Τα αδέσποτα στην Κάρπαθο δεν έχουν ελπίδα, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

 

Έφτανε μια πρωινή βόλτα, από την πρωτεύουσα της Καρπάθου προς το  γήπεδο, για να συναντήσει έξι κουτάβια παρατημένα από κάποιον ασυνείδητο στη μέση του πουθενά. 

Μια καινούρια θλιβερή ιστορία έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο με τις ταλαιπωρίες των αδέσποτων ζώων συντροφιάς της Καρπάθου. 

Στη σημερινή εγκατάλειψη  βρέθηκε μια περαστική γυναίκα, που μάζεψε τα κουτάβια και θεώρησε σωστό να κάνει κάτι, για να μην χαθούν αυτές οι ψυχούλες.

Πρώτα πήγε στον κτηνίατρο, όμως εκείνος της απάντησε πως η πρόσφατη σύμβαση, που έχει με τον Δήμο του νησιού, προβλέπει  μόνο στειρώσεις και εμβολιασμούς. 

Πήρε την κούτα με τα έξι σκυλάκια και πήγε στον Δήμο του νησιού, εκεί έπεσε πάνω στο γνωστό τροπάριο: «Δεν έχουμε δυνατότητα, δεν έχουμε καταφύγιο, ούτε κατάλληλους  χώρους, συνεπώς δεν μπορούμε να αναλάβουμε τη φροντίδα των ζώων»

Ακριβώς τα ίδια, μας επανέλαβε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο υπεύθυνος του Δήμου, ο γεωπόνος κ. Γιάννης Λαχανάς.

Όσο κρατούσε το καλοκαίρι κι έμεναν στο νησί κάποιοι από τους ξένους επισκέπτες υπήρχε κάποιο, έστω και υποτυπώδες, δίκτυο εθελοντών που έτρεχε σε αντίστοιχα περιστατικά. 

Τώρα, που  σχόλασαν τα πανηγύρια και σιγά-σιγά χειμωνιάζει, η ελπίδα για τη φροντίδα των αδέσποτων πάει περίπατο. Όσο για τον Δήμο του νησιού, που είναι και ο κύριος υπεύθυνος σύμφωνα με τους νόμους, εξακολουθεί στο γνωστό αδιάφορο ρυθμό. Ας σημειώσουμε ότι αν και έχουμε νέα δημοτική αρχή  κάνει πως δεν τρέχει τίποτα, περιμένει να ξεχαστεί κι αυτή η θλιβερή ιστορία. Ας υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος 4039/2012 δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. 

Στη σημερινή εγκατάλειψη των έξι κουταβιών, η κυρία που τα βρήκε, μην έχοντας δυνατότητα να τα φροντίσει, μιας και ήδη φροντίζει πολλές γάτες, αφού φρόντισε να τους πάρει γάλα τα άφησε  σε ένα οικόπεδο απέναντι από το κτήριο του Δήμου Καρπάθου.

Σήμερα το απόγευμα είχαν ήδη χαθεί δυο κουτάβια και απέμειναν τέσσερα. Κι αυτά σύντομα θα βγουν πεινασμένα από το χαρτόκουτο και κάποιος θα βρεθεί να τα πατήσει με το αυτοκίνητο. 

  • Πόσο δύσκολο είναι  να αντιμετωπίσει κανείς αυτά τα πλάσματα ως ζωντανές υπάρξεις; 
  • Πόσο δύσκολο είναι να αναλάβει τις ευθύνες του ο Δήμος Καρπάθου;

Λοιπόν από τη μια έχουμε τον ασυνείδητο, που πέταξε τα κουτάβια κι από την άλλη το Δήμο του νησιού, που χρόνια ολάκερα δε δίνει διάρα για το θέμα, ίσως λοιπόν είναι απαραίτητος ένας εισαγγελέας, για να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...