Τελικά τι μας ανήκει; του Θάνου Ζέλκα

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ;

- “Ο αιγιαλός και η παραλία, παράκτια οικοσυστήματα, αποτελούν, δημόσια κοινόχρηστα πράγματα, ανήκοντα κατά κυριότητα και εξ αδιαιρέτου σε όλους μας και δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η ακώλυτη και ελεύθερη απόλαυσή τους, που αποτελεί το βασικό και κύριο από την φύση προορισμό τους.” - Προστασία του Περιβάλλοντος, Άρθρο 24 του Συντάγματος: Αιγιαλοί και Παραλίες ανήκουν στους Πολίτες, εκδόσεις Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών 2007.
 

Προφανώς αλλιώς αντιλαμβάνεται ο απλός πολίτης το Άρθρο 24 του Συντάγματος, αλλιώς οι νομικοί επιστήμονες, αλλιώς οι επιχειρηματίες και αλλιώς το ίδιο μας το Κράτος. Τελικά οι μόνοι ωφελημένοι από αυτή την παρανόηση είναι κάποιοι λίγοι “ημέτεροι” και οι συν αυτοίς που μέσα στην αναμπουμπούλα δεν έχουν αφήσει παραλία και τα λεγόμενα “φιλέτα” της ελληνικής γης χωρίς να έχουν φτιάξει κυρίως καταστήματα εστίασης για να απολαμβάνουν τον καφέ και το φαγητό τους οι τουρίστες αλλά και οι διακεκριμένοι πελάτες τους. 

 

Σε καμία περίπτωση δεν είμαι αντίθετος της επιχειρηματικότητας. Τουναντίον πιστεύω ότι χάρη στο ανήσυχο πνεύμα μεγάλων επιχειρηματιών έχουν επιτευχθεί μεγάλα πράγματα για την ανθρωπότητα. Να κάνουμε όμως έναν διαχωρισμό. Είναι άλλο πράγμα η επιχειρηματικότητα που σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού και δημιουργεί και άλλο η επιχειρηματικότητα που βασίζεται στις γνωριμίες, στα “παραθυράκια” του νόμου και στην επιβολή του δικαίου του ισχυρού. 

 

Προφανώς όλη η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο τουριστικό θέρετρο - δυστυχώς κατ’ εμέ καθώς θα μπορούσε να είχε αναπτύξει κι άλλες δραστηριότητες - και ως τέτοιο χρειάζεται σωστές υποδομές για να μπορεί να αποφέρει έσοδα στο Κράτος. Σωστές υποδομές όμως δε σημαίνει ασυδοσία και καταπάτηση. Το γεγονός ότι θέλουμε να προσελκύσουμε πιο πλούσιους τουρίστες δε σημαίνει ότι πρέπει να εξοστρακίσουμε το ντόπιο πληθυσμό ως μιάσμα. Το γεγονός ότι θέλουμε καλαίσθητα μαγαζιά δε σημαίνει ότι χτίζουμε ό,τι μας αρέσει χωρίς κανέναν σεβασμό στο περιβάλλον και μην αφήνοντας τίποτα ελεύθερο. 

 

Η Ελληνική Πολιτεία είναι μονίμως απούσα δια της παρουσίας της σε αυτό το θέατρο του παραλόγου που παίζεται μπροστά στα μάτια της. Από τη μια απαγορεύει την καταπάτηση των παραλιών και των “φιλέτων” και από την άλλη δεν βλέπει τα αυθαίρετα που ξεφυτρώνουν σε αυτά σαν άγρια μανιτάρια. Η δε αποκορύφωση της ειρωνείας είναι ότι αν δεν καταγγελθεί επώνυμα από κάποιον πολίτη μια αυθαιρεσία, αυτή δεν υφίσταται. Θα πίστευε κάποιος εύλογα ότι οι κρατικοί λειτουργοί κατοικούν σε βραχονησίδες ή σε άλλους πλανήτες και έρχονται σε εμάς μόνο για να πηγαίνουν στα γραφεία τους. 

 

Εν πάση περιπτώσει από τη στιγμή που το κράτος απουσιάζει επιδεικτικά, είναι εύλογο - καθόλου όμως ηθικό και δικαιολογημένο - κάποιοι επιχειρηματίες να εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση και να εδραιώνονται χωρίς να μπορεί μετά να τους κουνήσει κανείς. Η πλειοψηφία των πολιτών τους επικροτεί από τη μεριά της καθώς ενισχύει οικονομικά αυτές τις επιχειρήσεις. Άρα όλοι είναι ικανοποιημένοι. Οι επιχειρηματίες κερδίζουν, το κράτος εισπράττει φόρους, οι πελάτες είναι ικανοποιημένοι που έχουμε γίνει επιτέλους Μονακό και τελικά οι μόνοι που διαμαρτύρονται είναι κάποιοι “γραφικοί οικολόγοι” και κάποιοι “ψευτοκουλτουριάρηδες”. Οι μόνιμοι αντιδραστικοί που δεν θέλουν το καλό της χώρας και προτιμάνε τα μέρη μας να είναι μέσα στη βρώμα και στην εγκατάλειψη από το να δίνουν δουλειές στους πολίτες και χρήματα στο χρεοκοπημένο κράτος. 

 

Ας είναι. Αφού όλοι την θέλετε την ανάπτυξη χωρίς όρια, πουλήστε τα όλα τα ασημικά της μάνας σας, τα χωράφια του πατέρα σας, την προίκα των παιδιών σας. Θα ήθελα όμως να σας έβλεπα όλους τη στιγμή που θα καταλάβετε ότι η γη που πατάτε δεν σας ανήκει και είστε ξένοι μέσα στον ίδιο σας τον τόπο. Και το χειρότερο είναι πως δεν θα μπορείτε να αρθρώσετε ούτε λέξη, διότι δεν θα σας τα έχουν πάρει με το ζόρι αλλά θα σας κουνάνε το πουγκί και θα σας λένε με απόλυτο κυνισμό ότι εσείς τα πουλήσατε. Ας προσέχατε.

 

 
--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...