Τσακαλώτος: Εξαιρούνται, σε πρώτη φάση, η Ρόδος και η Κως απο την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών φπα

Τα βασικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας περιέγραψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Σημείωσε ότι θα κριθεί από το κατά πόσον θα προχωρήσει η μείωση του χρέους και το αναπτυξιακό πακέτο.
Τσακαλώτος: Δύσκολη συμφωνία αλλά μπορεί να πετύχει -Τι θα γίνει στα ξενοδοχεία

Νομοθετική βελτίωση για τα ξενοδοχεία (σ.σ. στο υφιστάμενο κείμενο η αύξηση του ΦΠΑ επιβάλλεται άμεσα) υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών (στο νομοσχέδιο), ενώ σημείωσε ότι για τις συντάξεις θα υπάρχουν μέτρα και αργότερα. Ό,τι έχει μπει στο νομοσχέδιο, πάντως, έχει συμφωνηθεί.

Όπως είπε, έχουμε ένα συμβιβασμό μεταξύ της λαϊκής κυριαρχίας και των κανόνων της ΕΕ. Ποτέ δεν θριαμβολογήσαμε ότι θα τα καταφέρουμε όλα, είπε και σημείωσε ότι μετά το δημοψήφισμα υπήρξε διαβούλευση με τα κόμματα.

Ο υπουργός στην ομιλία του:

* Παραδέχτηκε ότι πολλά μέτρα έχουν υφεσιακή επίπτωση και αρκετά είναι νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης. Ωστόσο υπάρχουν μέτρα που κάνουν δικαιότερη την κατανομή, όπως η κλιμάκωση στην έκτακτη εισφορά. Δέχτηκε ότι δεν κατάφερε η κυβέρνηση να περάσει όλα τα μέτρα που ήθελε, όπως η έκτακτη εισφορά στα επιχειρηματικά κέρδη.

* Εδωσε έμφαση στις μεσοπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Εχουμε μια υπόσχεση για το χρέος πολύ ισχυρότερη από αυτή του Νοεμβρίου του 2012. Παράλληλα έχουμε νέα χρηματοδότηση όταν πριν από λίγο καιρό έλεγαν ότι δεν θα υπάρξει ούτε 1 νέο ευρώ για τις τράπεζες.

* Για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων υποστήριξε ότι η Γερμανία ήθελε να πάει στη Βουλή και να πει ότι το δάνειο δεν είναι 86 δισ. αλλά 36 δισ. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε να μείνει το ταμείο στην Ελλάδα, να πάει ένα μέρος στην ανάπτυξη και παράλληλα τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούν να τύχουν αξιοποίησης σε βάθος 30 χρόνων. Ηταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε, σημείωσε.

* Για το ΦΠΑ στα νησιά είπε ότι θα διευκρινιστεί ίσως και σήμερα ποια θα είναι αυτά που θα χάσουν το πλεονέκτημα της έκπτωσης του 30%. Στην πρώτη ομάδα έβαλε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ η Ρόδος και άλλα πιο απομακρυσμένα θα πάνε σε δεύτερη φάση.

* Σημείωσε ότι στο ΦΠΑ 13% παραμένουν όλα τα βασικά τρόφιμα. Δέχτηκε ότι δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη να δεχτούν οι θεσμοί να μετρήσουν την αύξηση της εισπραξιμότητας στο δημοσιονομικό κενό. Αν όμως υποστήριξε αυξηθεί η εισπραξιμότητα θα μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις.

Είναι μια δύσκολη συμφωνία παραδέχτηκε. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είναι οικονομικά βιώσιμη. Υπάρχουν υφεσιακά πράγματα αλλά αν μειωθεί το χρέος και υπάρξει το αναπτυξιακό πακέτο και αν υπάρξει αποδοχή μπορεί να γείρει η πλάστιγγα προς την ανάπτυξη.

http://www.euro2day.gr/

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...