Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου & Νοτίου Αιγαίου (RIJF) είναι και πάλι εδώ, στην 6η διοργάνωσή του, με πλούσιο πρόγραμμα και εξαιρετικούς καλεσμένους.
Για τέσσερις μέρες το εντυπωσιακό Παλάτι των Ιπποτών και η Παναγία του Μπούργκου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου θα πλημμυρίσουν με μελωδίες, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Μια μεγάλη γιορτή με πρωταγωνίστρια την τζαζ, μια οικουμενική μουσική γλώσσα που μπορεί να ενώσει και να συμβάλλει στη φιλία, τη συνεργασία και την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των λαών.

SAVE THE DATES
Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου & Νοτίου Αιγαίου (RIJF)
“Jazz Across the Water”
1 έως και 4 Ιουνίου
Παλάτι Ιπποτών & Παναγία του Μπούργκου
Είσοδος Ελεύθερη

Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του RIJF είναι ο Δημήτριος Βασιλάκης, διεθνώς αναγνωρισμένος σαξοφωνίστας, συνθέτης και ακαδημαϊκός ερευνητής.
Ο διεθνής χαρακτήρας και η εξωστρέφεια του RIJF, φαίνονται και από τις συνεργασίες του: με το Bodrum Jazz Festival, το CJWMS της Κύπρου, αλλά και τις πιο πρόσφατες συνέργειες με το Athens Jazz Festival στην Τεχνόπολη και την πλατφόρμα των Tomorrow's Warriors (UK).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

*Όλες οι συναυλίες είναι δωρεάν για το κοινό.
Ξεκινούν στις 21:00 και οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30

Σάββατο 1 Ιουνίου Παναγία του Μπούργκου στην Μεσαιωνική Πόλη
Mingo Rajandi Group | Εσθονία

Πολύπλευρη καλλιτέχνης, η Mingo Rajandi έρχεται με την μπάντα της για να παρουσιάσουν ένα πολύ ιδιαίτερο μουσικό έργο, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη δύναμη της απλότητας, της απελευθερωμένης έκφρασης και μιας ορμής που είναι ικανή να παρασύρει και να καθηλώσει τον ακροατή. Με διάθεση αφαιρετική, τα μέλη της δίνουν πνοή σε δωρικές και ποιητικές συνθέσεις.

Κυριακή 2 Ιουνίου @ Παλάτι των Ιπποτών
Cherise Group | UK

Η Βρετανίδα τραγουδίστρια Cherise είναι η ενσάρκωση της ανερχόμενης σταρ. Με μια τολμηρή, αυθεντική soul-jazz χροιά, έχει ήδη καταφέρει στο σύντομο χρονικό διάστημα να αποσπάσει κολακευτικά σχόλια από μεγάλα μουσικά μέσα ενημέρωσης, να συνεργαστεί με τον Gregory Porter για τη χριστουγεννιάτικη καμπάνια της Disney το 2021 και να εμφανιστεί σε μεγάλες σκηνές παγκοσμίως. Η Cherise εντάχθηκε σε νεαρή ηλικία στους Tomorrow' s Warriors (TW), μια πολύ σημαντική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε ευάλωτους νέους από την κοινότητα της Αφρο-Καραϊβικής να μπορούν να σπουδάσουν τζαζ και να αναδειχθούν στη βρετανική και διεθνή σκηνή.

Δευτέρα 3 Ιουνίου@ Παλάτι των Ιπποτών
Baby Trio | Ελλάδα (στις 21:00) featuring Nestor Vasilakis

Ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ελληνικής τζαζ σκηνής, ο Γιώργος Κοντραφούρης, αφού καθιερώθηκε ως ένας από τους ιδιοσυγκρασιακούς πιανίστες της Ευρώπης, επανήλθε ως Hammond player με σημαντική παρουσία στη διεθνή μουσική σκηνή και δισκογραφία. Το Baby Trio δημιουργήθηκε το 2009, με στόχο να εκφράσει την αφέλεια, τον εφηβικό ενθουσιασμό και, γενικότερα, οτιδήποτε οι νέοι μουσικοί βρίσκουν πιο συναρπαστικό όταν αρχίζουν να παίζουν σε μια μπάντα με τους φίλους τους. Με τον Νέστορα Βασιλάκη στο τενόρο σαξόφωνο θα εξερευνήσουν το ρεπερτόριο του Michael Brecker και του κλασικού Hammond trio. Στα τύμπανα ο Γιώργος Πριμικύρης.
(Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής ένωσης European Festival Association, στο πλαίσιο του ταμείου EFFEA).

