Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Βασίλη Α. Υψηλάντη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του ΝΣ για την διεθνή εμπορική διαιτησία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2 Φεβρουαρίου 2023

 

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από τον  Βασίλη Α. Υψηλάντη στην Ολομέλεια της Βουλής  κατά την συζήτηση του ΝΣ για την διεθνή εμπορική διαιτησία

 

 

Ο Κοσμήτορας της Βουλής και  Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής για το ΝΣ του Υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα την «Διεθνής Εμπορική Διαιτησία – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

 

Ο βουλευτής μεταξύ άλλων είπε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, αφορά  κυρίως τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την διεθνή εμπορική διαιτησία, προκειμένου κατά τρόπο ελκυστικό να μπορούν να διεξάγονται και στη χώρα μας.

 

Στην αρχή της ομιλίας του ο Βασίλης Α. Υψηλάντης απότισε φόρο τιμής στους αδικοχαμένους πιλότους της αεροπορίας, Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη και τον Υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα, λέγοντας ότι θα τους θυμόμαστε ως παράδειγμα ανδρειοσύνης, θάρρους, αυταπάρνησης  και προσήλωσης στο χρέος για την πατρίδα.

 

Στη συνέχεια ο Βουλευτής κατήγγειλε τη στάση του Σύριζα να « σαμποτάρει »  τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής, απέχοντας από τις ψηφοφορίες και την ολοκλήρωση της  διαδικασίας νομοθέτησης στη χώρα μας. Και αυτό το γεγονός είναι ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ αρέσκεται και ως αντιπολίτευση να τα διαλύει όλα, όπως οι μπαχαλάκιδες  στο πεζοδρόμιο και να συμπεριφέρεται κατά τρόπο βαθύτατα αντιδημοκρατικό. Αλλά και ως Κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν πήγαιναν καλύτερα. Δεν θ’ αναφερθώ στα γνωστά στον Ελληνικό Λαό μεθοδεύσεων σπίλωσης των πολιτικών τους αντιπάλων με τον Παπαγγελόπουλο ή για τον Παππά για τις μαύρες σακούλες και τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας. Θα μιλήσω για ένα  νέο, όχι τόσο ευρέως προβεβλημένο στοιχείο,  που καταδεικνύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι ένα  κόμμα αληθινά βλαπτικό για τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Αποζημίωση σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας  επεβλήθηκε από το ΕΔΔΑ   για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε προσφύγει η Αικατερίνη Σαββαΐδου,  πρώην γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, μετά τις δηλώσεις της πρώην κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία είχε ανακοινώσει την απόλυσή της εξαιτίας μια δήθεν εμπλοκής της κας Σαββαΐδου σε υπόθεση απιστίας και παράβασης καθήκοντος, από την οποία τελικά απηλλάγη.

Ήθελαν με συνοπτικές διαδικασίες να βγάλουν, από την μέση, άλλο ένα στέλεχος της διοίκησης που δεν μπορούσαν να του επιβάλλουν τα θέλω τους. Αλλά και πέραν όλων αυτών, η ανεπάρκεια του κ. Τσίπρα και ως αρχηγού της αντιπολίτευσης  και η πολιτική τους γύμνια, δεν αποδείχθηκε μόνον στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, δεν φαίνεται μόνον στο εύρος των πραττομένων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έρχεται και από γεγονότα που συμβαίνουν στο εξωτερικό.

 

 

 

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Βασίλη Α. Υψηλάντη είναι το παρακάτω:

 

Κύριοι Υπουργοί,

 Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

Η Ελλάδα πενθεί τον χαμό δύο νέων παλικαριών,  που έπεσαν εκτελώντας το καθήκον τους στην πατρίδα, του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του Υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα. Θα τους θυμόμαστε ως παράδειγμα ανδρειοσύνης, θάρρους, αυταπάρνησης  και προσήλωσης στο χρέος για την πατρίδα. Αθάνατοι!    

