Σήμερα προκηρύσσονται άλλου τύπου εκλογές, του Κοσμά Σφυρίου

Σήμερα προκηρύσσονται

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΛΟY ΤΥΠΟΥ

Με την ενσωμάτωση του 100 % των εκλογικών τμημάτων, εκδόθηκαν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαϊου, που αποτελούν την λαϊκή ετυμηγορία.

  • Το πρώτο κόμμα, η Ν.Δ, αύξησε το ποσοστό της (σε σχέση με το '19) : + 0,94%.
  • Του δεύτερου κόμματος, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, το ποσοστό μειώθηκε : — 11, 46 %.
  • Το τρίτο κόμμα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ, αύξησε το εκλογικό ποσοστό του : + 3, 36 % κ.ο.κ

 

Αυτά τα αποτελέσματα αναγνωρίστηκαν απ' όλους, ως μεγάλη νίκη της Ν.Δ, όχι γιατί οι πολίτες της έδωσαν μεγάλη εκλογική δύναμη (μόλις + 0,94 %), αλλά γιατί το εκλογικό ποσοστό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, από 31,53 % το 2019, κατέρρευσε στο 20,07 % !

 

Έτσι η Ν.Δ πέτυχε τον στόχο της, με την ετυμηγορία των ελλήνων & των ελληνίδων που αποφάσισαν, ότι θέλουν να κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και στις νέες εκλογές, με τις δεκάδες έδρες που δίνει - ως bonus - στο 1ο κόμμα o δικός του εκλογικός νόμος, η Ν.Δ θα έχει σχετική πλειοψηφία στον λαό, αλλά άνετη και απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.

 

Σήμερα διαλύεται η Βουλή - που εκλέχθηκε στις εκλογές της 21ης Μαϊου - και προκηρύσσονται οι νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

 

Τώρα, εν όψει των νέων εκλογών, δεν υπάρχουν τα εκφοβιστικά διλήμματα - που κυριαρχούσαν στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο - όπως :

  • Του Μητσοτάκη προς κεντρώους ψηφοφόρους : «Μην ψηφίζετε το ΠΑ.ΣΟ.Κ, γιατί θα σας φέρει τον Τσίπρα από την πίσω πόρτα !».
  • Του Τσίπρα προς κεντροαριστερούς ψηφοφόρους : «Μην ψηφίζετε το ΠΑ.ΣΟ.Κ, γιατί θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ μετά τις εκλογές !».
  • Του Μητσοτάκη προς κεντρώους ψηφοφόρους : «Μην ψηφίζετε το ΠΑ.ΣΟ.Κ, γιατί θα συμπράξει με τον Τσίπρα και με τον Βαρουφάκη !».
  • Του Κουτσούμπα προς τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους : «η Ν.Δ, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα συνεργαστούν μετά τις εκλογές, σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση. Μην τους ακούτε, μην τους εμπιστεύεστε ! Αυτοί μόνοι τους και 'μείς όλοι !» κλπ.

Τώρα, αυτοί οι αντιφατικοί και προβοκατόρικοι εκφοβισμοί δεν υπάρχουν.

 

Τώρα δεν έχουν έδαφος και δεν «πιάνουν» τα κατασκευασμένα δημαγωγικά σενάρια ανυπόστατων συνεργασιών, στα οποία, δόλια, επέμεναν (κυρίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης), παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Τώρα, οι πολίτες ξέρουν, πως κανενός είδους κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα γίνει !

 

Τώρα, δεν υπάρχει το τεχνητά (μέσω «δημοσκοπήσεων») ανταγωνιστικό δίπολο ΝΔ - ΣΥ.ΡΙΖ.Α, που βόλευε και τα δύο αυτά κόμματα, να κραδαίνει το ένα τον φόβο του άλλου, για να «αλιεύουν» : - η Ν.Δ κεντρώους αντιΣΥ.ΡΙΖ.Α ψηφοφόρους και

- ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α κεντρώους αντιδεξιούς ψηφοφόρους.

 

Είναι ευκαιρία, να γίνει δημόσιος διάλογος επί των προγραμμάτων των κομμάτων και όχι επί «κυβέρνησης ηττημένων», επί «πρωθυπουργός ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης υπουργός Οικονομικών» και άλλων δόλιων σεναρίων, που κυριαρχούσαν τον Μάϊο.

 

Με αυτή την έννοια, οι εκλογές που προκηρύσσονται σήμερα, είναι άλλου τύπου, σε σχέση με τις προηγούμενες.

 

Εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, οι πολίτες πρέπει, να αξιολογήσουν ποιες τεκμηριωμένες πολιτικές προτείνουν τα κόμματα, για να αντιμετωπιστούν μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά κ.λ.π προβλήματα του ελληνικού λαού, καθώς και τα μεγάλα ανοιχτά εθνικά προβλήματα της χώρας μας, στις σχέσεις με τα γειτονικά κράτη και ιδιαίτερα με την Τουρκία.

 

Με βάση αυτή την αξιολόγηση οι έλληνες και οι ελληνίδες, με την ψήφο τους στις νέες κάλπες, να μοιράσουν τους ρόλους των κομμάτων :

  • ποιο να κυβερνήσει και
  • ποιο να εκφράσει την εναλλακτική - αλλά αξιόπιστη - πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης - σε επόμενες βουλευτικές εκλογές. Και μέχρι τότε :
  • να ορθώνει ανάχωμα σε πολιτικές, που αδικούν & πλήττουν κοινωνικά δικαιώματα, με προτάσεις ρεαλιστικές, κοστολογημένες, ως προγραμματική αντιπολίτευση και
  • να συναινεί, όπου απαιτείται εθνική στρατηγική προάσπισης των εθνικών και δημόσιων συμφερόντων,
  • το ανανεωμένο ΠΑ.ΣΟ.Κ ;
  • ή θα συνεχίσει να την εκφράζει - ανεπιτυχώς - όπως έκανε την 4ετία 2019 - 2023 ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ;

 

Ρόδος 29 / 5 / 2023

 

Κοσμάς Σφυρίου.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...