Το νέο επεισόδιο του «success story»: Γ...ώ το ΦΠΑ μου και τα παλαμάρια μας!

Ποιος το περίμενε ότι ο πρωθυπουργός που εμφανίζεται ως ο εγγυητής της εξόδου από την κρίση, που κηρύττει την πολιτική ευπρέπεια και υπερασπίζεται με πάθος τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, δεν μπορεί να χειριστεί με ψυχραιμία ούτε ένα σαρδάμ και ότι ένας αυτοπροβαλλόμενος ως λάτρης του Ελύτη ξεσπάει αγοραία όταν κάτι στραβώνει.

«Γ..ώ το κεφάλι μου, μ...α» ακούστηκε να λέει όταν μπέρδεψε τα λόγια του και αναγκάστηκε να διακόψει την απαγγελία του ποιήματος για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Το αμοντάριστο βίντεο, ελλείψει ΕΡΤ και χάρη στο συνδυασμό ανευθυνότητας του ιδιώτη τηλεοπτικού παραγωγού και επιπολαιότητας των αρμόδιων για την επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου, μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση όταν τα κανάλια διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να παίξουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στις οποίες είχε επενδύσει πάρα πολλά.

Το διάγγελμά του ήταν πανηγυρικό και η στιγμή προσεκτικά επιλεγμένη: Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, παραμονές της άφιξης Σόιμπλε στην Αθήνα και εν μέσω κινητοποιήσεων και κοινωνικών εντάσεων για τις απολύσεις. Μάλιστα, λίγα λεπτά μετά έκανε δηλώσεις και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος για να μοιραστεί τη δόξα με τον κυβερνητικό του εταίρο.

Ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να πείσει ότι υπάρχουν καλά νέα: Δεν θα γίνει νέα μείωση στις συντάξεις και τους μισθούς των στρατιωτικών, δεν θα εφαρμοστεί και επιβολή πρόσθετου φόρου 2 τοις χιλίοις στους τζίρους των επιχειρήσεων, παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί. Και το σημαντικότερο, « μειώνεται αμέσως ο ΦΠΑ στην εστίαση. Από 1η Αυγούστου! Για πρώτη φορά, όχι απλά αποτρέπουμε κάποια δυσάρεστα, αλλά επιβάλουμε θετικές αλλαγές », όπως χαρακτηριστικά είπε.

Έκανε αναδρομή στην προσωπική του προσπάθεια να πετύχει αυτή την εξέλιξη («πήρα επάνω μου αυτή την πρώτη μεγάλη μείωση φόρων στην Ελλάδα» και εξήγησε πως έπεισε την Τρόικα να το αποδεχθεί. Διαβεβαίωσε ότι αν πετύχει το πείραμα, και αυτό εξαρτάται από τις αποδείξεις που θα κόβονται, θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις φόρων.

Επικαλέστηκε το «φιλότιμο του Έλληνα» και θύμισε πόσο έχει βελτιωθεί η διεθνής εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε την κορυφαία ατάκα: Ας γνωρίζουν, ότι «κόψαμε τα παλαμάρια», ότι το πλοίο έχει φύγει πια και πίσω δεν κάνουμε».

Εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός έχει αναγορεύσει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ως τη νέα μεγάλη εθνική ιδέα, ως πανάκεια για την αναθέρμανση της χειμαζόμενης οικονομίας και ως μαγική λύση για την ενίσχυση της ρευστότητας. Τι και αν το πρόβλημα είναι η μη καταβολή του ΦΠΑ, τι κι αν εκπρόσωποι εστιατόρων έχουν δημοσίως πει ότι δεν πρόκειται να ρίξουν τις τιμές, τι κι αν η Τρόικα ζητά επιμόνως ισοδύναμο μέτρο για να καλυφθεί η τρύπα 100 εκ ευρώ που υποστηρίζει ότι θα υπάρξει, ο Α. Σαμαράς εμφανίζεται βέβαιος ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα σώσει τη χώρα από τα δεινά που τη μαστίζουν.

Επενδύει στο συμβολισμό, ότι για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης πέφτει κάποιος φόρος, και στην κατασκευή της εντύπωσης ότι γίνεται επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που αλλάζει προς το καλύτερο.

Σε μια συγκυρία μεγάλης αναστάτωσης στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συμπολίτευσης, με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων να δρομολογούνται προκαλώντας κοινωνικές εντάσεις με απρόβλεπτη έκβαση, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να προκαλέσει ένα «θετικό σοκ» αλλάζοντας την ατζέντα και φέρνοντας σε πρώτο πλάνο μια ευχάριστη είδηση.

Η γκάφα με τα «γαλλικά» του πρωθυπουργού μετά το σαρδάμ, που έδειξε ότι στο Μαξίμου έχουν «κόψει τα παλαμάρια» με τη σοβαρότητα, χάλασε τον επικοινωνιακό σχεδιασμό και προκάλεσε θυμηδία στους παρατηρητές, νεύρα και γκρίνια μεταξύ των εμπλεκομένων στο φιάσκο, έκπληξη σε όσους νόμιζαν ότι -εκ μέρους της πολιτικής ελίτ- τα έχουν ακούσει όλα. tvxs

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...