Το μεγάλο μας τσίρκο - του Θάνου Ζέλκα

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ-Ο Σεπτέμβριος αποτελεί τον μήνα της επανεκκίνησης. Όλα όσα “έπεσαν σε ύπνωση” λόγω της καλοκαιρινής ραστώνης, ξυπνάνε σιγά σιγά για να προετοιμαστούν για την επαναλειτουργία τους. Είναι η αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς αλλά και η ψυχολογική ετοιμασία για τον χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών. Είναι όμως και ο μήνας της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, που έχει αποτυπωθεί στο μυαλό όλων των πολιτών ως η μεγαλύτερη πολιτική παράσταση της χρονιάς. 

 

Η ΔΕΘ που τα παλαιότερα χρόνια είχε μια λάμψη αξιοζήλευτη, δυστυχώς εδώ και αρκετό καιρό έχει γίνει κάτι σαν χώρος δημοπρασίας πολιτικών εξαγγελιών. Οι περισσότερες δε από τις οποίες είτε δεν εφαρμόζονται ποτέ είτε απλά “σηκώνουν σκόνη” για να ξεχαστούν με τα πρωτοβρόχια. Οι γηραιότεροι θα θυμούνται την πόλωση που μπορούσαν να προκαλέσουν αυτές οι πολιτικές εξαγγελίες. Πλέον μετά από όσα έχουμε ζήσει ως χώρα, αυτές αποτελούν προϊόντα κατανάλωσης μόνο από τα κομματικά κοινά ή ό,τι τους έχει απομείνει. 

 

Σίγουρα η παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών στο χώρο της ΔΕΘ, προσδίδει ένα παραπάνω κύρος στο θεσμό. Είναι όμως άλλο να δρα ενισχυτικά ο πολιτικός κόσμος σε ένα διεθνές γεγονός και άλλο να εκμεταλλεύεται αυτό το θεσμό για να κλέψει τη λάμψη του. Κι αυτό δυστυχώς γίνεται και σε πάρα πολλές άλλες εκδηλώσεις. 

 

Οι πολιτικοί έχοντας χάσει τους φανατικούς οπαδούς του παρελθόντος, αναζητούν εναγωνίως κοινό και αποδοχή. Σε αυτή τους την απέλπιδα προσπάθεια τις περισσότερες φορές ξεχνούν τον τόπο και το χρόνο που βρίσκονται. Έτσι τελικά πετυχαίνουν το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα. Η πλειοψηφία δείχνει συνεχώς να τους γυρνά την πλάτη και τελικά αποδυναμώνονται παραπάνω οι θεσμοί. 

 

Το όλο αυτό ανατροφοδοτούμενο σύστημα όμως δεν φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τον πολιτικό κόσμο, ο οποίος ενεργεί σαν να μην έχει περάσει μια μέρα. Όμως η εποχή έχει αλλάξει. Η τεχνολογία έχει φέρει την είδηση στα χέρια μας κυριολεκτικά με τα “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα και ο ψηφιακός κόσμος δεν περιμένει καμιά ΔΕΘ για να ενημερωθεί. Άρα όλη αυτή η παράσταση γίνεται μόνο και μόνο για εντυπωσιασμό και όχι για κάτι πιο ουσιαστικό. 

 

Χρόνια περιμένουμε την ΔΕΘ να κάνει το μεγάλο άλμα και να γίνει πιο καινοτόμα. Να μαζέψει πάνω της τα διεθνή ΜΜΕ όχι για τις δηλώσεις των πολιτικών αλλά για να καταγράψουν τις νέες ιδέες και τις προοπτικές που γεννά ένας τέτοιος θεσμός. Χρόνια περιμένουμε να δοθεί το βήμα στους πραγματικούς πρωταγωνιστές της παραγωγής και της τεχνολογίας, που δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους παραγωγούς και τους ανθρώπους της αγοράς. Για ακόμα μια χρονιά όμως οι ιδέες και όσα αξιόλογα διαδραματίζονται εκεί θα περάσουν σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα, επειδή σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος πάει είτε για να δοξάσει τα πεπραγμένα του όσον αφορά την κυβέρνηση είτε για να κατακεραυνώσει τον αντίπαλο όσον αφορά την αντιπολίτευση. 

 

Ας μην πάμε σε πιο πεζά θέματα, όπως είναι το κόστος αυτής της κακόγουστης παράστασης. Ας υπήρχε ένα απτό αποτέλεσμα κι ας ξοδεύονταν κάποια ποσά ακόμα και για φιέστες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι σε μια περίοδο που η αγορά στενάζει, οι ταγοί δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει τι μέλλει γενέσθαι στους αμέσως επόμενους μήνες. Κι αυτό είναι κάτι που εξοργίζει παραπάνω όσους έχουν μια στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα. 

 

Ο λογαριασμός της υγειονομικής κρίσης θα έρθει πολύ γρήγορα και τότε όλοι μαζί θα χρειαστεί να επωμιστούμε ένα ακόμα πιο βαρύ φορτίο. Καμία πολιτική φιέστα και καμία μεγαλόστομη εξαγγελία δεν πρόκειται να μας προστατέψει από την καταιγίδα που αχνοφαίνεται ήδη στον ορίζοντα. Ακόμα και τώρα απουσιάζει ένα εθνικό πλάνο για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Τυχαία μπορεί να μην έχουμε καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά ακόμα και η τύχη δεν θα είναι δια παντός με το μέρος μας. 

 

 

--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...