Το εβδομαδιαίο ημερολόγιο της κορύφωσης της Δημοκρατίας και του Λόγου…Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, αρχιτέκτονας

Σήμερα  Τρίτη, είναι μια ημέρα που θα αφήσει το αποτύπωμα της στη μακρόχρονη ιστορία της χώρας. Είναι μια ημέρα μετά τη Συνάντηση Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης, όπου εξετάστηκε η δυνατότητα (ή όχι) παροχής προγράμματος βοηθείας για τα επόμενα χρόνια εντός του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος (€). Με τις τράπεζες σε υποχρεωτική αργία, με το δημοψήφισμα να έχει καταδείξει ένα μεγάλο ΟΧΙ κατά των σκληρών προτεινόμενων μέτρων λιτότητας από τους Θεσμούς, η επομένη της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με το κοινό ανακοινωθέν για την ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας, η χώρα βαδίζει σε δύσβατους δρόμους με το αστικό παίγνιο (urban game) να έχει πάρει «φωτιά». Όπως έχει ονομαστεί, η πυξίδα της χώρας βρίσκεται σε αχαρτογράφητα και δύσκολα πεδία. Η υποψία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή οικογένεια φαίνεται πλέον ορατή και ελπίζω να  σβηστεί την Κυριακή, ημέρα οριστικών αποφάσεων για το μέλλον της χωράς. Η ευθύνη είναι χαρακτηριστικό των δρώντων και η αλήθεια δράσης των γενναίων.   
Σήμερα Τετάρτη, το Ευρωκοινοβούλιο, ο ναός της Δημοκρατίας συνεδρίασε σε ολομέλεια για να ακούσει, να αισθανθεί, να διαβουλευτεί το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας από τα επίσημα χείλι του πρωθυπουργού. Με λόγους που θα γραφτούν στο ευρωπαϊκό άλμπουμ, ο κάθε ευρωπαίος ένοιωσε το μεγαλείο της Ευρώπης, του Διαφωτισμού και των ανθρωπινών δικαιωμάτων. Υπερβαίνοντας τα στενά διαχειριστικά πλαίσια της πολιτικής οικονομίας ακούστηκαν θέματα που ανοίγουν την πόρτα της νέας Ευρώπης. ΟΧΙ των ομοκέντρων κύκλων, ΟΧΙ του μηδενικού αθροίσματος και του play game, αλλά του ΝΑΙ στο δίκιο του ανθρώπου, του ΝΑΙ της αλληλεγγύης. Γράφει ο τ. πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Βερχοφσταντ, από τους κύριους ομιλητές της συνεδρίασης, στο βιβλίο του «ΟΙ ΕΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ», εκδόσεις Παπαζήση (2006), «Η αλληλεγγύη μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων περιφερειών και κρατών-μελών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Η ιδέα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης είναι η μόνη επιλογή της γηραιάς ηπείρου. Θα ήταν παραλογισμός να προσπαθούμε να κυριαρχήσουμε ο ένας πάνω στον άλλο και να συνεχίσουμε να φιλονικούμε σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουμε, τι στιγμή που άλλες ήπειροι θα μας προσπερνούν ολοταχώς».
Η Ευρώπη του Λόγου και του Εξισοτισμού έδειξε τα αντανακλαστικά της και παρά τις ακραίες φωνές, το θεμέλιο των αξίων της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και των ανθρωπινών δικαιωμάτων, απέδειξε την αντοχή του. Η Ευρώπη πορεύεται στο προκλητικό σήμερα και στο αβέβαιο αύριο με συνεννόηση και με διάλογο. Σε αυτή την Οικογένεια ανήκουμε, γιατί Ευρώπη σημαίνει Ελλάδα και Ελλάδα σημαίνει Ευρώπη.    
