Το ασφαλέστερο μονοπάτι - του Θάνου Ζέλκα

ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ-Από την παιδική του ηλικία ο άνθρωπος αρέσκεται να ακούει ιστορίες. Συναρπάζεται από την πλοκή των μυθοπλασιών και ενίοτε φαντάζεται ότι είναι μέρος τους. Κάποιες απ’ αυτές τις ιστορίες δεν καταφέρνει να τις αποβάλει ποτέ. Η φαντασία περιπλέκεται με την πραγματικότητα και γίνεται μέρος των βιωμάτων του. 
- Πολλές φορές αυτό μπορεί να δράσει ευεργετικά στην εξέλιξη ενός ατόμου. Αυτά τα βιώματα σε μερικές περιπτώσεις οδήγησαν σε σπουδαίες ανακαλύψεις για την ανθρωπότητα. Τα αεροπλάνα, τα υποβρύχια, οι υπολογιστές, τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα και πολλά άλλα ήταν προϊόν της καλπάζουσας φαντασίας κάποιων ονειροπόλων. 
 

Τι γίνεται όμως όταν στην αντίθετη περίπτωση που το φαντασιακό δρα εντελώς καταστροφικά στη ψυχοσύνθεση του ατόμου; Τι γίνεται όταν πίσω από κάθε κατάσταση κάποιος πιστεύει ότι υπάρχουν σκοτεινά συμφέροντα, παρακρατικές οργανώσεις, εξωγήινοι ή εν πάση περιπτώσει πράγματα που δεν έχουν καμιά φυσική υπόσταση;

 

Η παιδική προπαίδεια που έχουμε υποστεί όλοι με την αφήγηση των μύθων, είναι προφανές ότι μας κάνει ευάλωτους στο να υιοθετήσουμε σχεδόν αλόγιστα κάποιες ανυπόστατες φήμες. Είναι πιο ελκυστικό καθώς φαίνεται να δεχόμαστε μια καλοφτιαγμένη μυθοπλασία από μια σχεδόν δυσάρεστη αλήθεια. 

 

Τι γίνεται με τους εξωγήινους; Υπάρχουν; Κι αν υπάρχουν που βρίσκονται; Μήπως είναι μεταμφιεσμένοι σε ανθρώπους και βρίσκονται σε υψηλές θέσεις εξουσίας; Μήπως είμαστε όλοι θύματα αυτής της παγκόσμιας πλεκτάνης και αγόμαστε και φερόμαστε από τις ορέξεις τους; Μήπως μας έχουν κατακτήσει ήδη και δεν το έχουμε καταλάβει; 

 

Ο μεγάλος αστροφυσικός Καρλ Σαγκάν είπε κάποτε πως αν χτυπήσει το αστρικό μας τηλέφωνο θα ήταν καλύτερα για εμάς να μην το σηκώσουμε. Αυτό τεκμηριώνεται ως εξής. Σύμφωνα με την αστρονομία, ο κοντινότερος γαλαξίας απέχει από εμάς κάποια εκατομμύρια έτη φωτός. Αυτό σημαίνει πως αν υπάρχει ζωή εκεί σε κάποιον πλανήτη, αν έχουν κατορθώσει να φτάσουν με κάποιο όχημα σ’ εμάς, τότε είναι πάρα πολύ εξελιγμένο το είδος που τον κατοικεί. Και αυτό διότι με τη δική μας γνώση και τα δικά μας μέσα μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτο. Άρα ο Σαγκάν υπέθεσε ότι αν μας πλησιάσει κάποιο τέτοιο είδος θα είναι τόσο τεχνολογικά εξελιγμένο που λογικά θα μπορεί να μας κατακτήσει σε μερικές ώρες. 

 

Τι γίνεται με τους ιούς και τις επιδημίες που κατά καιρούς εμφανίζονται στη Γη; Μήπως δεν είναι τόσο αθώα η εμφάνισή τους; Μήπως κατασκευάζονται σε εργαστήρια και χρησιμοποιούνται ως βιολογικά όπλα; Μήπως όλο αυτό είναι ένα ακόμα σκοτεινό σχέδιο της άρχουσας τάξης που επικρατεί στον πλανήτη;

 

Βιολογικά όπλα κατασκευάζονται. Προφανώς το κάθε κράτος έχει τα “στεγανά” του προκειμένου να διασφαλίζει την ασφάλειά του. Είναι άλλο όμως η κατασκευή ενός βιολογικού όπλου και άλλο η δημιουργία ενός ιού. Όσο αισιόδοξοι κι αν είμαστε, ως ανθρωπότητα δεν έχουμε κατορθώσει να παράξουμε ζωή σε οποιοδήποτε επίπεδο. Η φύση είναι αυτή που ελέγχει τη ζωή και κατά πάσα πιθανότητα αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Η φύση είναι αυτή που ελέγχει επίσης τις ισορροπίες. Εμείς ηλιθιωδώς τις έχουμε ανατρέψει και αναπόφευκτα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες των επιλογών μας. 

 

Οι μυθοπλασίες και οι θεωρίες συνωμοσίας που έχουν κατά καιρούς βγει και διαδίδονται ως πυρκαγιά σε πευκοδάσος είναι πάρα πολλές. Παλαιότερα πίστευαν για παράδειγμα ότι για τις εκλείψεις ευθύνεται ένας τεράστιος δράκος που καταπίνει τον ήλιο για λίγο και αργότερα τον φτύνει. Με την εξέλιξη της επιστήμης διαπιστώσαμε πως η έκλειψη είναι η σκιά της Σελήνης όταν παρεμβάλλεται στην νοητή οπτική γραμμή Γης - Ηλίου. 

 

Είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι θέλει, στο βαθμό που δεν ενοχλεί τους γύρω του ή που δεν βάζει σε κίνδυνο τους γύρω του. Είναι όμως επικίνδυνο να προσπαθούν κάποιοι να επιβάλουν ανυπόστατες φήμες και να μηδενίζουν την επιστήμη. Η επιστήμη ήταν και παραμένει το ασφαλέστερο μονοπάτι για την ανθρωπότητα. 

 

 
--

Aπό τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...