Στ. Σαμαράς: ΥΠΑΡΚΤΟ το κρούσμα ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Α' στον Λιμενικό της Λέρου

Κατερίνα Μπαλάσα-Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Kostoday, σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δωδ/σου κ. Στάθη Σαμαρά μας επιβεβαίωσε το περιστατικό, για το οποίο γίνεται λόγος από το πρωί στα μέσα ενημέρωσης για τον Λιμενικό στην Λέρο, ο οποίος έχει προσβληθεί από ηπατίτιδα τύπου Α.

Ο Λιμενικός βρίσκεται κατ'οίκον και είναι κλινήρης και σε άδεια μέχρι να αναρρώσει πλήρως και να επανέλθει στην υπηρεσία του. Με αφορμή την επικοινωνία για το εν λόγω περιστατικό ο κ. Σαμαράς μας δήλωσε για μία ακόμη φορλά την πανρτελή έλλειψη υγειονομικοπυ ελέγχου και προστασίας των Λιμενικών στα Δωδεκάνησα και υποστελέχωση, η οποία συνεχίζει να υφίσταται παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας. Όπως μας είπε έχουν ζητήσει κατά καιρούς και με έγγραφα τους στα αρμόδια υπουργεία για τα θέματα υγειεινής, ασφάλειας και προστασίας τους αλλά δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό, με αποτέλεσμα η 'Ενωση Προσωπικού Δωδ/σου να έχει απευθυνεί στην Περιφέρεια, η οποία ευτυχώς συνδράμει ώστε να εμβολιαστούν σε Κω και Ρόδο τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Κλείνοντας την τηλεφωνική επικοινωνία είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του, όπου αναφέρει: "Δυστυχώς παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουμε καθημερινά με κίνδυνο της ζωής μας, νιώθουμε ότι είμαστε στο έλεος του Θεού και μόνοι μας!!!"

Πώς μεταδίδεται ο ιός της ηπατίτιδας Α; Ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται με : > την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχουν έρθει σε επαφή, κατά κάποιο τρόπο, με κόπρανα ατόμου που πάσχει από ηπατίτιδα Α. Αυτό εξηγεί τον όρο « κοπρανο-στοματική» οδός μετάδοσης της ηπατίτιδας Α και το γιατί η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, με ανεπαρκές δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης και σε ομάδες ατόμων με πτωχή ατομική υγιεινή > τη στενή επαφή με άτομο που έχει ηπατίτιδα Α ή με σεξουαλική (στοματο-πρωκτική) επαφή > σπανίως με αίμα (χρησιμοποίηση συριγγών σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών) κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της νόσου που ο ιός βρίσκεται για λίγες μέρες στο αίμα των ασθενών Η συνήθης κοινωνική επαφή στα πλαίσια της εργασίας ή στο σχολείο, δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α.

Πώς εξελίσσεται η ηπατίτιδα A ; Η ηπατίτιδα Α είναι καλοήθης νόσος, αυτοπεριοριζόμενη σε μερικές εβδομάδες και ποτέ δεν οδηγεί σε χρόνια ηπατίτιδα. H νόσος εκδηλώνεται σε 15-50 ημέρες μετά την επαφή του ατόμου με τον ιό της ηπατίτιδας Α (περίοδος επώασης). Η μεταδοτικότητα ελαττώνεται σημαντικά με την εκδήλωση του ικτέρου, αφού δεν αποβάλλεται πλέον ο ιός στα κόπρανα. Στα παιδιά, ιδίως σε αυτά κάτω των 6 ετών, η νόσος περνά συνήθως υποκλινικά, χωρίς συμπτώματα, εν αντιθέσει με τους ενήλικες που εμφανίζουν νόσο (ίκτερο) σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό(70%).

Πώς μπορεί κανείς να ξέρει ότι πάσχει από ηπατίτιδα Α ; Η ανεύρεση ειδικών αντισωμάτων (IgM anti-HAV) έναντι του ιού, στο αίμα ατόμου με ύποπτα συμπτώματα για ηπατίτιδα, είναι απαραίτητη για τη διάγνωση. kostoday

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...