 

Θα ήθελα επίσης στο σημείο αυτό και πριν μιλήσω για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο,  να καταγγείλω από το βήμα αυτό,  την αντιδημοκρατική και αντιθεσμική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να «σαμποτάρει » τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής, απέχοντας από τις ψηφοφορίες και την ολοκλήρωση της  διαδικασίας νομοθέτησης στη χώρα μας. Και αυτό το γεγονός είναι ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ αρέσκεται και ως αντιπολίτευση να τα διαλύει όλα, όπως οι μπαχαλάκιδες  στο πεζοδρόμιο και να συμπεριφέρεται κατά τρόπο βαθύτατα αντιδημοκρατικό. Αλλά και ως Κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δεν πήγαιναν καλύτερα. Δεν θ’ αναφερθώ στα γνωστά στον Ελληνικό Λαό μεθοδεύσεων σπίλωσης των πολιτικών τους αντιπάλων με τον Παπαγγελόπουλο ή για τον Παππά για τις μαύρες σακούλες και τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας. Θα μιλήσω για ένα  νέο, όχι τόσο ευρέως προβεβλημένο στοιχείο,  που καταδεικνύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι ένα  κόμμα αληθινά βλαπτικό για τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Αποζημίωση σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας  επεβλήθηκε από το ΕΔΔΑ   για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε προσφύγει η Αικατερίνη Σαββαΐδου,  πρώην γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, μετά τις δηλώσεις της πρώην κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία είχε ανακοινώσει την απόλυσή της εξαιτίας μια δήθεν εμπλοκής της κας Σαββαΐδου σε υπόθεση απιστίας και παράβασης καθήκοντος, από την οποία τελικά απηλλάγη.

Ήθελαν με συνοπτικές διαδικασίες να βγάλουν, από την μέση, άλλο ένα στέλεχος της διοίκησης που δεν μπορούσαν να του επιβάλλουν τα θέλω τους. Αλλά και πέραν όλων αυτών, η ανεπάρκεια του κ. Τσίπρα και ως αρχηγού της αντιπολίτευσης  και η πολιτική τους γύμνια, δεν αποδείχθηκε μόνον στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, δεν φαίνεται μόνον στο εύρος των πραττομένων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έρχεται και από γεγονότα που συμβαίνουν στο εξωτερικό.

 

Δεν θα σταθώ στις πρόσφατες  διεθνείς επιτυχίες μας στην Ιαπωνία με τις συμφωνίες που συνήψε ο Πρωθυπουργός ή στο Ισραήλ του  Υπουργού  των Εξωτερικών.

Αυτό που θα τονίσω είναι το άλμα  του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς που καταγράφει η χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας (CPI) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον την 51η θέση μεταξύ 180 χωρών και συμπεριλαμβάνεται στο 30% των χωρών με τα καλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς παγκοσμίως, βελτιώνοντας την κατάταξή της κατά 16 ολόκληρες θέσεις από το 2019 έως σήμερα. Και το γεγονός αυτό            καταρρίπτει εκκωφαντικά , την προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει την Ελλάδα ως μία χώρα που μαστίζεται από τη διαφθορά, ενώ αποτελούν και ''ηχηρό χαστούκι'' για την περίοδο διακυβέρνησής του, περίοδο που η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση είχε κάνει σημαία της τον αγώνα κατά της διαφθοράς, ενώ την ίδια ώρα κατακρήμνιζε τη χώρα μας έως και την, ντροπιαστική, 69η θέση στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς.

