Το παιχνίδι της αλλαγής μιας λάμπας - Σκληρή κριτική στη ΝΟΔΕ για τον Καλλικράτη

Του Γιώργου Μαρή

Επανέρχεται στη κριτική του για τους χειρισμούς της ΝΟΔΕ και την εμμονή της να διασπαστεί ο ενιαίος δήμος Ρόδου, ο Γιώργος Μαρής, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Για όσους δεν θυμούνται προεκλογικά ο κ. Μαρής ανήκε στην επικοινωνιακή ομάδα που είχε συγκροτήσει για την ΝΟΔΕ ο Σάββας Πεταλάς. Ο κ. Μαρής αναφέρει οτι δεν έχει ερωτηθεί για το ζήτημα της διάσπασης κανείς Νεοδημοκράτης πλην των ιδίων που το κινούν και σημειώνει οτι μέσα στο επόμενο διάστημα αυτοί που υποκινούν τα νήματα λόγω των εσωκομματικών εκλογών, μπορεί να μην είναι σ τις θέσεις που είναι σήμερα! Η ανάρτηση της τοποθέτησης του Γιώργου Mαρή εγινε στο facebook.

Όλα τα επιχειρήματα και η συζήτηση που αναπτύσσεται για την διάσπαση του δήμου Ροδίων αφορούν ξεκάθαρα μια κλασική περίπτωση ελληνικού παραλόγου. Σε αυτό το κείμενο θα σας αναφέρω κάποιες αλήθειες σχετικά με πολλά που ακούγονται σήμερα. Σε ένα επόμενο κείμενο θα σας αναλύσω τα υπέρ του ενιαίου δήμου. Είναι αλήθεια πως έχουμε πολλά να χάσουμε από τον προτεινόμενο ενταφιασμό της ιδέας του ενιαίου δήμου Ροδίων.

Ας αρχίσουμε λοιπόν από τις αλήθειες.

Αλήθεια 1. Οι νεοδημοκράτες της Δωδεκανήσου πολιτικά εκπροσωπούνται από την ΝΟΔΕ. Οι νεοδημοκράτες όμως στην μεγάλη τους πλειοψηφία ποτέ δεν ερωτήθηκαν για το θέμα της διάσπασης του δήμου. Αυτό σημαίνει ότι εν μέρει μια τέτοια κίνηση δεν νομιμοποιείτε και αυτό γιατί σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα τα μέλη της ΝΔ θα εκλέξουν τους νέους τους αντιπρόσωπους. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει η πιθανότητα οι αντιπρόσωποι της ιδέας της διάσπασης να μην εκπροσωπούνται πια. Επίσης, είναι παράδοξο αλλά ελληνικό να κατηγορούμε άλλους πολιτικούς φορείς ότι δεν ανοίγουν την συζήτηση για την διάσπαση όταν εμείς δεν το έχουμε κάνει στο σπίτι μας.

Αλήθεια 2. Το σχέδιο διάσπασης έχει ήδη προαποφασιστεί σε μια συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι το σχέδιο που αφορά την διάσπαση της Καλλιθέας και της Ιαλυσού. Όσες αναφορές γίνονται σήμερα περί οικονομικής βιωσιμότητας των μελλοντικών δήμων, γίνονται για να δικαιολογήσουν την συγκεκριμένη διάσπαση αύριο.

Αλήθεια 3. Η όλη συζήτηση ξεκίνησε από μια μελέτη που έκανε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι αλήθεια πως το ινστιτούτο δεν έκανε μια μελέτη ολοκληρωμένη αλλά μια πρόταση περί δημιουργίας 3 δήμων την οποία βάσισε μάλλον στον αριθμό των οικισμών. Για του λόγου το αληθές μπορείτε να δείτε την μελέτη από τον ιστότοπο του ινστιτούτου.

Αλήθεια 4. Ούτε η ΝΟΔΕ έχει κάνει κάποια συγκεκριμένη σοβαρή μελέτη για την διάσπαση του δήμου. Αυτό που έχει παρουσιαστεί στις εφημερίδες είναι κάποιες κοντόφθαλμες-απλοϊκές διαπιστώσεις. Ευτυχώς που τα γραπτά μένουν και μπορούν να αποκαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο παρουσίαζαν τέτοιες διαπιστώσεις σαν μια εμπεριστατωμένη μελέτη. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Μπορούμε να πάρουμε μια τέτοια σημαντική απόφαση βασιζόμενοι σε απλοϊκές διαπιστώσεις; Ασφαλώς και όχι. Τέτοιες απλοϊκές διαπιστώσεις σήμερα είναι τουλάχιστον επικίνδυνες αφού βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ρόδου.

Αλήθεια 5. Στόχος της προτεινόμενης διάσπασης είναι η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών. Ξέχασαν όμως να μας πουν πως σε θεσμικό επίπεδο δεν θα αλλάξει καθόλου ο Καλλικράτης. Άρα στην ουσία δεν θα αλλάξει τίποτα από τον τρόπο λειτουργίας του.

Αλήθεια 6. Αναφέρουν την χιλιομετρική απόσταση ένα σοβαρό λόγο διάσπασης. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες υπηρεσίες προσφέρονται στους πολίτες από τα ΚΕΠ και τις υπηρεσίες του δήμου τοπικά.

Αλήθεια 7. Αναφέρουν την γραφειοκρατία του Καλλικράτη ως τον λόγο αργοπορίας αλλαγής μιας λάμπας. Για αυτό το λόγο ο δήμος θα πρέπει να διασπαστεί για να μπορούν οι αποφάσεις να παίρνονται πιο γρήγορα. Δηλαδή, να υπάρχει η δυνατότητα απευθείας αναθέσεων των έργων. Στην ουσία μας λένε πως θα πρέπει να επιστρέψουμε στην πρακτική των 45αριων. Τι είναι αυτά; Είναι η ουσία της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων στους πρώην δήμους. Ο εκάστοτε δήμαρχος είχε την δυνατότητα να σπάσει ένα συγκεκριμένο έργο σε υποέργα και με αυτό τον τρόπο να κάνει απευθείας αναθέσεις στους αγαπητικούς του. Ο ενιαίος δήμος δεν προσέφερε πολλές τέτοιες δυνατότητες δυστυχώς.

Την ίδια στιγμή που εμείς παίζουμε το παιχνίδι της αλλαγής λάμπας άλλοι δήμοι, σε άλλες περιοχές, σε άλλες χώρες σχεδιάζουν ήδη από τώρα το αύριο. Σχεδιάζουν στρατηγικές οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης, εκμεταλλεύονται τις οικονομίες κλίμακας και τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...