Πλούσιος ο απολογισμός από το ΟΙΚΟ ΠΑΤΜΟΣ

ΟΙΚΟ ΠΑΤΜΟΣ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ.Αγαπητοί αναγνώστες ,φίλοι και συνεργάτες
-Ο απολογισμός έργου της εφαρμογής ανακύκλωσης στην καθημερινή μας ζωή  σε Πάτμο-Αρκιούς-Μαράθι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι συμμετείχαμε όλοι , ο καθένας με τον τρόπο του.
Η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί  «καυτή πατάτα» για τους αιρετούς και η ανησυχία που υπάρχει για τη μόλυνση του  περιβάλλοντος είναι δικαιολογημένη .Η ανακύκλωση των υλικών εκτός από οικονομία σε ενέργεια και πρώτες ύλες κυρίως διώχνει τα απορρίμματα μακριά από την θέση παραγωγής τους, δηλαδή τα νησιά μας.
Οι άνθρωποι της ΟΙΚΟ ΠΑΤΜΟΣ εδώ και πέντε χρόνια  ασχολούνται σοβαρά με το θέμα της ανακύκλωσης  με σκοπό την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης .Χρειάζεται χρόνος, υπομονή, επιμονή και γερό στομάχι προκειμένου να αλλάξουν οι καθημερινές συνήθειες των καταναλωτών. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό για όποιον γνωρίζει τον όγκο των υλικών.
Οι πολίτες είμαστε δύσπιστοι σε τέτοια προγράμματα διότι συνήθως απουσιάζει ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός από την αρχή μέχρι το τέλος.
Η εφαρμογή της ανακύκλωσης  προϋποθέτει τεχνογνωσία, εγκαταστάσεις, αδειοδοτήσεις, εξοπλισμό, ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς και μπόλικη περιβαλλοντική συνείδηση. Στην Πάτμο έγιναν προσπάθειες αλλά έχουμε κενά στις εγκαταστάσεις και την  ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς.
Η ενημέρωση ξεκίνησε από τα  σχολεία με την βοήθεια των εκπαιδευτικών, εγκαταστήσαμε χρωματιστούς κάδους, παρουσιάσαμε τα υλικά και συστηματικά ξεκίνησε η εφαρμογή.
 Πείσαμε τους επαγγελματίες να κάνουν διαχείριση των απορριμμάτων τους με πιο φιλικό για το περιβάλλον τρόπο. Η μέθοδος της σύμμεικτης απόρριψης στο τσουβάλι έκανε την ανακύκλωση εύκολη πράξη και όχι σπαζοκεφαλιά κερδίζοντας χώρο στη θέση εργασίας και υλικά καθαρά στο πάγκο της  διαλογής.
Την χρονική περίοδο Ιούνιος 2014 μέχρι Ιούλιος 2015 τα υλικά που ταξίδεψαν προς τα ανάλογα Κ.Δ.Α.Υ. είναι συγκεκριμένα, με παραστατικά, ακολουθώντας την σύμβαση που έχει συνάψει ο Δήμος Πάτμου με την Ε.Ε.Α.Α. Αναφέρεται πως η σύμβαση με την σωστή διαδικασία δίνει έσοδα στο Δήμο προκειμένου να υπάρχει κίνητρο και να ξεπεραστεί το κόστος μεταφοράς.
Τα υλικά είναι κυρίως χαρτί, γυαλί, πλαστικά κάθε λογής(PET, PP, HDPE, διάφανο φιλμ, έγχρωμη τσάντα, τάπες), αλουμινένια κουτάκια, αλουμινένιες συσκευασίες φαγητού, μεταλλικές κονσέρβες, τηγανόλαδο, ηλεκτρικές μικροσυσκευές. Τα υλικά στο σύνολο τους αριθμούν τα 27 και κάποια από αυτά , όπως τα πολυστρωματικά, μέσα από την διαλογή είναι εφικτό να οδηγούνται σε  Χ.Υ.Τ.Υ. της Περιφέρειας μακριά από την Πάτμο.
Η τεχνογνωσία  στο αντικείμενο αυξάνεται και η παρουσία της Πάτμου στο συνέδριο της Σαντορίνης RECIS 2015  ήταν αισθητή για τον τρόπο εργασίας και το αποτέλεσμα σε αριθμούς και εικόνες .Οι εντυπώσεις ήταν πολλές διότι έχουμε κάνει τα πρώτα σημαντικά βήματα όταν άλλα νησιά ακόμα κάνουν ανεξέλεγκτη καύση απορριμμάτων.
Ας μιλήσουμε με αριθμούς για τα υλικά που απομακρύνθηκαν:
Τα ζυγολόγια φτάνουν τους  82,5 τόνους και  αν παρατάξουμε τα φορτηγά στη σειρά φτάνουμε τα  120 μέτρα μήκος .Είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσαμε να έχουμε με βάση την συμμετοχή των καταναλωτών.
Αν τα υλικά έφταναν στον Χ.Υ.Τ.Α. απρεσάριστα μιλάμε για πολλαπλασιασμό όγκου περίπου  τέσσερις φορές από τον αρχικό .Πληροφορίες για τα γραφόμενα και στατιστικά στοιχεία στη διάθεση των  ενδιαφερόμενων.
Η υποδομή στην Πάτμο πλέον υπάρχει , τοποθετήσαμε τον θεμέλιο λίθο .Πείσαμε τους δύσπιστους Θωμάδες πως   τα υλικά από τους χρωματιστούς κάδους συλλέγονται, πάνε στην διαλογή, συμπιέζονται και αποστέλλονται στα προβλεπόμενα Κ.Δ.Α.Υ. Η ετήσια σύμβαση εξελίχθηκε προς το καλύτερο και είναι καθαρά στο χέρι της Δημοτικής Αρχής με την βοήθεια του νέου εργολάβου της ανακύκλωσης  το έργο να επεκταθεί και να συνεχίσει να δίνει καρπούς.
Ευχαριστίες Ιδιαίτερες:
Στην ναυτιλιακή εταιρεία BLUE STAR FERRIES.
Στην εταιρεία ανακύκλωσης VECHO για την διάθεση εξοπλισμού.
Στους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων.
Στους επαγγελματίες της Πάτμου που αγκάλιασαν την δράση και έγιναν υποστηρικτές.
Στους εργαζόμενους της ΟΙΚΟ ΠΑΤΜΟΣ που με υπομονή άντεξαν τις ιδιομορφίες της δράσης.
Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που πρόβαλλαν την δράση με τρόπο ενδιαφέρον και ανέδειξαν την ανακύκλωση σε ανάγκη και όχι όνειρο θερινής νυκτός.
Για την ΟΙΚΟ ΠΑΤΜΟΣ ,Ιούλιος 2015
Καμίτσης Γεώργιος.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...