Όλος ο Στόλος και η Αεροπορία στο Αιγαίο για τις ασκήσεις «Καταιγίς» και «Ηνίοχος»

Συμμετέχουν και Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού. Ασκούνται για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια «σιωπής» λόγω Μνημονίου Οι ασκήσεις δεν σχετίζονται με τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Τουρκίας

Ξεκινά αύριο, θα διαρκέσει μέχρι της 8 του μηνός και θα επεκταθεί σε όλο το Αιγαίο η τεχνική άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα ’13», που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με τη μεγάλη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος ’13» ενώ θα συμμετάσχουν και μονάδες του Στρατού Ξηράς, κάνοντας έτσι και επί της ουσίας μία διακλαδική άσκηση, την πρώτη που πραγματοποιείται εδώ και μία διετία, καθώς για λόγους οικονομίας έχουν σταματήσει όλες οι αντίστοιχες ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΑΜΣ «Παρμενίων», «Σάρισσα» κ.λπ.).

Η προαναφερθείσα «έκρηξη» εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των τριών Κλάδων των ΕΔ είναι προσχεδιασμένη από τριμήνου (τουλάχιστον) και δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σχέση με τα πρόσφατα – «κοινωνικού» περιεχόμενου – πολύ σοβαρά γεγονότα στο εσωτερικό της Τουρκίας με τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών σε τουλάχιστον 10 μεγάλες πόλεις της γείτονος. Αυτό τονιζόταν ιδιαιτέρως από στρατιωτικές πηγές του ΥΠΕΘΑ, που επιπροσθέτως σημείωναν ότι «για να γίνουν τέτοιου επιπέδου ασκήσεις και μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν από τη μία μέρα στην άλλη».

Οι αντικειμενικοί σκοποί των ασκήσεων «Καταιγίς-Ηνίοχος» είναι, σύμφωνα με ανώτερη πηγή του ΠΝ, «η διατήρηση, προαγωγή και βελτίωση του επιπέδου της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως των συμμετεχόντων, μέσω της διεξαγωγής τεχνικών αντικειμένων και σεναρίων πολλαπλής απειλής, καθώς επίσης και η συνεργασία με τους έτερους Κλάδους των Ε.Δ. της Π.Α. και Σ.Ξ. για τη βελτιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας, καθώς και τη δοκιμή σχεδίων επιχειρήσεων». Και η ίδια πηγή συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Ειδικότερα στην άσκηση τα πληρώματα θα εξασκηθούν σε: Όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου με την εκτέλεση μεμονωμένων τεχνικών αντικειμένων (ασκήσεις επιφανείας, αντιαεροπορικού και ανθυποβρυχιακού πολέμου, πυρών, ηλεκτρονικού πολέμου και ασύμμετρης απειλής), αντιμετώπιση πολλαπλής απειλής (επιφανείας, αέρος, υποβρύχια)».

Όπως προελέχθη στη διάρκεια της ασκήσεως, που θα συμμετάσχει το σύνολο των πολεμικών πλοίων του Στόλου, θα πραγματοποιηθεί και η άσκηση «Ηνίοχος ’13» της Π.Α., που θα προβλέπει τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών αποστολών και θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Αιγαίου με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροσκαφών και ελικοπτέρων διαφόρων τύπων καθώς και μονάδες του Στρατού Ξηράς (ειδικές δυνάμεις, μονάδες της Αεροπορίας Στρατού κ.λπ.).

Λ.Σ.Μ. parapolitika

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...