Ταΐζοντας τη Λερναία Ύδρα - του Θάνου Ζέλκα

ΤΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ

- Μέσα στο υποσυνείδητο του Έλληνα αντιμάχονται καθημερινά ο καλός και ο κακός του εαυτός. Για το λόγο αυτό είναι μόνιμα μπερδεμένος. Αδυνατεί να καταλάβει αν βρίσκεται σε δυσμενή κατάσταση εξαιτίας της ευπιστίας του καλού του εαυτού ή της δυσπιστίας του κακού του. Γιατί ο Έλληνας τελικά μοιάζει μ’ ένα παιδί που εύκολα μπορεί κάποιος να ξεγελάσει μ’ ένα “σακουλάκι καραμέλες” αφενός. Αφετέρου όμως νιώθει πολλές φορές να απειλείται ακόμα κι από εχθρούς που δεν υπάρχουν και στηλώνει τα πόδια του αρνούμενος να ακολουθήσει κάτι που είναι για το καλό του.

 

Όσοι γνωρίζουν την ιδιομορφία του κατορθώνουν πάντα να τον ξεγελάνε, λέγοντας του όσα επιθυμεί να ακούσει. Του μιλάνε για αλλαγές, για μακρόπνοα οράματα, για δυνατότητες που θα αξιοποιηθούν και θα δημιουργηθεί ως δια μαγείας μια χώρα της επαγγελίας. Το αποτέλεσμα είναι πάντα να πληρώνει σκληρά τη φιλαρέσκεια και τις αυταπάτες του και πάντα να κατηγορεί τους ξένους για τα δεινά του.

 

Προφανώς και είναι πολύ εύκολο να κατηγορηθεί κάποιος που δεν γνωρίζουμε ακόμα και για πράγματα που δεν φταίει. Η γενναιότητα της αυτοκριτικής δυστυχώς μας λείπει. Διότι αν την είχαμε, πολλά από τα δεινά μας θα είχαν αποφευχθεί. Προφανώς και δεν φταίει κάποιος άλλος για τις επιλογές μας. Ακόμα κι αν είναι πασιφανέστατη η κατάληξη, πιστεύουμε ότι επιλέγοντας το αντίθετο από το λογικό θα έρθει καλύτερο αποτέλεσμα λόγω των πεποιθήσεων μας στο μεταφυσικό.

 

Μπερδεύουμε επίσης τη γόνιμη αμφισβήτηση με τη στείρα αμφιβολία. Η γόνιμη αμφισβήτηση παράγει πρόοδο. Η στείρα αμφιβολία παράγει μιζέρια. Οι πρόγονοί μας, τους οποίους θυμόμαστε μόνο όποτε θέλουμε να δικαιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας, δεν εντόπιζαν απλά ένα φαινόμενο. Προσπαθούσαν να το ερμηνεύσουν μέσα από τη μελέτη και να δώσουν μια λύση που οι άλλοι δεν είχαν σκεφτεί. Έτσι θεμελίωσαν τις επιστήμες και τις τέχνες. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο.

 

Εμείς οι απόγονοι έχουμε μπλέξει τις έννοιες της ελευθερίας με την ασυδοσία, του δικαιώματος με την υποχρέωση, του καθήκοντος με την καταπίεση. Κατορθώσαμε όλοι μαζί, πολίτες και πολιτικοί, να δημιουργήσουμε ένα κράτος απόλυτα εχθρικό στον ίδιο μας τον εαυτό. Και το κυριότερο το μετατρέψαμε σε μια σύγχρονη Λερναία Ύδρα, που αν του κόψουμε το ένα κεφάλι θα φυτρώσουν άλλα δύο.

 

Απορούμε πολλές φορές γιατί διαπρέπουν οι Έλληνες στο εξωτερικό. Θα επικαλεστώ τη μαρτυρία του μεγάλου επιστήμονα Παπανικολάου που εφηύρε το πασίγνωστο “Τεστ ΠΑΠ”, το οποίο  έχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Όσο ήταν στη χώρα μας αντιμετωπιζόταν ως ένας ιδιόμορφος τεμπέλης που προκειμένου να μη δουλέψει, ψαχνόταν σε πράγματα ακαταλαβίστικα. Πηγαίνοντας στις ΗΠΑ κατάλαβαν αμέσως την μεγαλοφυία του και του παρείχαν όλα τα εφόδια για να διαπρέψει. Και απλά το έκανε. 

 

Σήμερα έχοντας διανύσει ήδη δύο δεκαετίες μέσα στον εικοστό πρώτο αιώνα, συζητάμε αν πρέπει να μπει μια τάξη μέσα στα πανεπιστήμια και να γίνουν επιτέλους ιδρύματα γνώσης και έρευνας και όχι λημέρια κακοποιών στοιχείων. Αλήθεια τώρα; Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε διάλογο για τα αυτονόητα; 

 

Το επόμενο θέμα που θα μας απασχολήσει σε ανώτερο πολιτειακό επίπεδο ποιό θα είναι άραγε; Αν ισχύει η βαρύτητα ή αν υπάρχει ο ηλεκτρισμός; Αν είχαμε τη στοιχειώδη λογική θα έπρεπε να νιώθουμε ήδη προσβεβλημένοι και μόνο που γίνεται ένας τέτοιος διάλογος μέσα στο κοινοβούλιο. Την ώρα που άλλες χώρες σχεδιάζουν το μέλλον τους για τα επόμενα είκοσι χρόνια, εμείς ακόμα συζητάμε πως θα προσαρμόσουμε τον προηγούμενο αιώνα στα μέτρα μας. 

 

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν ως λαός περιμένουμε έναν σύγχρονο “Ηρακλή” να σκοτώσει τη Λερναία Ύδρα, αλλά για την οικονομία της συζήτησης καταθέτω ότι δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος. Κι αν υπάρχει θα χρειαστεί τη συνδρομή και τη συγκατάθεσή μας για να το πράξει. Όσο εμείς ταΐζουμε και προστατεύουμε το τέρας, τόσο αυτό θα μεγαλώνει και θα θεριεύει. Και φυσικά μια μέρα θα φάει και εμάς.

 

--

Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...