 

Το υπό ψήφιση  νομοσχέδιο, το οποίο είναι το 27ο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που εισάγει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και βεβαίως η άξια ηγεσία του Υπουργείου, έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα και τα οποία επιδιώκουν να ανατρέψουν την κακή κατάσταση που υπήρχε στις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης και την  αναβάθμισή της. Όπως ήδη το συγκεκριμένο αφορά  κυρίως τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την διεθνή εμπορική διαιτησία, προκειμένου κατά τρόπο ελκυστικό να μπορούν να διεξάγονται και στη χώρα μας διαιτησίες. Με το να καθίσταται η Ελλάδα ένας τόπος, στον οποίο υπάρχει ένα πλαίσιο σύγχρονο, όπου μπορούν να διεξάγονται διεθνής διαιτησίες, διανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο προσέλευσης ξένων επενδυτών, οι οποίοι θα εμπιστεύονται πλέον την  χώρα μας και για τον επιπρόσθετο λόγο  ότι  διασφαλίζει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο προσφυγής και ταχείας επίλυσης μια διεθνικής εμπορικής διαφοράς.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται ένας καινούριος τρόπος, πλήρως εναρμονισμένος με το πρότυπο νόμο του 2006, όπως είχε προταθεί από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNCITRAL). Είναι ένας νόμος καινοτόμος αφού εισάγει έξι νεωτεριστικές προβλέψεις.

Η πρώτη ότι όλες οι διάφορες υπάγονται σε διαιτησία, εκτός από εκείνες που ρητά ο νόμος εξαιρεί,  ο διορισμός από το δικαστήριο διαιτητών, όταν η διαιτησία είναι πολυμερής μέσα σε 90 μέρες από την προσφυγή στην διαιτησία, ρυθμίσεις της πολυμελούς διαιτησίας, εξουσία του διαιτητικού δικαστηρίου να διατάσσει την λήψη ασφαλιστικών μέτρων, που θεωρεί αναγκαία σχετικά με το αντικείμενο της διαφοράς αλλά και πρόβλεψη έκδοσης προσωρινής διαταγής, αναγνώριση στο διαιτητικό δικαστήριο της εξουσίας να επιβάλλει την προσκόμιση εγγράφων ή άλλων αποδεικτικών μέσων και που βρίσκονται στη διάθεσή τους και πιθανολογείται ότι η ουσιαστική χρησιμότητα τους. Η τελευταία αλλά επίσης πολύ σημαντική καινοτομία είναι η πρόβλεψη για την οργάνωση των θεσμικών διαιτησιών στην Ελλάδα,  των προϋποθέσεων για την ίδρυση τους, η θέσπιση υποχρεωτικής αναγγελίας της έναρξης λειτουργίας τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η θεσμοθέτηση κριτηρίων για την λειτουργία τους και η καθιέρωση της εκ των υστέρων υπαγωγής τους σε κατασταλτικό έλεγχο από την διοίκηση.

 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,  έτσι ολοκληρώνεται η θέσπιση ενός πλαισίου εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών μετά την διαμεσολάβηση, την διαιτησία τώρα με την διεθνή εμπορική διαιτησία. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις ουσιαστικής συμβολής στην αποφόρτιση του συσσωρευμένου όγκου υποθέσεων στο δικαστικό μας σύστημα.

 

 Θα ήθελα να κλείνοντας  την ομιλία  μου να αναφερθώ σε δύο ακόμα σημεία του νομοσχεδίου. Το πρώτο αφορά την αύξηση του ορίου υπαγωγής σε ανώτερο κλιμάκιο ελέγχου συμβάσεων του Δημοσίου και αυτό χάριν της ταχύτητας και καθόλου σε βάρος της διαφάνειας αφού οι έλεγχοι μικροτέρων ποσών εξακολουθούν να διενεργούνται από Επιτρόπους και τέλος   στην κατά τρόπο δίκαιο και ισορροπημένο, στα άρθρα 55 επ. του νομοσχεδίου, θέσπιση και λειτουργία του διανεμητικού λογαριασμού των δικαστικών επιμελητών.

Με τις σκέψεις αυτές δηλώνω ότι ψηφίζω το ΝΣ και στηρίζω το έργο σας

κ. Υπουργέ για ποιοτικότερη και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας .

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...