Συμμετοχή του Δημάρχου Η.Ν. Κάσου ως σύνεδρος στο τακτικό συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και παράλληλες συναντήσεις εργασίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- ΘΕΜΑ: Συμμετοχή του Δημάρχου Η.Ν. Κάσου ως σύνεδρος στο τακτικό συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και παράλληλες συναντήσεις εργασίας.

 

    Στο τακτικό Συνέδριο της Περιφερειακής  Ένωσης  Δήμων  νοτίου  Αιγαίου  συμμετείχε  ο Δήμαρχος Η.Ν. Κάσου  Μιχάλης Ερωτόκριτος ως σύνεδρος το διήμερο 11 -12  Νοεμβρίου  με την  ιδιότητα  πρόεδρου της Επιτροπής νησιωτικότητας της Ένωσης. Κατάθεσε προτάσεις που αποβλέπουν στην λύση των θεμάτων των νησιωτικών περιοχών  και στην βελτίωση της ποιότητας  ζωής  ειδικότερα των κατοίκων των μικρών νησιώτικων Δήμων. Προτάσεις οι οποίες στο σύνολο τους σχεδόν συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο συμπερασμάτων αποφάσεων και ψηφισμάτων του τακτικού συνεδρίου της ΠΕΔ νοτίου Αιγαίου.

 

     Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αναθέσεις υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος για την  εξυπηρέτηση των  μεγάλων ακτοπλοϊκών  γραμμών  όπως αυτές της Κασοκαρπαθιας και του Β. Αιγαίου με οποία αξίοπλοα πλοία  με  πολυετής συμβάσεις .

 

 Αναφέρθηκε ακόμα στην αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής της ρήτρας νησιωτικότητας σε κάθε νομοθέτημα, σε κάθε διακήρυξη, προκήρυξη δημοσίων συμβάσεων και βεβαίως και σε κάθε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Το κάθε Υπουργείο ανάλογα με τις αρμοδιότητές του θα πρέπει να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους νησιωτικούς Δήμους και να γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν ανά τομέα ευθύνης του.

 

  • Διασφάλιση της καλύτερης δυνατής  εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω της ενίσχυσης των ψηφιακών υπηρεσιών στους Δήμους μας και την εφαρμογή -ειδικότερα για τα μικρά νησιά- πλήρους εκσυγχρονισμού της δημόσιας εξυπηρέτησης με την ψηφιοποίηση στο 100% των δημοσίων υπηρεσιών (ΕΦΚΑ, ΗΔΙΚΑ, ΔΥΠΑ, κ.λπ.).

 

  • Επαναφορά της μείωσης του ΦΠΑ για τα νησιά, γενικότερη παροχή φορολογικών και οικονομικών κινήτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών κλπ.

 

  • Αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της. Πλήρης εφαρμογή του ωρολόγιου προγράμματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τη διασφάλιση πραγματοποίησης μαθημάτων ειδικότητας Αγγλικών, Γαλλικών, πληροφορικής στα νησιά. Διασφάλιση λειτουργίας τμημάτων ένταξης με την τοποθέτηση του απαραίτητου προσωπικού και  πραγματοποίηση μαθημάτων δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

  •  Ενδυνάμωση των νησιώτικων  Δήμων μέσα από τη μείωση των γραφειοκρατικών απαιτήσεων από τους υποστελεχωμένους Δήμους μας, την παροχή τεχνικής υποστήριξης για τη διασφάλιση της διαχειριστικής επάρκειάς τους. Στελέχωση των νησιωτικών Δήμων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με κύριο κριτήριο πρόσληψης την εντοπιότητα, η οποία πρέπει να προτάσσεται του κριτηρίου των ειδικών κατηγοριών.

 

  • Πλήρης στελέχωση των  κενών οργανικών θέσεων  στις δομές  υγείας των νησιών  σε ιατρικό και νοσηλευτικό- επικουρικό  προσωπικό, με μόνιμες προσλήψεις . Παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, έως την κάλυψη  τους από μόνιμο προσωπικό με τυπικές διαδικασίες ΑΣΕΠ.

 

  -  Την Δεύτερα 14 Νοεμβρίου συμμετείχε σε σύσκεψη στα γραφεία του ΣΕΕΝ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας)   που προκάλεσε η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών Πειραιώς  και στην οποία συμμετείχαν παράγοντες της ATTIKA GROUP και είχε θέμα την διαθεσιμότητα και την κατάθεση προσφορών για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της  Κάσο – Καρπαθίας .

 

  • Τέλος εν όψει του προγραμματισμένου ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ  που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο 21-23 Νοεμβρίου  συμμετείχε  στο  Διοικητικό Συμβούλιο  της ΚΕΔΕ  όπου ως αντιπρόεδρος της επιτροπής νήσων και πολιτικής συνοχής ανέδειξε για άλλη μια φορά το ακτοπλοϊκό θέμα των μικρών νησιών .

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...