Στα Χανιά ο Δήμαρχος Καρπάθου για τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη

 

Στα Χανιά ο Δήμαρχος Καρπάθου για τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη.  Συγκίνηση στην επέτειο των 20 ετών και συζητήσεις για συνεργασία των δύο Δήμων.

 

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης και εθνικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε σήμερα 23/05/3026  στα Χανιά η επίσημη επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση είκοσι ετών από την ηρωική θυσία του Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, ο οποίος στις 23 Μαΐου 2006 έπεσε στο Αιγαίο κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής με αεροσκάφος F-16.

 

Η φετινή τελετή πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρά του, τα Χανιά, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του Δήμου Καρπάθου, αποτελούμενης από τον Δήμαρχο Μιχαήλ Φελλουζή και τον Αντιδήμαρχο Νικόλαο Πρωτόπαπα, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη.

 

Επιμνημόσυνη τελετή και αποκαλυπτήρια προτομής.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του σμηναγού στο Αθλητικό Κέντρο Κουμπέ, το οποίο πλέον φέρει το όνομά του, ενώ ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μέσα σε βαρύ συγκινησιακό κλίμα.

 

Ομιλία Δημάρχου Καρπάθου – Μήνυμα μνήμης και ευθύνης

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Καρπάθου τόνισε ότι ο Κώστας Ηλιάκης δεν ανήκει μόνο στην Πολεμική Αεροπορία αλλά «σε ολόκληρη την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας πως η θυσία του παραμένει ζωντανό παράδειγμα καθήκοντος και πατριωτισμού.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν οι μαντινάδες που απηύθυνε, ως φόρο τιμής στη μνήμη του σμηναγού:

«Στην Κρήτη θα ζεις παντοτινά, στ’ Αιγαίου τα μελτέμια,

και στου Καρπάθιου τ’ αγέρι σου θα μιλούν οι επόμενες γενιές, σαν φλόγα αιώνια.»

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι η μνήμη του Ηλιάκη «δεν είναι παρελθόν αλλά καθήκον παρόν και μέλλον», ενώ χαρακτήρισε τον αδικοχαμένο σμηναγό «αετό του Αιγαίου που στάθηκε όρθιος μέχρι τέλους, χωρίς να υπολογίσει τίποτα πέρα από την αποστολή του».

Μήνυμα ενότητας και πρωτοβουλία αδελφοποίησης

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις μεταξύ του Δημάρχου Καρπάθου  κ.Μιχαήλ Φελλουζή και του Δημάρχου Χανίων κ.Παναγιώτη Σημανδηρακη  για συνεργασία των δύο Δήμων, με αφετηρία τη βαθιά συμβολική σύνδεση που έχει δημιουργήσει η μνήμη του Σμηναγού Ηλιάκη.

Όπως τονίστηκε, στόχος είναι η θεσμική ενίσχυση των δεσμών Κρήτης και Καρπάθου, μέσα από κοινές δράσεις μνήμης, πολιτισμού και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών για τις νεότερες γενιές.

 

Κλείσιμο εκδήλωσης.

 

Η τελετή ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων και ενός λεπτού σιγή, παρουσία φορέων και πολιτών, σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα που ανέδειξε για ακόμη μία φορά τη διαχρονική σημασία της θυσίας του Κωνσταντίνου Ηλιάκη, ως σύμβολο εθνικής αξιοπρέπειας και καθήκοντος.

 

Ο Δήμαρχος Καρπάθου 

 

Μιχαήλ Κων.Φελλουζής

ΦΩΤΟ: ΠΟλεμική Αεροπορία

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Σε αυστηρό ύφος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς απάντησε στον νυν Αλέξη Κολιάδη για τα όσα...
  Ψευδείς χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Αλεξάνδρου Κολιαδη, ο  πρόεδρος του Γ´...
Την έλλειψη νεφρολόγου και κέντρου αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο της Καρπάθου επισημαίνει σε επιστολή...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...