Σημαντικές συναντήσεις του αντιδημάρχου Καρπάθου Εμμανουήλ Παραγυιού στην Αθήνα

Η ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  Σε συναντήσεις επί συγκεκριμένης ατζέντας προέβη στην Αθήνα ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακής Στρατηγικής κι αρμόδιος για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του Δήμου Καρπάθου κ. Εμμανουήλ Παραγυιός .- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ

 

  Η αρχική επίσκεψη ήταν ,όπως κάθε φορά, στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη  .

  Ο Υπουργός ενημερώθηκε από τον κ. Παραγυιό για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής και την ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν το νησί .

   Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την στόχευση που υπάρχει από πλευράς Δήμου, η οποία εστιάζει σε σοβαρά έργα υποδομών , κρίσιμης σημασίας για τον τόπο καθώς και για την ταχεία εκπόνηση και ωρίμανση μελετών η οποία είναι προαπαιτούμενη για την διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων .

  Κατόπιν συζητήθηκαν :

  1. Η αναβάθμιση του Αστυνομικού τμήματος και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου που βρίσκονται σε προτεραιότητα για τον Δήμαρχο  από την αρχή της θητείας του με αλλεπάλληλα έγγραφα  και προσωπικές του επαφές στα αρμόδια Υπουργεία .  

Αιτήματα όλων των Καρπαθίων και διαχρονικά όλων των Δημάρχων .

  Για το πρώτο, ο Υπουργός ενημέρωσε πως βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης αφού εκρεμμεί η επεξεργασία του διατάγματος από το ΣΤΕ. 

  Για το δεύτερο υπήρξε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας , ο οποίος τον ενημέρωσε ότι εκκρεμεί να σταλούν κάποια έγγραφα από την Υπηρεσία της Ρόδου στο Αρχηγείο ώστε κατόπιν να δρομολογηθεί η αναβάθμιση του κλιμακίου σε σταθμό είτε Γ είτε Δ τάξης .

  1. Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία , με τη δρομολόγηση σύγχρονου πλοίου στην γραμμή Πειραιάς - Κάρπαθος .

  Πρόκειται για το πρώτο αίτημα του Δημάρχου κ. Νισύριου , το οποίο είχε συζητηθεί ήδη με τον Υπουργό Επικρατείας και τον Υπουργό Ναυτιλίας από τα τέλη του 2019 και είχαν βρεθεί πολύ κοντά στην επίλυση του .

  Σκοπός, από τότε, ήταν η πολυετής επιδότηση της γραμμής ώστε να δρομολογηθεί σύγχρονο πλοίο . 

  Η υλοποίηση , δυστυχώς , είχε παγώσει λόγω covid και της τεράστιας συρρίκνωσης των εσόδων των εταιρειών της ναυτιλίας  .

 Με την επιστροφή στην κανονικότητα , το αίτημα μας θα γίνει σύντομα πραγματικότητα αφού εξαγγέλθηκε ήδη η πολυετής επιδότηση της γραμμής .

  1. Το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας . Υπήρξε επικοινωνία με την Υπουργό Παιδείας από την οποία ζητήθηκε να επιληφθεί για το ομόφωνο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε από το νέο έτος να λειτουργήσει το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Νησί μας .
  2.  Η χρηματοδότηση του αγωγού που θα μεταφέρει το νερό του Βρουτσά στο Φράγμα Σχοινά ύψους 2.5 εκατομμυρίων ευρώ . Θα υπάρξει παρέμβαση του προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Λιβανό ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο .
  3. Του παρουσιάστηκε η προμελέτη για την αντικατάσταση ολόκληρου του δικτύου αποχέτευσης των Μενετών  , που εκπονήθηκε από τον Δήμο μας σε άμεση προτεραιότητα καθώς το δίκτυο μέσα στον οικισμό είναι εντελώς κατεστραμμένο . Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης μόλις κατατεθεί η οριστική μελέτη γεγονός που θα είχε γίνει ήδη αν δεν υπήρχε η καθυστερηση με τον προϋπολογισμό . 

