Σημαντική στήριξη για τους ηλικιωμένους στην πανδημία του κορωνοίου η λειτουργία του Επιχειρησιακού Κέντρου του Δήμου Ρόδου

δελτίο τύπου-Σημαντική στήριξη για τους ηλικιωμένους στην πανδημία του κορωνοίου

η λειτουργία του Επιχειρησιακού Κέντρου του Δήμου Ρόδου

- Στις πρώτες δέκα μέρες λειτουργίας του Επιχειρησιακού Κέντρου του Δήμου Ρόδου έχει δεχτεί και εξυπηρετήσει συνολικά 141 αιτήματα από ηλικιωμένους συμπολίτες μας που είναι απομονωμένοι στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μόνοι τους και δεν έχουν συγγενείς ή/και φίλους. 

Συγκεκριμένα, το 31,2% των ηλικιωμένων ζήτησε υποστήριξη στη συνταγογράφηση φαρμάκων, το 27% στην αγορά φαρμάκων και το 14,2% στην αγορά τροφίμων. Το 8,5% των αιτημάτων αφορούσε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, όπως το ίδιο ποσοστό (8,5%) ζήτησε και δέχτηκε νοσηλευτικές υπηρεσίες, από τις νοσηλεύτριες του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Το 4,3% των ωφελούμενων ζήτησε υποστήριξη στην παραλαβή της σύνταξής του,  ενώ το 6,4% υποστηρίχτηκε σε διαφορετικά αιτήματα (συσσίτιο, κοινωνικό παντοπωλείο κα)

Τα περισσότερα αιτήματα (63,6%) είναι από γυναίκες και κατά το 92,4% ελληνικής υπηκοότητας. Ο μέσος όρος ηλικίας των ηλικιωμένων είναι τα 73 έτη, με τον μεγαλύτερο να είναι 96 χρονών, ενώ ο μέσος όρος ηλικιών αυτών που ζητούν ψυχοκοινωνική υποστήριξη είναι τα 49 έτη. Το 53% διαθέτει ασφάλιση ΙΚΑ/ΕΦΚΑ, το 24,2% ΟΓΑ και το 13,6% είναι ανασφάλιστοι. Τα περισσότερα αιτήματα καταγράφονται στη Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων με ποσοστό 40,6%, ακολουθεί η Δημοτική Ενότητα Ρόδου με 33,1% και στη συνέχεια της Ιαλυσού με 8,3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% των αιτημάτων ολοκληρώνεται την επόμενη μέρα της αίτησης, τα υπόλοιπα τη μεθεπόμενη, γιατί καθημερινά 11 οχήματα με υπαλλήλους του Βοήθεια στο Σπίτι βρίσκονται κοντά στους ωφελούμενους, ένα σε κάθε Δημοτική Ενότητα και δύο στην πόλη της Ρόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ολόκληρο το νησί, σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, μοιράσθηκαν φυλλάδια με μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού. Επίσης, από την πρώτη στιγμή λειτούργησε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ρόδου (www.rhodes.gr) εξειδικευμένο link με θέματα που σχετίζονται με την πανδημία, για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών.

Ο κ. Γιώργος Τριάντος, αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής εκφράζει από τα βάθη της καρδιάς του ένα μεγάλο Ευχαριστώ στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, της Διεύθυνσης Προσχολικής Αγωγής και Δημιουργικής Απασχόλησης, του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας και της ΑΜΚΕ Κοινωνικής Φροντίδας και Ανάπτυξης που, αψηφώντας τις δύσκολες συνθήκες, παρέχουν τις υπηρεσίες τους για το καλό των ηλικιωμένων, των ανθρώπων που τόσα χρόνια μας φρόντιζαν. Επίσης, στον μαθητή Μανώλη Σάββενα, δημιουργό του σήματος της ενημερωτικής εκστρατείας του Δήμου για την πανδημία του κορωνοϊού.  

Όσοι ηλικιωμένοι επιθυμούν να εξυπηρετηθούν μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22410-44744, 22410-44755 και 2241044742 από τις 8 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα από τη Δευτέρα έως την Κυριακή για συνταγογραφήσεις φαρμάκων και αγορά φαρμάκων και τροφίμων. Επίσης, από τις 9 μέχρι τις 2 στο τηλέφωνο 22410-44743 λειτουργεί γραμμή κοινωνικοψυχολογικής υποστήριξης.          

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...