Πως να χάσουμε κιλά πριν το καλοκαίρι - Του διατροφολόγου Μανώλη Μοράρη

Ενώ το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών, τα περιττά κιλά του χειμώνα «ταλαιπωρούν» αρκετό κόσμο! Η απώλεια βάρους την τελευταία στιγμή αποτελεί πάγια τακτική πολλών συνανθρώπων μας. Αν και κανείς πρέπει να μεριμνεί για το βάρος του όλο το χρόνο - και όχι μόνο εν όψει καλοκαιριού - εντούτοις όμως, το ζητούμενο για όσους θέλουν να χάσουν βάρος στο παρά πέντε είναι να το κάνουν τουλάχιστον σωστά και να προετοιμάσουν και το δέρμα ώστε να αντέξει τις βλαπτικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΛΙΓΑ ΚΙΛΑ (3 - 5 ΚΙΛΑ)

1) Να κάνουμε ΣΥΧΝΑ γεύματα (κάθε 4 - 5 ώρες το πολύ πρέπει να υπάρχει γεύμα). Έτσι επιτυγχάνουμε καλύτερο έλεγχο των σακχάρων στο αίμα και έχουμε ένα καλά ρυθμισμένο οργανισμό που μπορεί να χάσει πιο εύκολα λίπος.

2) Να κάνουμε ΜΙΚΡΑ γεύματα. Έτσι επιτυγχάνουμε αφενός μεν μικρότερη θερμιδική πρόσληψη, αφετέρου δεν διατείνονται τα τοιχώματα του στομάχου.

3) Να καταναλώνουμε αρκετό νερό ημερησίως (6 - 8 ποτήρια),όχι όμως κατά την διάρκεια των γευμάτων. Η λήψη υγρών (νερό, χυμοί) ενυδατώνει τον οργανισμό, επιτρέπει την ανανέωση των κυτταρικών υγρών διευκολύνοντας έτσι το μεταβολισμό όλων των θρεπτικών συστατικών που καθημερινά καταναλώνουμε στη διατροφή μας.

4) Να μειώσουμε την πρόσληψη λιπαρών. Τα παχιά κρέατα, οι κρέμες γάλακτος, τα αλλαντικά, τα ολόπαχα τυριά και γαλακτοκομικά περιέχουν κορεσμένα λίπη τα οποία κάθε άλλο παρά βοηθούν την απώλεια λίπους.

5) Να αποφεύγουμε την κατανάλωση ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ποσότητας υδατάνθρακα (π.χ. ζάχαρη, πατάτα, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά). Καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε το 55% των ημερήσιων θερμίδων μας από υδατάνθρακα και όχι παραπάνω.

6) Να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ επιβαρύνει το συκώτι και προσδίδει αρκετές θερμίδες στον οργανισμό οι οποίες μπορεί να αποθηκευτούν υπό τη μορφή λίπους στη κοιλιακή χώρα.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΚΙΛΩΝ

Τα άτομα που επιθυμούν να χάσουν περισσότερο βάρος πρέπει να ακολουθήσουν μια καλά οργανωμένη διατροφή που εκτός των προαναφερθέντων πρέπει να περιλαμβάνει και συγκεκριμένες ποσότητες τροφίμων ώστε να είναι απόλυτα ελεγχόμενη η θερμιδική πρόσληψη. Αυτό χρειάζεται διότι όταν έχουμε να χάσουμε πολλά κιλά υπάρχει περίπτωση να "κολλήσει" το βάρος οπότε πρέπει να γνωρίζουμε την ακριβή θερμιδική και θρεπτική πρόσληψη του ατόμου ώστε να μπορέσει η διατροφή να τροποποιηθεί κατάλληλα ώστε να συνεχίσει να χάνει κιλά.

Επίσης, ποτέ δεν ξεκινάμε στερητική δίαιτα διότι αφενός δεν μπορεί να στηριχθεί επαρκώς ένας οργανισμός που έχει να χάσει πολλά κιλά αφετέρου, πρέπει να υπάρχει το θερμιδικό περιθώριο για μείωση των θερμίδων όταν αυτό χρειαστεί. Για παράδειγμα αν κάποιος θέλοντας να χάσει γρήγορα ξεκινήσει διατροφή 1000 θερμίδων, αν παρουσιαστεί ανάγκη μείωσης των θερμίδων τότε η δίαιτα θα είναι ανέφικτο να τηρηθεί!

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

Ανεξάρτητα από το βάρος που επιθυμεί ή όχι να χάσει κάποιος, καλό είναι να επιλέγει στην διατροφή του τρόφιμα που μπορούν να προστατέψουν το δέρμα από τις βλαπτικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

Πρέπει λοιπόν:

1) Να καταναλώνουμε τρόφιμα με βιταμίνη Α (καρότα, τομάτα, πεπόνι, γάλα) η οποία έχει αντιοξειδωτική επίδραση και ενισχύει τη φυσική αντοχή της επιδερμίδας.

2) Να καταναλώνουμε ελαιόλαδο το οποίο περιέχει βιταμίνη Ε η οποία ενισχύει την αντοχή του δέρματος κατά της ηλιακής ακτινοβολίας.

3) Να καταναλώνουμε τρόφιμα με σελήνιο (φιστίκια, δημητριακά ολικής αλέσεως, σουσάμι, σιτάρι, τόνο, θαλασσινά, κοτόπουλο). Το σελήνιο μειώνει την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα.

4) Να καταναλώνουμε αρκετό νερό ημερησίως (6 - 8 ποτήρια),όχι όμως κατά την διάρκεια των γευμάτων. Η αύξηση της θερμοκρασίας, έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη εφίδρωση και συνεπώς την αποβολή ηλεκτρολυτών από το σώμα και τη διατάραξη της ισορροπίας των υγρών του σώματος, η οποία πρέπει να επανέλθει.

5) Να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ διότι προκαλούν αφυδάτωση.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...