  Ευχάριστη έκπληξη για τον Υπουργό αποτέλεσε το άνοιγμα του κτιρίου στο Κονάκι και αφού είδε φωτογραφίες από τις πρώτες προβολές ταινιών , είπε να του σταλεί λίστα με τις αναγκες ώστε να αναλάβει προσωπικά και να εξασφαλίσει χορηγία με την οποία θα εξοπλιστεί ο πολυχώρος της βιβλιοθήκης  .

  Κλείνοντας την πάνω από μια ώρα συνάντηση εργασίας ,ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός, όπως κάνει από την πρώτη μέρα, και να παίζει κομβικό ρόλο με το κύρος του στην Κυβέρνηση και τις παρεμβάσεις του σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για το καλό του αγαπημένου μας τόπου .

  Ο κ. Παραγυιός του μετέφερε ,κι από κοντά , τις θερμές ευχαριστίες του Δημάρχου κ. Ιωάννη Νισύριου και του συνόλου της Δημοτικής Αρχής για την ανοιχτή γραμμή που διατηρεί μαζί τους σε κάθε επείγον θέμα και για την έμπρακτη στήριξη του στην Κάρπαθο όλο αυτό το διάστημα . 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΕΛΙΟ ΠΕΤΣΑ     

 

   Συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Αναπληρωτή Υπουργό Στέλιο Πέτσα για την χρηματοδότηση των προτασεων που υποβλήθηκαν από τον Δήμο Καρπάθου στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης , είχε στις 01/02/2022  .

  Αρχικά ο κ. Παραγυιός ενημέρωσε για την μεγάλη προσπάθεια , η οποία έγινε από πλευράς του Δημάρχου Καρπάθου κ. Νισύριου σε συνεργασία με το δίκτυο πόλεων Βιώσιμη Πόλη και εξωτερικούς συνεργάτες  , ώστε να εκπονηθούν μελέτες και να κατατεθούν εγκαίρως προτάσεις που αφορούν σημαντικά έργα υποδομών .  

   Τόνισε πως τα δίκτυα ύδρευσης του νησιού είναι πεπαλαιωμένα και πως υπάρχει πλήρης έλλειψη δικτύων αποχέτευσης και μονάδων επεξεργασίας λυμάτων σε όλο το νησί , πλην της πρωτεύουσας.

  Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ταχεία ανάπτυξη του νησιού καθώς οι δημόσιες υποδομές δεν μπορούν να την υποστηρίξουν και χρειάζονται σοβαρές παρεμβάσεις .

  Από την πλευρά του ο Υπουργός έδωσε εντολή εντός μηνός να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για τις μελέτες της πρόσκλησης ΑΤ 01 , ΑΤ 09 , ΑΤ 12 και ΑΤ 14 ώστε να προχωρήσει στην χρηματοδότηση τους μέχρι τον Μάρτιο  . 

  Πρόκειται για το έργο της ΑΤ01 : «Αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης οικισμών Δ.Ε. Καρπάθου Δήμου Καρπάθου» προϋπολογισμού 7.669.500,00 € με ΦΠΑ που αφορα: την πλήρη αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στα Πηγάδια , τη δημιουργία δύο νέων τσιμεντένιων , τελευταίου τύπου, δεξαμενών 1000 κ.μ. η καθεμία στον Σανταλο και στον Αράντη και την πλήρη αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης σε άλλους 13 οικισμούς  ( Μενετές ,Βωλάδα , Μεσοχώρι , Λευκό,  Πυλές ,Σποα , Αρκάσα , Φοινίκι , Μερτώνα Κατώδιο , Κυρά Παναγιά κ.α. ) .

  Θα πρόκειται για την μεγαλύτερη παρέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης που έχει δει ποτέ ο τόπος μας. Μελέτη η οποία είναι

  Για την πρόταση ΑΤ12 με τίτλο: «Προμήθεια Ηλεκτρικών Οχημάτων και Σταθμών Φόρτισης Δήμου Καρπάθου» προϋπολογισμού 1.476.418,40€ με ΦΠΑ που αφορά την αγορά 10 ηλεκτροκίνητων οχημάτων , και ενός ηλεκτρικού τρένου καθώς και 10 σταθμών φόρτισης .  

  Στην Πρόσκληση ΑΤ09 με τίτλο: «Ωρίμανση αναπτυξιακών έργων υποδομής Δήμου Καρπάθου» προϋπολογισμού 620.000,00€ με ΦΠΑ για την χρηματοδότηση μελετών κυρίως οδοποιίας .

