Φαρμακοποιοί και Περιφέρεια μπορούν να δώσουν λύση στην ανάγκη διενέργειας τεστ στα μικρά νησιά - του Νίκου Ιακ. Γερονικόλα

Ρόδος, 11 Ιουνίου 2021

- Φαρμακοποιοί και Περιφέρεια μπορούν να δώσουν λύση στην ανάγκη διενέργειας τεστ στα μικρά νησιά.

- Το ζήτημα είναι αν το θέλει και ο Περιφερειάρχης

- Του Νίκου Ιακ. Γερονικόλα

- Σήμερα οι επιχειρηματίες των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου και γενικότερα του Νότιου Αιγαίου έρχονται αντιμέτωποι μ’ ένα σκληρό πρόβλημα που έχει άμεση επίπτωση στον κύκλο εργασιών τους.

Πρόκειται για τα μοριακά τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι λιγοστοί τουρίστες των καταλυμάτων προτού αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους. Όμως, χωρίς μικροβιολογικά εργαστήρια στα μικρά νησιά, η διενέργεια PCR Test είναι κατ’ ουσία ανέφικτη, διότι όπως με πληροφόρησαν οι επιστήμονες του κλάδου:

«Ένα τέτοιου είδους τεστ θα πρέπει να γίνει σχεδόν αμέσως μετά τη λήψη του δείγματος. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν περάσουν πολλές ώρες από τη δειγματοληψία, τότε είναι πιθανό το αποτέλεσμα του PCR Test να είναι εσφαλμένο».

Το πρόβλημα έχει σειρά επιπτώσεων. Η πρώτη επίπτωση βρίσκεται στην απώλεια διανυκτερεύσεων, καθώς ο επισκέπτης αναγκάζεται σε πρόωρη αναχώρηση προκειμένου να μεταβεί στη Ρόδο, την Κω ή όπου υπάρχουν μικροβιολογικά εργαστήρια για να υποβληθεί στο PCR Test και να μην αναγκαστεί να τεθεί σε καραντίνα κατά την επιστροφή στη χώρα του. Η δεύτερη κι ακόμα μεγαλύτερη απώλεια, είναι εκείνη των αφίξεων, αφού μια τέτοιου είδους ταλαιπωρία είναι αδύνατο να συνδυαστεί μ’ ένα ταξίδι διακοπών.

Είναι ένα πρόβλημα που περιμέναμε ότι θα προκύψει. Ως περιφερειακός σύμβουλος το είχα θίξει προ μηνών τόσο σε προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου μας, όσο και σε σχετική αρθρογραφία μου. Μάλιστα, από τότε ζητούσα να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να μην κληθούμε στην τελευταία στιγμή να αναζητούμε λύσεις. Όλα αυτά τα υπενθύμισα και στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, υπερψηφίζοντας ταυτόχρονα την πρόταση της συμβούλου κας. Γαμπιεράκη για την αποστολή δωρεάν rapid test στα μικρά νησιά.

Είναι υποχρέωσή μας να υπερψηφίζουμε κάθε τι που θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο. Όμως, το αυτονόητο θα πρέπει να βρίσκεται στην πρόληψη κι όχι στην εκ των υστέρων και με τη ψυχή στο στόμα αντιμετώπιση ενός προβλήματος την ώρα που πια αυτό βρίσκεται στην κορύφωσή του.

Υπάρχει λύση για τα τεστ στα μικρά νησιά

Τα Rapid Test έχουν εξελιχθεί αρκετά. Όπως με ενημέρωσαν επιστήμονες του κλάδου, εάν αυτά προέρχονται από αξιόπιστο εργοστάσιο και διενεργηθούν σωστά, τότε το αποτέλεσμα που δίδουν αγγίζει ακόμα και το 99% της πραγματικότητας. Επίσης, τα Rapid Test είναι σαφώς πιο φθηνά από τα PCR Test. Έχω πληροφορηθεί ότι στα μικρά νησιά επιχειρείται να στηθεί φάμπρικα με μοριακά τεστ που θα χρεώνονται πανάκριβα, ώστε να καλυφθεί το κενό στην εξυπηρέτηση των τουριστών. Για να μη γίνει παρανόηση, διευκρινίζω ότι η φάμπρικα αυτή δεν έχει σχέση με τις προσπάθειες που κάνουν επιστήμονες μικροβιολόγοι για να βοηθήσουν τα μικρά νησιά. Η φάμπρικα στήνεται από καιροσκόπους, που βρήκαν ευκαιρία να παραστησουν τους ενδιαμεσους για να αισχροκερδίσουν.

Εμείς, ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να γίνει μια τέτοιου είδους εκμετάλλευση. Οφείλουμε να παρέμβουμε και να δώσουμε συνολική λύση στο θέμα.

Η πρότασή μου περιλαμβάνει ένα συνδυασμό δράσεων:

Α) Να συνεργαστούμε με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, ώστε σε κάθε μικρό νησί να υποδειχθεί ένα φαρμακοποιός ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη διενέργειας Rapid Test. Ο ίδιος φαρμακοποιός θα είναι επιφορτισμένος με την πιστοποίηση του αποτελέσματος, ώστε αυτό να γίνεται δεκτό από τις χώρες προέλευσης των επισκεπτών. Γνωρίζω ότι, με εξαίρεση το Ισραήλ, οι υπόλοιπες χώρες θα κάνουν αποδεκτό το αποτέλεσμα ενός πιστοποιημένου Rapid Test κατά την επιστροφή του ταξιδιώτη και της οικογένειάς του.

Β) Ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να προβάλλουμε τη συνεργασία μας αυτή στα τουριστικά online δίκτυα και στους tour operators. Να της προδώσουμε επίσημο χαρακτήρα, να δείξουμε τον τρόπο με τον οποίο έχει δομηθεί η διενέργεια των Rapid Test και να εργαλειοποιήσουμε τη διαδικασία προς όφελος του τουρισμού. Έτσι, οι δυνητικοί επισκέπτες θα μπορέσουν να νιώσουν ασφαλείς να κάνουν κράτηση διακοπών στα μικρά νησιά και να είναι σίγουροι ότι κατά την αναχώρησή τους δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν σε χρυσό ένα τεστ που θα τους κρατήσει μακριά από το ενδεχόμενο μιας καραντίνας κατά την επιστροφή τους.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι έτοιμος να συνεργαστεί και με θέρμη να συμμετέχει σε μια προσπάθεια που θα οδηγήσει σε ουσιαστική υποστήριξη της τουριστικής περιόδου.

Είναι υποχρέωση της Περιφέρειας σε συνεννόηση με το υπουργείο να λειτουργήσει με την αίσθηση του κατεπείγοντος και να θέσει σε άμεση εφαρμογή μια τέτοιου είδους δράση. Η έστω και μίας ημέρας καθυστέρηση είναι επιζήμια για όλους.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...