Υπόμνημα δημάρχου Η.Ν.Κάσου 7η Ιουνίου 2023

 ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Η.Ν. ΚΑΣΟΥ  7Η  ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 

- O Δήμαρχος της Η.Ν. Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος  στα πλαίσια  του εορτασμού της 199ης  επετείου του Ολοκαυτώματος επέδωσε στους προσκεκλημένους  (πολιτική και περιφερειακή ηγεσία )  το παρακάτω υπόμνημα σχετικό  με τα θέματα που απασχολούν το νησί .

                                                                                                                                                                   

  « Σήμερα αποδίδουμε φόρο τιμής  στους προγόνους μας  για  την υπέρτατη θυσία που πρόσφεραν στο όνομα της πατρίδος μας. 199 χρόνια πριν 3000  Κασιώτες άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά  σφαγιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της πατρίδος μας. Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις βοήθειας τελικά έμειναν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν έναν υπεράριθμο εχθρό.  Όμως μέχρι την τελευταία τους πνοή δεν λύγησαν ποτέ, πολέμησαν χωρίς φόβο με περίσσια ανδρεία  για τα ιδανικά τους για την ελευθερία μιας δυνατής Ελλάδας .

 

   Παραμένουμε εδώ στην νοτιοανατολικότερη άκρη της Ελλάδας  στην νοτιότερη άκρη της Ευρώπης φυλάσσοντας Θερμοπύλες , παλεύοντας με προβλήματα της καθημερινότητας. Σήμερα ως πρώτος πολίτης της Ηρωικής νήσου Κάσου έχοντας το καθήκον να υπερασπιστώ τους ακρίτες της είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω τα ζητήματα του νησιού μου και να αναζητήσω λύσεις  που θα επιτευχθούν και με τις δικές σας παρεμβάσεις .

 

  Από τότε που αναλάβαμε , η  Η.Ν. Κάσος γυρίζει σελίδα και κινείται με σταθερούς ρυθμούς προς την ανάπτυξη με αργά αλλά στοχευμένα βήματα . Ως Δημοτική Αρχή επιθυμούμε οι πολίτες μας να έχουν υπηρεσίες που συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους σε κομβικούς τομείς της μικρής μας κοινωνίας . Παρόμοιες ή παραπλήσιες μ' αυτές που έχουν τα αστικά κέντρα της χώρας μας.

 

 •  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ: Προτείνεται να λαμβάνεται ως κύριο κριτήριο πρόσληψης η εντοπιότητα . Παρατηρείται το φαινόμενο να προσλαμβάνεται τακτικό προσωπικό με λοιπά κοινωνικά κριτήρια  και μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα να αποχωρεί για διάφορους νόμιμους λόγους με αποτέλεσμα και οι υπηρεσίες να υποστελεχώνονται και οι ντόπιοι να μένουν άνεργοι.

 

 • Στον τομέα της υγείας επιδιώκουμε την απρόσκοπτη  πρόσβαση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού στις αυτονόητες  υπηρεσίας  πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Κρίνεται λοιπόν  αναγκαίο η τοποθέτηση μόνιμου ιατρικού αλλά και μόνιμου επικουρικού προσωπικού στο Π.Π. Ι Κάσου έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ευπαθών  ομάδων του πληθυσμού του νησιού  ( παιδιά ,  ηλικιωμένοι και όχι μόνο) .

 

  Όπως είναι γνωστό κατά και μετά την πανδημία του κορονοϊού  γονείς και παιδιά  κάτοικοι της Η.Ν. Κάσου έπρεπε να αντιμετωπίσουν αλλεπάλληλες διαδοχικές  νοσήσεις χωρίς να μπορούν να έχουν την ασφάλεια της υποστήριξης παιδίατρου σε τοπικό επίπεδο και ήταν αναγκασμένοι να μεταβούν στα διπλανά νησιά , προκύπτει λοιπόν αποδεδειγμένα επιτακτική ανάγκη τοποθέτησης μόνιμου παιδιάτρου ή επίσκεψης του σε τακτά χρονικά διαστήματα  στο Π.Π. Ι. Κάσου.

