Σχόλιο των εκλεγμένων με την Π.Κ.Σ. στους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο

ΣΧΟΛΙΟ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ Π.Κ.Σ.

ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

- Όλο το προηγούμενο διάστημα οι φοιτητές τόσο στο νησί μας όσο και στην υπόλοιπη χώρα ήρθαμε αντιμέτωποι με μια σειρά εμπόδια και δυσκολίες με τα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι δυνάμεις τις ΠΚΣ μαζί με άλλους φοιτητές βγήκαν μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φοιτητών. Δώσαμε τη μάχη για να μην πεταχτούν οι εστιακοί φοιτητές από τα δωμάτια τους και για να πληρωθούν τα έξοδα μετακίνησης τους από το Πανεπιστήμιο, ενώ δε σταματήσαμε στιγμή να διεκδικούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή όλων των φοιτητών με τους καλύτερους όρους στην διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Σε αυτή την προσπάθεια βρίσκουμε απέναντι μας την κυβέρνηση που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, την ίδια στιγμή που δίνει κάθε είδους διευκολύνεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και όλους αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν ότι «η κυβέρνηση τα κατάφερε μια χαρά» και πως «τώρα πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη για να περάσουμε τα δύσκολα», κάνοντας φυσικά και τις απαραίτητες θυσίες. Οι φοιτητές ενωμένοι, με σημαία τα σύγχρονα δικαιώματα μας, δεν θα τους χαριστούμε!

Εμείς και οι οικογένεις μας έχουμε ματώσει αρκετά, δε σκοπεύουμε να ματώσουμε κ’ άλλο!

Τώρα είναι η ώρα κάθε φοιτητής να γυρίσει την πλάτη στις δυνάμεις που τον θέλουν με σκυφτό το κεφάλι, να δεχτεί να πληρώσει για ακόμα μια φορά αυτός το μάρμαρο της κρίσης, θυσιάζοντας τα δικαιώματα και το μέλλον του!

Διεκδικούμε:

  • Εξασφάλιση της καθολικής και ισότιμης συμμετοχής όλως των συμφοιτητών μας στην εξεταστική, να δοθεί με ευθύνη του υπουργείου ο κατάλληλος εξοπλισμός και πρόσβαση σε γρήγορο δίκτυο.
  • Για τους «επί πτυχίω» φοιτητές να ολοκληρωθεί η διπλή εξεταστική μέχρι τέλος Ιουλίου.
  • Να καταργηθούν οι «αλυσίδες» να απελευθερωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που μπορεί να δηλώσει κάθε φοιτητής.
  • Να παραδοθούν τώρα στους φοιτητές τα συγγράμματα στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει. Ταυτόχρονα, να αποκτήσουν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση σε πανεπιστημιακές και ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικά περιοδικά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από τους χώρους διαμονής τους.
  • Να παρθούν διοικητικά και άλλα μέτρα για να ολοκληρωθούν ορκωμοσίες και άλλες διαδικασίες χωρίς να ταλαιπωρηθούν άλλο οι φοιτητές
  • Καμία σκέψη να πεταχτούν οι οικότροφοι φοιτητές από τα ξενοδοχεία το καλοκαίρι, ούτε τα πράγματα τους!
  • Να δοθεί σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν στη Ρόδο από άλλες πόλεις επίδομα ενοικίου 800 ευρώ και να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη.
  • Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όπου δεν ολοκληρωθούν να βρεθεί εναλλακτικό τρόπος κάλυψης τους χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών για κανένα φοιτητή, ιδιαίτερα για τους τελειόφοιτους.
  • Για τους φοιτητές που θα επιστρέψουν στον τόπο σπουδών τους να καλυφθούν όλα τα έξοδα μετακίνησης τους.

Προκειμένου να μπορέσει η φωνή μας και οι ανησυχίες μας να ακουστούν, να έχουμε κατακτήσεις πρέπει όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να μπούμε στον αγώνα, να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση. Πρέπει να ζωντανέψουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, να γίνουν πραγματικό αποκούμπι για τις ανάγκες κάθε φοιτητή, να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης.

Το προηγούμενο διάστημα, που η αγωνία μας για τις σπουδές και το μέλλον μας κορυφώθηκε, που δώσαμε μάχη για να μείνουν συνάδελφοι μας στις εστίες, που δίναμε καθημερινά μάχη για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, για να μπορέσουμε να παρακολουθούμε τις σπουδές μας, η ηγεσία της ΔΑΠ σφύριζε αδιάφορα. Αφού έχουν καταντήσει τους Συλλόγους μας «φαντάσματα» με τη στάση τους, μετά από 2 μήνες πλήρους σιωπής και απουσίας από τις αγωνίες και τα προβλήματα των φοιτητών, που αρνούνταν να συνεδριάσουν  τα Δ.Σ.,  η ηγεσία της ΔΑΠ αποφάσισε να καλέσει τους φοιτητές του ΤΜΣ σε σύσκεψη εξ’ αποστάσεως «για τους προβληματισμούς που απασχολούν το φοιτητικό σώμα». Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν τους πήρε τώρα ο πόνος για τους φοιτητές, απλά η καλλιέργεια στάσης υποταγής και οι πελατιακές σχέσεις είναι παλιά τους τέχνη κόσκινο.

Τώρα πρέπει να να δυναμώσουμε τη φωνή που διεκδικεί την πλήρη κάλυψη των δικαιωμάτων μας, κόντρα σε όλους αυτούς που θέλουν «σιγή νεκροταφείου» απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, που θέλουν να μας πείσουν ότι «ρεαλιστικό» είναι να κάτσουμε στα αυγά μας! Δεν χωράει καμία αναμονή και συμβιβασμός, όλοι στον αγώνα!

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...