Χιροσίμα-Ναγκασάκι: 75 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ

- ΧΙΡΟΣΙΜΑ  - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΗΨΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ

Στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με ατομικές βόμβες  τις Ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι προκαλώντας 140000 και 74000 θύματα αντίστοιχα. Τεράστιες οι υλικές καταστροφές με ισοπεδωμένες τις δύο πόλεις-στόχους των ΗΠΑ. Πραγματικός στόχος οι λαοί, η ΕΣΣΔ, το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα, παρά το ψέμα της «στρατιωτικής αναγκαιότητας» των πληγμάτων, που χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα, αφού ο Β’ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος είχε τελειώσει,

Διανύουμε περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς. Οξύνονται οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ- ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία την Κίνα και άλλες χώρες για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών  πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους.

Κλιμακώνεται η Τουρκική επιθετικότητα. Αμφισβητείται η Συνθήκη της Λωζάννης, τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα. Αμφισβητούνται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα νησιών και θαλάσσιων περιοχών. Πληθαίνουν οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, “γκριζάρεται” το Αιγαίο, συνεχίζονται οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός και η κυβέρνηση της ΝΔ από κοινού με το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα καλλιεργούν ψεύτικο εφησυχασμό. Ποντάρουν και προσδοκούν στην παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Απώτερος στόχος είναι η μελλοντική συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο με Αμερικανονατοική επικυριαρχία.

Σήμερα πυρηνικά όπλα κατέχουν εννέα χώρες (Ρωσία 6370 όπλα, ΗΠΑ 6100, Κίνα 320, Γαλλία 290, Ηνωμένο Βασίλειο 195, Πακιστάν 160, Ινδία 150, Ισραήλ 90 και Βόρεια Κορέα 35). Για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των πυρηνικών όπλων το 2019 δαπανήθηκαν παγκόσμια 72,9 δισεκατομμύρια δολάρια  (περίπου 138700 δολάρια το λεπτό!). Αυτές οι παγκόσμιες πυρηνικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 14 δισ. δολάρια το 2019 σε σχέση με το 2018, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, πχ για την Υγεία.

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες «φιλοξενούν» στο έδαφός τους πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ενώ 24 χώρες - ανάμεσά τους και η Ελλάδα -έχουν επίσημα υποστηρίξει ότι η ασφάλειά τους στηρίζεται στα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ.

Το ενδεχόμενο του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος» που εξετάζεται από χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το επιβεβαίωσε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (Ιούλιος 2016) κι απειλεί τους λαούς, ιδιαίτερα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Η Ρωσία και η Κίνα δηλώνουν έτοιμες να μπουν στη θανάσιμη αντιπαράθεση για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των δικών τους  μονοπωλίων.

 Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τηρεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και  εμπλέκουν τη χώρα και το λαό σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το συμφέρον ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια στιγμή επιχειρεί με το νέο κατάπτυστο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στη λαϊκή εναντίωση στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί το δίκτυο των Ευρωατλαντικών Βάσεων και στρατηγείων και υλοποιεί το σχέδιο δημιουργίας νέων βάσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συμμετέχει ενεργά σε όλες τις ευρωατλαντικές ασκήσεις – πρόβες πολέμου.

Το λιμάνι της Σούδας θα συνεχίσει να λειτουργεί ως βάση υποδοχής του ΑμερικανοΝΑΤΟικού στόλου, πυρηνικών υποβρυχίων και αεροσκαφών. Ο Άραξος  προετοιμάζεται για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων. Οι δρόμοι και τα λιμάνια της Β. Ελλάδας που είναι κρίσιμα για τη διέλευση βαρέων οπλικών συστημάτων αποτελούν στόχους σε ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και τα πυρηνικά όπλα τους δεν αποτελούν εγγύηση για την εδαφική ακεραιότητα, ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή, αντίθετα συνιστούν μεγάλο κίνδυνο για τους λαούς. Οι ιμπεριαλιστικοί αυτοί οργανισμοί δεν έχουν σχέση με  τους αγώνες και τις προσδοκίες των ελλήνων εργαζομένων για ειρήνη και πρόοδο.

Οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Απαιτούν επαγρύπνηση, ενεργή συμμετοχή και συσπείρωση των αντιπολεμικών αντιιμπεριαλιστικών  δυνάμεων του νησιού μας γύρω από τη Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης για να προβάλουμε τα αιτήματα για ειρήνη:

*Απεμπλοκή της Ελλάδας από ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. 

*Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα και να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.

* Καμία μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικών όπλων σε ελληνικό έδαφος.

* Να υπογράψει η Ελλάδα τη Συνθήκη  Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων.

* Καμία αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

*Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.

* Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό - Κανένας έλληνας στρατιωτικός έξω από τα σύνορα της χώρας.

* Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

 

Ρόδος, 6/8/2020

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...