 

    Επιπλέον η πλήρης στελέχωση του Π.Π.Ι  Κάσου από μόνιμο επικουρικό προσωπικό αποτελεί προτεραιότητα για εμάς   καθώς θα διευκολυνθεί έτσι   το έργο των γιατρών μας ώστε να  μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν.  Για την υποστήριξη τους ακόμα  προβήκαμε  στην προμήθεια αιματολογικών αναλυτών, ενώ  για τον ίδιο ακριβώς σκοπό  στο Π.Π.Ι  βρίσκεται διαθέσιμο εδώ και  5 χρόνια  φορητό ακτινολογικό μηχάνημα  έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία. Όμως λόγω έλλειψης του απαραιτήτου προσωπικού μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί.

 • Απαιτείται λοιπόν η τοποθέτηση βιολόγου για την διαχείριση και λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου όπως επίσης και η τοποθέτηση ακτινολόγου για την χρήση του ακτινολογικού ή χειριστή ακτινολογικών μηχανημάτων ή βοηθού.

 

   Στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και τον δυνατοτήτων μας έχουμε λάβει και έχουμε επικυρώσει με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου οι οποίες σήμερα εφαρμόζονται και αφορούν την απόδοση οικονομικών κινήτρων υπό την μορφή επιδόματος στέγασης και σίτισης  των γιατρών ειδικότητας. Κάνουμε ενέργειες για την μερική κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του νησιού μας με αιτήματα μετακίνησης  γιατρών ειδικότητας από το γενικό  νοσοκομείο της  Καρπάθου  αλλά και με την επίσκεψη κλιμακίων  ιατρών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όμως όπως είπαμε πρόκειται μερική κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της Κάσου .

 

   Για την λύση των ζητημάτων αυτών  απαιτείται παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας  (2η ΥΠΕ) για την έγκριση και για την έκδοση προκήρυξης πρόσληψης προσωπικού των προαναφερόμενων ειδικοτήτων ακόμα και με παροχή εργασίας  ώστε οι κάτοικοι του νησιού να έχουν πρόσβαση στην αυτονόητη πρωτοβάθμια περίθαλψη. 

 

 • Έργα Υποδομών, με αλλεπάλληλες επιστολές και υπομνήματα μας,  έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους για τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουμε  στην υλοποίηση  απαραίτητων  έργων υποδομών . Υπάρχουν  υπερβολικές χρονικές καθυστερήσεις από  τις γραφειοκρατικές διαδικασίες  για την υλοποίηση σημαντικών έργων που θα έπρεπε  ήδη να έχουν υλοποιηθεί προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων της Κάσου και των επισκεπτών της.

   Οι μηχανισμοί τεχνικής υποστήριξης μας μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ακόμα και  μέσω του προγράμματος  «Έλενα» του Υπουργείου της Νησιωτικής πολιτικής για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων  κρίνονται άκρως αναγκαίες για εμάς .  Θα πρέπει δε  να ληφθεί μέριμνα για την επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε οι απαραίτητες υποδομές κυρίως οι οδικές να υλοποιούνται γρηγορότερα. Τέτοιου είδους μηχανισμοί υποστήριξης θα πρέπει να  συνεχιστούν και  από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου υποδομών και μεταφορών αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 • Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του οδοστρώματος του οδικού δικτύου του νησιού είχε κατασκευαστεί προ 50ετιας περίπου και παρουσιάζει σοβαρές  αλλοιώσεις σε όλο το μήκος του οι οποίες το καταστούν επικίνδυνο για την ασφάλεια των οδηγών. Η έναρξη των εργασιών αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα και είναι και αυτό ένα έργο κομβικής σημασίας .