  Στην   πρόσκληση  ΑΤ 14  με τίτλο: «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ  »

προϋπολογισμού 205.220,00 € με  φπα για την δημιουργία του ψηφιακού μουσείου της Ολύμπου  .

  Η συνολική χρηματοδότηση , από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης που θα δοθεί για το νησί μας , σε πρώτη φάση μέχρι τον Μάρτιο ,  είναι περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ .

  Έτσι ο Δήμος Καρπάθου θα είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που απορροφά το μέγιστο από το πλαφόν που δικαιούται .

  Σε δεύτερη φάση , όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός, από το ταμείο ανακαμψης θα ακολουθήσει η χρηματοδότηση των αποχετευτικών δικτύων και μονάδων επεξεργασίας λυμάτων ύψους 8.5 εκατομμυρίων ευρώ .

   Ο κ. Παραγυιός ευχαρίστησε τον Υπουργό και του μετέφερε την ανοιχτή πρόσκληση του Δημάρχου κ. Ιωάννη Νισύριου να επισκεφθεί την Κάρπαθο .

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

  Στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Καραγιάννη .

  Στην ατζέντα , πρωταρχικό θέμα ήταν η χρηματοδότηση της επισκευής του ΕΠΑΛ καθώς αποτελεί κύριο αίτημα και των τριών παρατάξεων αλλά και της κοινωνίας των Πηγαδίων .

   Ο κ. Καραγιάννης είναι γνώστης του θέματος καθώς ασχολήθηκε με αυτό από την αρχή της θητείας μας όταν ήταν Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου .

  Είδε με ικανοποίηση την πολλή γρήγορη ολοκλήρωση των μελετών Στατικής Επάρκειας , Ενεργειακής Αναβάθμισης και Αποκατάστασης του Κτιρίου που εκπονήθηκαν από πλευράς Δήμου .

   Δεσμεύθηκε , καθώς του έχει ζητηθεί προσωπικά από τον Υπουργό Επικρατείας κ . Γεραπετρίτη ,  για την χρηματοδότηση της ΚΤΥΠ ώστε αυτή να δημοπρατήσει το έργο για να υπάρχει το τάχιστο αποτέλεσμα .

  Ζήτησε και του έγινε μια σύντομη παρουσίαση των ολοκληρωμένων μελετών οδοποιίας που υπάρχουν .

  Ενέκρινε την χρηματοδότηση με επιπλέον 300.000 ευρώ της μελέτης ανάπλασης Γιαννόπουλου στα Πηγάδια ( συνολική χρηματοδότηση 600.000 ) ώστε να δημοπρατηθεί και να ολοκληρωθεί εντός του 2022 .

  Μάλιστα , εκδήλωσε την επιθυμία του να βρεθεί στο νησί ώστε να δει από κοντά το έργο αυτό με την ολοκλήρωση του.

  Επίσης ενέκρινε , την χρηματοδότηση με 400.000 ευρώ για την διαπλατυνση κι ασφαλτόστρωση του δρόμου Μερτώνας - Κυρά Παναγιά .

  

  Τέλος, ενημερώθηκε για τον δρόμο Αυλώνα - Τρίστομο και ζήτησε να ολοκληρωθεί και να επικαιροποιηθει η μελέτη ώστε το Υπουργείο να παρέχει όποια βοήθεια χρειαστεί η ΜΟΜΚΑ για τη διάνοιξη του .

 

   ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

  Μία επίσης πολλή σημαντική επαφή υπήρξε με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Γιώργο Μαυρωτά με θέμα την χρηματοδότηση της επισκευής του ταρτάν του Δημοτικού Σταδίου ύψους 300.000 ευρώ .

  Ο κ. Μαυρωτάς δεσμεύτηκε να εγκρίνει σύντομα με τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου την μελέτη ώστε να χρηματοδοτηθεί .

  Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο , αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακατασκευής του, να  μπορέσει το στάδιο να φιλοξενήσει ξανά αγώνες Πανελλαδικού επιπέδου μιας και ο στίβος είναι στο κατάλληλο μέγεθος για τέτοιου είδους αγώνες .

 

 

 Από το γραφείο τύπου του Δήμου Καρπάθου

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...