Daahoud Salim Group | Ισπανία (στις 22:00)

Το βραβευμένο κουιντέτο, το οποίο έχει εμφανιστεί σε μεγάλες σκηνές σε όλο τον κόσμο, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κατευθύνσεων της τζαζ, εστιάζοντας στη γεμάτη ενέργεια hard bop. Ωστόσο, φροντίζει να μην απομακρύνεται πολύ από το κέντρο βάρους του, που είναι η τεχνική δεξιοτεχνία του Daahoud Salim στο πιάνο. Εκτός από την εντυπωσιακή δισκογραφία τους, το συγκρότημα έχει συνεργαστεί με τον Ισπανό σαξοφωνίστα Abdu Salim, πατέρα του Daahoud, και τον Philip Harper, πρώην μέλος των Jazz Messengers.

Τρίτη 4 Ιουνίου @ Παλάτι των Ιπποτών
Sibel Kose | Τουρκία (στις 21:00)

Μεγαλωμένη στην Άγκυρα και κυρίως αυτοδίδακτη, έχει αναδειχθεί ως η κορυφαία γυναίκα τραγουδίστρια της τζαζ στην Τουρκία. Απέκτησε την εμπειρία και τις γνώσεις της τραγουδώντας στο πλευρό μεγάλων δασκάλων της τζαζ, ενώ απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Τζαζ Φωνητών στο Zamosc (Πολωνία) το 1992. Η Sibel Köse συμμετέχει τακτικά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Τουρκία και διεθνώς. Το "Jazz Vocal Workshops" στην Κωνσταντινούπολη είναι μόνο ένα μέρος της συμβολής της στην ανάπτυξη και διάδοση της μουσικής και της εκπαίδευσης της τζαζ στην Τουρκία. Θα τη συνοδεύει ο κορυφαίος πιανίστας και Hammond player, Γιώργος Κοντραφούρης.

Gaba Project featuring Nicolas Tryfonos | Κύπρος (στις 22:00)

Οι Gaba Project θα μοιραστούν με το κοινό νέα ηχοτοπία που προκύπτουν από το συνδυασμό του handpan (σύγχρονο όργανο με «μυστικιστικό» ήχο), της λύρας και του κοντραμπάσου. Οι συνθέσεις τους βασίζονται σε μελωδικές γραμμές οι οποίες αναπτύσσονται τόσο με ρυθμικό όσο και με αυτοσχεδιαστικό τρόπο κατά τη διάρκεια της παράστασης. Εκτός από τις δικές τους συνθέσεις, θα παρουσιάσουν και κάποιες διασκευές μουσικών παραδόσεων της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου (Αρμενία, Κύπρος, Τουρκία, Βουλγαρία), με εντελώς φρέσκια διάθεση.
Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με το Bodrum Jazz Festival, την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στο Dibeklihan Cultural Center του Bodrum, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη συμμετοχή των:
Baby Trio | Ελλάδα (στις 20:00) featuring Nestor Vasilakis
Sibel Kose | Τουρκία (στις 21:00)

Συνδιοργανωτές- Υποστηρικτές - Αιγίδες - Συνεργάτες - Χορηγοί

Συνδιοργάνωση του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου/Δ.Ο.Π.Α.Ρ και του Δήμου Ρόδου και της Τζαζ Δημοκρατίας ΑΜΚΕ. Με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Φεστιβάλ για νέους καλλιτέχνες - EFFEA της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεστιβάλ. Με την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού/ΥΠΠΟ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Με την αιγίδα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών/ΕΚΠΑ. Με τη στήριξη της Πρεσβείας της Εσθονίας στην Ελλάδα, του Υπουργείου Παιδείας- Πολιτισμού- Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, KULKA - Cultural Endowment of Estonia, Music Estonia, EAÜ - Estonian Author's Society και Cervantes Institute. Με την συμμετοχή του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου. Μέγα Χορηγοί φιλοξενίας: Apollo Blue Hotel, Apollo Beach Hotel, Hermes Hotel. Χορηγός μεταφορών: Rodos Cars, Xenakis Cars. Χορηγοί υπηρεσιών: 10GR Hotel & Wine Bar, Café Auvergne, Romeo restaurant. Χορηγοί επικοινωνίας: Μελωδία FM, Athens Voice Radio. Συνεργαζόμενα Φεστιβάλ και φορείς: “Jazz Across the Water” αδελφοποίηση με το Bodrum Jazz Festival, TW, CJWMS, Athens Jazz Festival, Μουσικό Σχολείο Ρόδου, Διασώστες Ρόδου.

Βρείτε όλες τις πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου & Νοτίου Αιγαίου (RIJF) στην επίσημη σελίδα του: https://rhodes-international-jazz-festival.com/

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...