 

 • Ενίσχυση προσήνεμου  Μόλου του κεντρικού λιμένα  Η.Ν. Κάσου  μετά από τις  σοβαρές ζημιές- καθιζήσεις  που υπέστη από την θεομηνία "Μήδεια"  σύμφωνα  με μελέτη της  ΜΟΜΚΑ  για την αποκατάσταση τους  απαιτείται  χρηματοδότηση ύψους 113.381,05 € και διερευνάται η δυνατότητα ένταξη τους έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης  .

 

 • Το Γήπεδο ποδοσφαίρου 11Χ11 με χρήση στίβου 400μ  στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου μετά την παραίτηση του προηγούμενου  ανάδοχου και την διάλυση της εταιρείας το έργο έχει απενταχθεί από το πρόγραμμα χρηματοδότησης  του άρα γίνεται νέα διερεύνηση για  την ένταξη του  σε νέο πρόγραμμα με την βοήθεια της Π.Ν. Αιγαίου  όπως μας  είχε αναφερθεί .

 

 

 • Μελέτη δικτύου αποχέτευσης και εγκατάστασης  επεξεργασίας  λυμάτων  (βιολογικός καθαρισμός)

 

Πιστεύουμε ότι είναι καιρός  να ενεργήσουμε για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου για όλους τους οικισμούς του νησιού καθώς δεν είναι λίγα τα προβλήματα που δημιουργούνται στα νοικοκυριά της Η.Ν. Κάσου και στη δημόσια υγεία γενικότερα. Προκύπτει λοιπόν και εδώ αδήριτη ανάγκη χρηματοδότησης σύνταξης της σχετικής  μελέτης αλλά και της χρηματοδότησης υλοποίησης της .

 

 

 • Εξασφάλιση και διατήρηση παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών ακτοπλοϊκής και αεροπορικής  συγκοινωνίας . Η μέριμνα για την εξυπηρέτηση επιδοτούμενων ακτοπλοϊκών γραμμών από  νέας τεχνολογίας αξιόπλοα και γρήγορα  πλοία όπως έχουμε παρατηρήσει τα δύο τελευταία χρόνια αποτέλεσε παράγοντα κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της Η.Ν. Κάσου. Αυτό ικανοποιήθηκε και από τις 5 Μαΐου . Έχουμε τρία δρομολόγια από Πειραιά και Ρόδο μέσω Κρήτης με αξιόπλοο πλοίο.

- Αεροπορικές συγκοινωνίες. Σήμερα εκτελούνται δρομολόγια από Αθήνα προς Ρόδο τα οποία αν πραγματοποιόντουσαν μια ώρα νωρίτερα θα επέτρεπαν στους επιβάτες με προορισμό την Η.Ν. Κάσο να μην αναγκάζονται να διανυκτερεύσουν στην Ρόδο για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους  αναγκάζοντας τους να αναλάβουν επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις για να φτάσουν στο νησί μας . Ο σωστός προγραμματισμός λοιπόν των αεροπορικών δρομολογίων και η μέριμνα για την εξασφάλιση ανταποκρίσεων προς την Η.Ν. Κάσο θα αποτελέσει έναν  επιπλέον παράγοντα διευκόλυνσης των επιβατών για  το  νησί και αυτό πιστεύουμε ότι  θα συμβάλει και στην αύξηση της επιβατικής κίνησης . Άρα για άλλη μια φορά απαιτείται η παρέμβασή μας για την εξασφάλιση των ανταποκρίσεων αυτών ενώ στην πραγματικότητα  θα έπρεπε να είναι αυτονόητή .

 Πάγια διεκδίκηση μας παραμένει η απευθείας επικοινωνία μας με την Αθήνα και την Κρήτη (Ηράκλειο) με κατάλληλα για το αεροδρόμιο μας αεροσκάφη.

