Σήκω Ευαγόρα - Του Θάνου Ζέλκα

ΣΗΚΩ ΕΥΑΓΟΡΑ-«Εψές πουρνό, μεσάνυχτα, στης φυλακής την μάντρα, μες στης Κρεμάλας την θελιά σπαρτάραγε ο Βαγόρας. Σπαρτάρησε, ξεψύχησε, δεν τά ‘κουσε κανένας. Η μάννα του ήταν μακριά, ο κύρης του δεμένος, οι νιοί συμμαθητάδες του μαύρ’ όνειρο δεν είδαν κι η νιά που τον ορμήνευε δεν άκ’ σε νυχτοπούλι. Εχθές πουρνό, μεσάνυχτα, θάψαν τον Ευαγόρα.»

Δεν θα μπορούσε κανείς καλύτερα πέρα από τον μεγάλο ποιητή μας, τον Φώτη Βαρέλη, να αποδώσει καλύτερα το μεγαλείο της θυσίας του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Ενός από τους αμέτρητους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες που γέννησε το Ελληνικό Έθνος στους αγώνες που έδωσε κατά των διαφόρων κατακτητών που προσπάθησαν να το υποτάξουν.

Ο Ευαγόρας αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας καθώς έπραξε το ύψιστο καθήκον προς την πατρίδα αγνοώντας, σχεδόν περιγελώντας, το θάνατο που ήταν η τιμωρία προς όποιον αγνοούσε την κυριαρχία του κατακτητή σε ηλικία μόλις δεκαοκτώ ετών.

«Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο», ήταν τα λόγια του κατά την απολογία του μπροστά στο δικαστήριο που οδηγήθηκε. Και φυσικά μια τέτοια «αυθάδης» τοποθέτηση ήταν φυσικό να προκαλέσει το μένος των «αδέκαστων» δικαστών που διέταξαν τον απαγχονισμό του. Μάταια ξεσηκώθηκε ο κόσμος για να σώσει το παλικάρι. Οι εκκλήσεις για απονομή χάριτος απορρίφθηκαν από τον Άγγλο κυβερνήτη Τζον Χάρτινγκ. Οι ταραξίες έπρεπε να τιμωρούνται παραδειγματικά.

Το ημερολόγιο έγραφε 14 Μαρτίου 1957 όταν ο Ευαγόρας ψέλνοντας τον Εθνικό Ύμνο οδηγήθηκε στην αθανασία. Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι η μέρα της εκτέλεσής του είναι η πιο χαρούμενη μέρα της ζωής του, γιατί είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κάποιος για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα σήμερα κατά τους δανειστές χρωστάει κάποια δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Πολλά εξ αυτών ήταν για την ανοικοδόμηση της χώρας. Πολλά περισσότερα είναι τόκοι. Αρκετά χρησιμοποιήθηκαν από λάθος ανθρώπους σε λάθος ενέργειες. Αυτή τη στιγμή είναι ήσσονος σημασία πως τα διαχειριστήκαμε.

Εφόσον όμως φθάσαμε στο σημείο να κάνουμε το λογαριασμό και δικαίως κατά την άποψή μου κάνουμε μια ενδελεχή ενδοσκόπηση στη ζημιά που υπέστη η χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ειλικρινά θα ήθελα μια λογιστική αποτίμηση για τις θυσίες όλων αυτών των ανθρώπων που έπεσαν στο βωμό της πατρίδας.

Πόσο κοστολογείτε αγαπητοί λογιστάδες τον απαγχονισμό ενός αμούστακου παιδιού για αυτά τα ιδανικά που υποτίθεται ότι προασπίζει η Ευρώπη; Πόσο κάνει η σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από την κτηνωδία, τη διαστροφή, το μένος των ψυχοπαθών που αιματοκύλησαν αυτά τα χώματα;

Οποιοσδήποτε σώφρων άνθρωπος δεν μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση, διότι η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται, δεν συμψηφίζεται, δεν αντικαθιστάται. Όσα και να δώσετε, οι πληγές στο σημαδεμένο σώμα αυτού του Έθνους δεν κλείνουν ποτέ. Κάθε γωνιά αυτής της χώρας τουλάχιστον μια μέρα του χρόνου τιμά έναν από τους ήρωές της.

«Χτυπά κουδούνι, μπαίνουνε στην τάξη του ο καθένας. Μπαίνουν η πρώτη η άτακτη κι η Τρίτη που διαβάζει μπαίνει κι η Πέμπτη, αμίλητη, η τάξη του Ευαγόρα.
- Παρόντες όλοι; – Κύριε, ο Ευαγόρας λείπει.
- Παρόντες!!! λέει ο δάσκαλος και με φωνή που τρέμει:
- Σήκω, Ευαγόρα, να μας πεις ελληνική ιστορία.»

Όσα χρόνια κι αν περάσουν το πρόσταγμα αυτό του δασκάλου προς τον Ευαγόρα θα αντηχεί στ’ αυτιά όσων μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει πραγματικά Ελλάδα. Όσο για εκείνους που σπεύδουν να τη χλευάσουν, καλό θα ήταν πριν μιλήσουν να σεβαστούν τη μνήμη όλων αυτών που τους έδωσαν την ευκαιρία να μπορούν ελεύθερα, χωρίς καμιά λογοκρισία, να εκφράζουν ακόμα και την αχαριστία τους.

--

Thanos ZELKAS
Telecommunication Engineer, MSc University of Athens
Chief Executive Officer

ΤΗΑΖΑ - Technology & web based solutions
G. Papanikolaou 29, Rodos 85100,GREECE

tel: (0030) 22410 69730
mob: (0030) 693 6607777
fax: (0030) 22410 69732
web: http://www.thaza.gr
email: ceo@thaza.gr, thazelkas@gmail.com

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...