Υπάρχει και δεν υπάρχει - του Θάνου Ζέλκα

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

- Αν κάτι μας δίδαξε με τον πιο εμφατικό τρόπο η χρονιά που διανύουμε είναι ότι από τη μια στιγμή στην άλλη όλα μπορούν να αλλάξουν και όχι πάντα προς το καλύτερο. Από τη μια η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη με τις τρομακτικές συνέπειες στην παγκόσμια υγεία και οικονομία. Από την άλλη γεγονότα όπως η εξωπραγματική έκρηξη στο Λίβανο με τα δεκάδες θέματα, τις χιλιάδες τραυματίες και τις εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους. Έτσι είναι πολύ εμφανές πλέον ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. 

 

Η χρονική αυτή συγκυρία αποτελεί μια ακόμα φορά στην ιστορία μας που ο έλεγχος δεν βρίσκεται στα χέρια μας. Η μοναδική παρεμβατική μας ικανότητα έγκειται αποκλειστικά στην πρόληψη και στα μέτρα που οφείλουμε να πάρουμε προκειμένου να μην αφανιστούμε. Κι ενώ ακούγεται τόσο απλό, στην πράξη φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς προσκρούει σε λανθασμένες αντιλήψεις και εντελώς επικίνδυνες και παρωχημένες πεποιθήσεις και θεωρίες συνωμοσίας. 

 

Ο κόσμος για παράδειγμα διχάζεται στο αν πρέπει να φοράει προστατευτική μάσκα ή όχι. Οι επιστήμονες τη συνιστούν προκειμένου να προστατευθεί ο καθένας μας από τη νόσο που δείχνει να θεριεύει και πάλι. Οι σκεπτικιστές μιλάνε για περιορισμό των ελευθεριών και προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας από μέρους των κυβερνήσεων και χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Το θέμα είναι πως αν δεν ζήσει κάποιος, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κιόλας. 

 

Δεδομένο είναι πως δεν ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων. Ακόμα και πίσω από τις μεγαλύτερες τραγωδίες κάποιοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να πλουτίσουν ή για να ασκήσουν εξουσία. Είναι άλλο όμως αυτό και άλλο εξαιτίας της καχυποψίας να φτάσουμε στο σημείο να αμφισβητούμε ακόμα και τα αυτονόητα απλά για να κάνουμε επαναστατική γυμναστική. 

 

Το μεγάλο ζήτημα που έχουμε ως ανθρωπότητα είναι η ημιμάθεια. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι, τους οποίους επικαλούμαστε συνεχώς όποτε μας βολεύει συνήθως, την κατατάσσουν ως χειρότερη από την αμάθεια. Διότι κάποιος που δεν ξέρει, έχει πάντα την πιθανότητα να μάθει κάτι σωστά αν καθίσει με έναν καλό δάσκαλο. Ο αμαθής όμως που πιστεύει ότι ξέρει ενώ στην πραγματικότητα δεν ξέρει, προσπαθεί να επιβάλει την άποψή του προκαλώντας μεγαλύτερο κακό από το ότι αν σώπαινε. Το χειρότερο μάλιστα είναι πως δημιουργεί ομάδες επιρροής προκειμένου να “αντισταθεί” στο κατεστημένο, οι οποίες τις περισσότερες φορές οδηγούν σε μεγαλύτερες τραγωδίες. 

 

Οτιδήποτε κι αν θέλει να πιστεύει ο καθένας είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Αν θέλει να βλέπει τη Γη επίπεδη, παρότι εδώ και αιώνες έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι είναι σφαιρική, δεν μπορούμε να τον εμποδίσουμε. Το να θέλει όμως να επιβάλει αυτή την άποψη με κάθε τρόπο, χρήζει ψυχιατρικής περίθαλψης. Το να θέλει επίσης να πιστεύει ότι δεν υπάρχουν ιοί και ασθένειες είναι δικαίωμά του. Να υπογράψει όμως κι ένα χαρτί ότι αν νοσήσει δεν θα νοσηλευτεί στα νοσοκομεία που εφαρμόζουν τη σύγχρονη ιατρική. 

 

Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Όλες μας οι αποφάσεις έχουν μια αιτία και μια συνέπεια. Αν κάποιος δεν μπορεί να πιστέψει τις αιτίες, θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες που πηγάζουν από την απόφασή του. Δεν γίνεται να ασχολούμαστε όλοι με τις συνέπειες της ανοησίας κάποιων που ούτε τους στοιχειώδεις νόμους της φυσικής δεν μπορούν να κατανοήσουν. Και δεν μιλάω φυσικά για πυρηνική φυσική αλλά για την απλή μηχανική που εφαρμόζεται στην καθημερινότητά μας. Την κίνηση των σωμάτων, την ταχύτητα, την επιτάχυνση, την τριβή, την πτώση λόγω βαρυτικού πεδίου της Γης. 

 

Τούτη την ώρα καλείται η ανθρωπότητα ενωμένη να προλάβει τον αφανισμό της. Όχι πως δεν θα συνεχίσει η ζωή χωρίς εμάς να υπάρχει. Όλο και κάποιο νέο είδος θα εμφανιστεί να μας αντικαταστήσει σε περίπτωση που εξαφανιστούμε. Αλλά επειδή το ένστικτο της επιβίωσης είναι πολύ ισχυρό και καλούμαστε να πολεμήσουμε για να τα καταφέρουμε, καλό θα ήταν να συντονιστούμε μεταξύ μας και να κάνουμε εκείνες τις συνθήκες που θα μας οδηγήσουν επιτυχώς στο στόχο μας. Προέχει αυτό και αφού ξεπεραστεί ο κίνδυνος μπορούμε και πάλι να αψιμαχήσουμε μεταξύ μας για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. 



 

 

--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...