 -  Ένα ζήτημα  που θα πρέπει επίσης να εξεταστεί από τους αρμοδίους φορείς  είναι η μέριμνα για την μείωση του ύψους των τιμών των εισιτηρίων ακτοπλοϊκών και αεροπορικών ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για τα ακριτικά νησιά μας . Οι ναύλοι αυτοί αφορούν επιδοτούμενα δρομολόγια και εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα  δυσβάστακτα για αρκετούς πολίτες .

 •  Ενδοσυγκοινωνία –λειτουργία  ταξί και λεωφορείου

- Χορήγηση μιας επιπλέον άδειας ταξί  καθώς επίσης και αντίστοιχης στο Δημοτικό λεωφορείο για εγκεκριμένα αστικά δρομολόγια (Π.Ν.Α.)

 • Πολιτική προστασία Καθαρισμός χειμάρρων- προστασία νέας δεξαμενής

 

  Πλέον παρατηρούνται συχνότερα από ποτέ  ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε ένα νησί που έχει χτυπηθεί ουκ ολίγες φορές από θεομηνίες και πλημμύρες θα πρέπει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και εγκαίρως  με την συμβολή βεβαία της Περιφέρειας με την οποία έχουμε καλή  συνεργασία και μεριμνούμε για τον καθαρισμό όλων των χειμάρρων του νησιού. Αυτή την στιγμή κρίνεται αναγκαίος ο καθαρισμός του Χειμάρρου της Εμπασιάς , αλλά και η ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας  της νέας δεξαμενής που έχει τοποθετηθεί πλησίον του χειμάρρου Σκυλλά με την χρήση ζαρζανετιών.

 

 •  Πρωτογενής τομέας.

 

 Στον τομέα της κτηνοτροφίας, η τοποθέτηση μόνιμου κτηνίατρου στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου - Η.Ν. Κάσου πιστεύουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του Δημοτικού σφαγείου Η.Ν. Κάσου με την έκδοση εντολών μετακίνησης όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο .

 

 • Θα πρέπει επίσης  να αναφερθούμε και στην αναγκαιότητα λύσης του χρόνιου προβλήματος της ανεπιτήρητης βόσκησης  για το οποίο απαιτείται νομοθετική ρύθμιση , την άμεση ενεργοποίηση θεσμικού οργάνου επιτήρησης και επιβολής προστίμων ώστε να εφαρμόζεται πλήρως ο τοπικός κανονισμός βόσκησης .Θέσπιση ενισχυμένων αρμοδιοτήτων στους Αγροφύλακες .

 

-Επιπλέον μετά την ολοκλήρωση των δυο παρακάτω μελετών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο των Αθηνών

 

 • Μελέτη της βοσκοϊκανότητας της νήσου Κάσου , προτάσεις διαχείρισης της διαθέσιμης βοσκήσιμης ύλης και τρόποι βελτιώσεις - αύξησης της βοσκήσιμης ύλης .

 

 • Μελέτη Πληθυσμού και ταυτοποίηση  εγχώριου πληθυσμού αιγοπροβάτων Η.Ν. Κάσου,

 

  Με σκοπό την  αποφυγή της ερημοποίησης  τους εδάφους  θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης σε πρόγραμμα  χρηματοδότησης  του Υπουργείου  Αγροτικής ανάπτυξης για την υλοποίηση τους  . Για τον ίδιο σκοπό θα πρέπει να δοθεί δυνατότητα χρηματοδότησης δημιουργίας αναβαθμίδων σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού, πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον.

 

 • Στον τομέα της Αλιείας προγραμματίζεται στις αρχές Ιουλίου η επίσκεψη ομάδας θαλάσσιων βιολόγων   της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, με  το διακριτικό τίτλο ISEA . Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αλιέων  θα εξεταστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στη συνέχεια  θα προταθεί  η σύνταξη μελέτης για την αύξηση του πληθυσμού των θαλάσσιων ειδών όπως επίσης και η δυνατότητα ενεργειών για τον περιορισμό του πληθυσμού των λαγόψαρων . Ζητείται λοιπόν η παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου  για την χρηματοδότηση της σύνταξης αλλά  και της υλοποίησης της εν λόγω μελέτης .

