Το βραχοσκυλο της Καρπάθου, μια ομερτά δίχως όρια, του Μανώλη Δημελλα


Δυστυχώς για το σκυλί που ήταν δεμένο κάτω από ένα βράχο δεν τα καταφέραμε.

Ο ιδιοκτητης του, μετα απο τις εικόνες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, το τράβηξε σε άγνωστο σημείο, ενώ κάποιοι λένε και ευχόμαστε να κάνουν λάθος, ότι ακόμη και να το εξαφάνισε. Η ιστορία του βραχοσκυλου έγινε γνωστή την προηγούμενη βδομάδα από τουρίστες που βρέθηκαν στην περιοχή Άγιος Ιωάννη  Σποων, εκεί είδαν και φωτογράφησαν το άμοιρο ζώο δεμένο με αλυσίδα κάτω από έναν βράχο.

Οφείλουμε να διορθώσουμε ότι η Αστυνομία Καρπάθου ενημερώθηκε και ήταν πρόθυμη να στείλει άμεσα το πρώτο διαθέσιμο περιπολικό για να ερευνήσει την υπόθεση.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία αρμόδιος, τόσο για την περισυλλογή, όσο και για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι ο δημος που αυτά βρίσκονται. Την επόμενη μέρα στην περιοχή βρέθηκε ο αρμόδιος υπάλληλος του δήμου Καρπάθου, ο γεωπόνος κ. Γιάννης Λαχανας, μαζί του και η φιλοζωη κα Σεβαστη Χηρα. Έπειτα από επιτόπια έρευνα πληροφορήθηκαν ότι το φοβικό σκυλί, όπως ακριβώς μας είπαν, είχε ιδιοκτήτη. Αφού του άφησαν τροφή (δεν είχε) και γεμισαν το δοχείο του με νερό, φωτογράφησαν τις άθλιες συνθήκες.

Έπειτα επέστρεψαν στην πρωτεύουσα Πηγάδια και ο κ. Λαχανάς έκανε γραπτή σύσταση στον φερόμενο ως ιδιοκτήτη και την παρέδωσε στην αστυνομία, η οποία να σημειώσουμε ότι κινήθηκε ταχύτατα στην περιοχή.

Η τραγωδία του φυλακισμένου σκύλου δεν έχει τέλος! Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης αρνήθηκε την οποία ανάμειξη στο θέμα. Όπως ανέφερε στους αστυνομικούς το σκυλί δεν ήταν δικό του. Η αστυνομία ετοίμασε δικογραφία κατά αγνώστου, παράλληλα το πρωί του Σαββάτου ενημερώθηκε ο υπάλληλος του δήμου Καρπάθου για την εγκατάλειψη του σκύλου, υποτίθεται λοιπόν ότι ήταν ένα αδέσποτο δεμένο με μια αλυσίδα κάτω από έναν βράχο!

Ο κ. Λαχανάς σχεδίαζε να ανέβει και να λύσει τον σκύλο από τον βράχο το πρωί της Δευτέρας. Το απόγευμα της ίδιας μερας, του Σαββάτου 1η Ιουνίου, ενημερώθηκε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο διοικητής της κος Αβρατογλου έδωσε εντολή και οργάνωσε τη διάσωση του ζώου.

Σήμερα το πρωί, Κυριακή 2 Ιουνίου, δύο πυροσβέστες πήγαν και ερεύνησαν όλη την περιοχή, όμως το σκυλί είχε εξαφανιστεί. Προφανώς δεν έχουμε να κάνουμε με εγκατάλειψη, ο άγνωστος ιδιοκτήτης πήρε το δυστυχισμένο πλασμα πριν προλάβει να ελευθερωθεί.

Όσο τα στόματα στη γύρω περιοχή, ειδικά στο κοντινό χωριό Σποα, είναι κλειστά η αστυνομία δεν μπορεί να δράσει αποτελεσματικά και να εφαρμόσει τους νόμους, έτσι ο θρασυδειλος δράστης κυκλοφορεί ελεύθερος.

Η υπόθεση είναι ανοιχτή, η ελπίδες μας βρίσκονται στον εισαγγελέα και στην αστυνομία Καρπάθου.

Μα δεν είναι η πρώτη φορά που κακοποιούνται σκυλιά στο νησί. Κάθε τόσο έχουμε εγκαταλείψεις κουταβιών, ενω το φαινόμενο των βαρελοσκυλων καλά κρατεί. Να επισημάνουμε ότι ο δήμος του νησιού είναι από τους πρωταθλητές απραξίας, στη φροντίδα των αδέσποτων.

Μοναδικός φόβος ορισμένων στο νησί, που δεν βλέπουν ισότιμα όλα τα πλάσματα, φαίνεται να είναι το κακό που γίνεται στον τουρισμό, αφού οι επισκέπτες της Καρπάθου είναι οι πρώτοι που δείχνουν τη δυσφορία τους για αυτή την συνεχιζόμενα θλιβερή κατάσταση.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...