Σχόλιο του Κοσμά Σφυρίου για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα

Η ανακοίνωση, από την ΕΛΣΤΑΤ, του πληθωρισμού στην Ελλάδα - για τον Γενάρη 2022 - έκρυβε μια πολύ δυσάρεστη είδηση : ανέβηκε στο 6,2% !

Αυτό σημαίνει, πως φθάσαμε στον ψηλότερο πληθωρισμό της τελευταίας 25 ετίας !

Ο ψηλότερος πληθωρισμός από τότε που καθιερώθηκε το ευρώ (€), ως νόμισμα στις σημαντικότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και στην Ελλάδα.

Ψηλότερος και από αυτόν που προκάλεσαν στην χώρα μας οι πληθωριστικές πιέσεις, κατά την περίοδο προσαρμογής της αγοράς, με την μετάβαση από την δραχμή στο €.

 

Μπορεί μεγάλο μέρος του σημερινού πληθωρισμού να είναι «εισαγόμενο», λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Όμως, η κυβέρνηση δεν προστατεύει τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, από αυτή την ραγδαία ανοδική πορεία των τιμών.

Έχει απόλυτα την ευθύνη, που οι έλληνες και οι ελληνίδες οδηγούνται - εξελικτικά - σε νέα φτωχοποίηση, λόγω του πληθωρισμού - του ψηλότερου της 25 ετίας.

 

Πριν από αυτά τα 25 και πλέον χρόνια, όταν υπήρχε «εισαγόμενος» πληθωρισμός, οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ έπαιρναν δραστικά νομοθετικά μέτρα, προστατεύοντας τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, ασκώντας πολιτική, με ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα και με στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης. Μερικά παραδείγματα :

  • Συγκρατούσε τις τιμές των καυσίμων & της ενέργειας για τον έλληνα καταναλωτή ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, σε ποσοστό που αντιστοιχούσε στις τρέχουσες πληθωριστικές αυξήσεις.
  • Αποκαθιστούσε την αγοραστική δύναμη των μισθωτών και των συνταξιούχων, εφαρμόζοντας την ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΤΙΜΑΡΙΘΜΙΚΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ των μηνιαίων αποδοχών τους.
  • Με αυτά και σε συνδυασμό με κάποια άλλα προστατευτικά μέτρα (π.χ το Ε.Κ.Α.Σ), παρεμποδίζετο η φτωχοποίηση.

 

Δηλ. αποτελεσματικές και κοινωνικά δίκαιες πολιτικές, που δεν τις εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. Πρέπει όμως - πριν είναι πολύ αργά - να τις εφαρμόσει. Γιατί είναι βέβαιο, ότι οι μικρο - επιδοτήσεις στην τιμή της kWh δεν αρκούν, για να προστατεύσουν τα μικρό / μεσαία εισοδήματα των ελλήνων πολιτών.

 

16 / 2 / 2022

 

Κοσμάς Σφυρίου.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...