 • Ίδρυση μουσείου  3 ενοτήτων - Διάδοση της ιστορίας της Η.Ν. Κάσου

 • Ίδρυση και  λειτουργία Μουσείου  της Ηρωικής νήσου Κάσου.  Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Κάσου αξιοποιώντας την πλούσια ιστορική του κληρονομιά  προγραμματίζει την ολοκλήρωση της δημιουργίας του «Δημοτικού Μουσείου  της Ηρωικής Νήσου Κάσου» με σκοπό  να στεγαστούν : αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικά στοιχεία,  από την χρονική περίοδο του Ολοκαυτώματος (1824), τα στοιχεία των ενάλιων αρχαιοτήτων και κάθε άλλη συλλογή που αποτυπώνει την ιστορική πορεία και το ρόλο της Ηρωικής Νήσου Κάσου στον εθνικό μας χάρτη.

 

    Επίσης προτείνουμε  να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να παρακολουθήσει σε μορφή 3D (εικονική πραγματικότητα) τα ευρήματα της Ενάλιας Αρχαιολογικής  Έρευνας τα  οποία  δεν μπορούν να μεταφερθούν στην επιφάνεια.

 

    Για τη στέγαση του Μουσείου προτείνεται να χρησιμοποιηθεί το κτίριο του «Παλαιού Γυμνασίου», το οποίο σήμερα δε λειτουργεί, και λόγω παλαιότητας και φθοράς θα χρειαστεί μία ριζική ανακαίνιση και προσαρμογή στις προδιαγραφές του μουσείου.

 

 • Ίδρυση σχολής  Καραβομαραγκών στην Η.Ν. Κάσο

 

    Δίκαιο αίτημα επίσης θεωρούμε την ίδρυση σχολής Καραβομαραγκών στην Η.Ν. Κάσο (μέσης εκπαίδευσης επίπεδο ΙΕΚ ) το οποίο μέχρι σήμερα έμεινε στα χαρτιά . Η 4η  ναυτική δύναμη της Ελλάδος της εποχής  της επαναστάσεως που στους ταρσανάδες της ναυπηγήθηκαν ουκ ολίγα σκάφη  που συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα .

 

  Η Ηρωική νήσος Κάσος έχει προσφέρει στην πατρίδα μας τα μέγιστα δυνατά με τις θυσίες της ψυχής χιλιάδων  Κασιωτών κατά τους αγώνες απελευθέρωσής της. Διαθέτοντας ένα  βαρύ ιστορικό αλλά και πολιτιστικό αποτύπωμα θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας (Υπουργείο Πολιτισμού) να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες  χρηματοδότησης και δημιουργίας του μουσείου της , αποδίδοντας  έτσι  ως  αντίδωρο στην θυσία τους ελάχιστο φόρο τιμής.  Απαιτείται λοιπόν  η  παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού πολιτισμού για την επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης  του δίκαιου αιτήματός μας .

 

 Κλείνοντας αφού σας ευχαριστήσω για την  τιμητική σας παρουσία στις επετειακές εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος της ηρωικής μας νήσου ,θα ήθελα να σας   παρακαλέσω  ως ελάχιστη αναγνώριση των αγώνων αυτών  να σταθείτε με ενδιαφέρον και θέληση πάνω από τα ζητήματα  που προαναφέραμε  και να συμβάλλετε στο μέτρο των αρμοδιοτήτων  σας αλλά και  των δυνατοτήτων σας  στην βελτίωση  της ποιότητας ζωής των απογόνων των Κασίων αγωνιστών. 

 

  Είμαστε οι ακρίτες στην εσχατιά  της πατρίδας μας και ζητάμε  την στήριξη και την παρέμβαση σας  ώστε να εξασφαλιστούν οι αυτονόητες δημόσιες  παροχές   ισότιμων  πολιτών της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...