Σήμερα Πέμπτη μετά την κατάθεση του φακέλου με τις προτάσεις από την ελληνική πλευρά σε ακολουθία της αιτήσεως ένταξης σε τριετές πρόγραμμα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (ESFS) το οποίο δημιουργήθηκε για να αποτελέσει ένα αποκεντρωμένο, πολυεπίπεδο σύστημα αρχών μικροπροληπτικής και μακροπροληπτικής εποπτείας με στόχο την εξασφάλιση μιας συγκροτημένης και συνεκτικής πολιτικής στο πεδίο της χρηματοπιστωτικής εποπτείας στην ΕΕ, θα συνέλθει η Βουλή για την αποδοχή των συγκεκριμένων μέτρων ώστε να επέλθει η λύση του εθνικού προβλήματος ή η ρήξη με τους εταίρους. Η Κυριακή των Αποφάσεων πλησιάζει και η χώρα βρίσκεται σ΄ ένα ιστορικό στενωπό που ο καθένας μας θέλει το ξέφωτο του, και η χώρα τη «νέα Aνατολή»…
Η Παρασκευή ανοίγει με τις κοινοβουλευτικές ομάδες και πολιτικές γραμματείες των κομμάτων σε συνεχείς διαβουλεύσεις, συσκέψεις και οι ηγέτες της Ευρώπης και του Δ.Ν.Τ σε ανοιχτή τηλεδιάσκεψη. Τα μηνύματα οδεύουν σε αμοιβαία επωφελή Συμφωνία και ο μύθος των μνημονιακών και αντιμνημονιακών, των «εμείς και των άλλων» αρχίζει να ξεφτίζει κάτω από την αναπνοή του λαού, που στην τρομακτική του πλειοψηφία θέλει σταθερότητα, ασφάλεια και γεωπολιτική κυριαρχία. Η αναμονή της έναρξης της συνεδρίας της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης χειρισμών στο Πρωθυπουργό είναι σε ανοιχτή. Στην ολομέλεια πλέον της Βουλής, που άρχισε τα μεσάνυχτα υπήρξε ψήφος μεγάλης εμπιστοσύνης για τη μη ρήξη, για την επιδίωξη για μια Συμφωνία με την Ευρώπη, για την επίλυση του μείζονος θέματος της οικονομίας. Γιατί όπως είπε και  αρχηγός της αντιπολίτευσης μας ενώνουν οι λέξεις:
Ελλάδα-Ευρώπη-Ευρώ-κοινή πορεία-κοινή ζωή.
Σήμερα Σάββατο ξεκίνησε το ταξίδι του Υπ. Οικονομικών για την τελική Απόφαση, που ελπίζουμε να έχει αίσιο τέλος για εμάς, για τα παιδιά μας, γιατί ο ιστορικός και γεωπολιτικό μας χώρος προσδιορίζεται μέσα στην Ευρώπη. Το Eurogroup όμως αδυνατεί να καταλήξει, με την Γερμανία και οι συν αυτής να θέτουν όρους αξιοπιστίας και πειστικότητας. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και ευτυχώς υπάρχει ακόμη «Πολιτική» (Πολιτικό Συμβούλιο Αρχηγών του Eurogroup) για να μπορεί να κατευθύνει τα πράγμα και τις τύχες των λαών (σήμερα Κυριακή). Η διαπραγμάτευση είναι λελογισμένες κινήσεις σε ένα καθαρό Παίγνιο για το αμοιβαίο όφελος, χωρίς καχυποψίες και ασέβειες. Και όπως έλεγε και ο μεγάλος πολιτικός του παρελθόντος:    
«Η Ελλάδα όμως θέλει να ζήσει και θα ζήσει παρά την θέληση των Ελλήνων που δεν θέλουν να ζήσει» - Χαρίλαος Τρικούπης ( 1832-1895).
Κυριακή, κοντή γιορτή!! Το χάσμα Βορρά-Νότου μέσα στους κόλπους της Ένωση φαίνεται ακόμα μια φορά (δυστυχώς). Η Ευρώπη των αρχών της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης σίγουρα θα επικρατήσει. Γιατί ο Διαφωτισμός και η Αναγέννηση γεννήθηκαν στην Μεσόγειο,  στο λίκνο του Πολιτισμού και την κοιτίδα του Λόγου.         
Και σε πείσμα των ακραίων η χώρα έχει πνοή, ενθουσιασμό, Δημοκρατία και Λόγο.
41 χρόνια από την τραγωδία της Κύπρου, δεν είμαστε  σε θέση να ζήσουμε μια άλλη τραγωδία. Η Ελλάδα μπορεί με πνεύμα μονιασμένο και πάλι να κάνει το θαύμα της.
(Υ.Γ Το άρθρο συμπληρώθηκε το πρωί της Κυραικης-12.7.2015)

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...