αρκετά μεγάλος αν και κατά την γνώμη μου δεν θα έπρεπε. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελληνικών επιχειρήσεων είναι η ρευστότητα και ο μειωμένος ρυθμός κίνησης της μεταξύ τους δίχως την δυνατότητα ενίσχυσης από εξωτερικούς παράγοντες. Στην Ρόδο σε ένα βαθμό αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί λόγω του Τουρισμού και ιδιαίτερα την χρονιά που διανύουμε. Οι τοπικές επιχειρήσεις όμως βρίσκονται αντιμέτωπες με το προιον του all inclusive γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει σημείο σημαντικού προβληματισμού για το μέλλον του τουρισμού της Ρόδου και της τοπικής οικονομίας.

Η Νέα Δημοκρατία τοπικά, εκτός απο τους βουλευτές και την όπια κινητικότητα, είναι σχεδόν ανύπαρκτη…Ούτε γραφεία δεν διαθέτει…Τι φταίει;
Η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια περνώντας μέσα από διάφορες περιόδους εμφυλιακής αντιπαλότητας μετασχηματίστηκε στο μόνο μεταπολιτευτικό κόμμα που είναι σε θέση να οδηγήσει τη χώρα μακριά από τον εφιάλτη των τελευταίων χρόνων. Η τοπική Νέα Δημοκρατία υπήρξε στυλοβάτης στον αγώνα αυτό αντιμετωπίζοντας την κάθε πρόκληση ξεχωριστά διατηρώντας την συνοχή του κόμματος στην περιοχή. Να σας θυμίσω ότι τα νέα όργανα που προέκυψαν από τις εκλογές του 2010 πέρα του διχασμού που είχε προκύψει από τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη του Προέδρου, κλήθηκαν να διαχειριστούν τον διχασμό της παράταξης μας στις δημοτικές εκλογές, την διακυβέρνηση Παπανδρέου σε μια περίοδο που δεν μας άκουγε κανείς λόγω των χαμηλών ποσοστών της ΝΔ σε κεντρικό επίπεδο, την δημιουργία του κόμματος του κ. Καμένου που ουσιαστικά άφησε το Νομό για ένα μεγάλο διάστημα χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και τέλος τις διπλές εθνικές εκλογές που έφεραν τελικά το αποτέλεσμα της νίκης στον Νομό. Ο κύκλος της συγκεκριμένης Τοπικής Νέας Δημοκρατίας με την μορφή που έχει σήμερα κλείνει αφού σύντομα θα κλιθούμε να ψηφίσουμε νέα όργανα. Η τριετία αυτή πέρα των προβλημάτων που είχαμε, ακόμα και οικονομικών γιατί να μην παραλείπουμε ότι όλοι μας είμαστε εθελοντές και οτιδήποτε έξοδο γίνεται αφορά προσωπικές συνδρομές και τίποτα παραπάνω, ήταν ιδιαίτερα παραγωγική κυρίως στο επίπεδο των νέων στελεχών το οποίο είναι και το ζητούμενο της εποχής.

Ακούμε οτι θα γίνουν στο επόμενο διάστημα εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία. Θα διεκδικήσετε κάποιο πόστο;
Το νέο Πολιτικό Σύστημα απαιτεί την συμβολή όλων όσων είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν, με ότι μπορεί ο καθένας για να αντιμετωπίσουμε την πολύμορφη κρίση που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή το 2010 μια ομάδα νέων ανθρώπων συμμετείχαμε στις εσωκομματικές διαδικασίες σηκώνοντας τα επόμενα τρία χρόνια το φορτίο που μας αναλογούσε. Μπορεί σήμερα οι πολιτικές συνθήκες να είναι διαφορετικές από το 2010 όμως ο βαθμός ανάγκης της συμμετοχής όλων μας στις νέες διαδικασίες παραμένει ψηλός και σ΄ αυτήν την χρονική περίοδο δεν θα μπορούσα να εγκαταλείψω την μάχη.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα έχουμε τουλάχιστον διπλές κάλπες. Αφήνω τις ευρωεκλογές και στέκομαι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Θα βλέπατε κοινούς υποψηφίους με το ΠΑΣΟΚ;
Όπως ανέφερα προηγουμένως η τριετία που πέρασε ήταν ιδιαίτερα παραγωγική για την ΝΔ από πλευράς νέων στελεχών. Αυτό σε συνδυασμό με τους παλαιότερους δημιουργεί ένα πολιτικό μίγμα ικανό να απορροφήσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ανεξάρτητα από τον κομματικό χώρο προέλευσης του καθενός. Άλλωστε στο τελευταίο μας συνέδριο ο Πρόεδρος έκανε ανοικτή πρόσκληση στον οποιοδήποτε θέλει να προσφέρει στο κόμμα με στόχο τη Νέα Ελλάδα.

Πως βλέπετε το σενάριο των πρόωρων εκλογών;
Η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να εξαντλήσει την θητεία της για τους λόγους που συζητήσαμε και πριν. Αξιολογώντας λοιπόν όλα τα δεδομένα και την ανάγκη σταθερότητας στην χώρα θεωρώ αυτό το σενάριο κυρίως ως μια κακόβουλη πρόθεση παρά ως ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο.

εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...