Ο μονόδρομος της ανακύκλωσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.-ΘΕΜΑ: Πως ο  άνθρωπος, τα απορρίμματα του, το καθαρό περιβάλλον, το καθαρό γλυκό και αλμυρό νερό συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή της ανακύκλωσης στην καθημερινή μας ζωή ;
Η Πάτμος έχει την δική της πορεία στον μονόδρομο της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.
Είναι μονόδρομος χωρίς επιστροφή εάν πραγματικά σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους απογόνους μας. Όποιος λέει πως αγαπά έναν τόπο, αν μη τι άλλο τον φροντίζει και τον έχει καθαρό και όμορφο.
Χρειάζεται φοβερή υπομονή και επιμονή για να σκεφτεί ο καταναλωτής πως πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά σχετικά με τα απορρίμματα του και  το πού καταλήγουν. Ενέργειες που έγιναν και συνεχίζονται στην Πάτμο , ύστερα από προγραμματισμό , δίνουν καρπούς ωφέλιμους με βασικό σκοπό την εκπαίδευση μας.
•    Οι ενεργοί πολίτες με τον τρόπο τους υποχρεώνουν τον Δήμο Πάτμου να σταματήσει την καύση των απορριμμάτων. Επιχωμάτωση και βλέπουμε.
•    Οι ενεργοί πολίτες ξεκίνησαν να κάνουν ανακύκλωση όπως και όταν μπορούσαν στα πλαίσια του εθελοντισμού.
•    Η ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΥΤΩΝ ΠΑΤΜΟΥ σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Πάτμου και την βοήθεια των χορηγών, ειδικότερα της ομάδας PATMOS HABITATS , καθαρίζει τον βυθό από τα περιττά αντικείμενα που κατά λάθος βρέθηκαν εκεί . Στον εξοπλισμό της ομάδας υπάρχει και ειδική υποβρύχια φωτογραφική μηχανή (πρόσφατη δωρεά) με σκοπό το αρχείο προς εκπαιδευτική χρήση. Στις δράσεις λαμβάνουν μέρος και τα σχολεία στα νόμιμα πάντα προβλεπόμενα  πλαίσια.
•    Οι ενεργοί πολίτες ψάχνουν την γνώση αρχίζοντας από το μηδέν και κάνουν την ανακύκλωση  εργασία προς βοήθεια της τοπικής κοινωνίας. Η εφαρμογή της ανακύκλωσης έγινε εθελοντικά ως μάθημα στα σχολεία με ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο, δηλαδή μετά μουσικής και οργάνων.
•    Οι ενεργοί πολίτες στα πλαίσια του εθελοντισμού  συνεργάζονται με άλλους Συλλόγους και με τις πλαστικές τάπες που μαζεύουν τα παιδιά μας δίνουν μαθήματα οικονομίας, καθαρού περιβάλλοντος και ανθρωπιάς εν μέσω οικονομικής κρίσης.
•    Οι ενεργοί πολίτες στην κάθε τους κίνηση θυμίζουν στην κοινωνία πως μας αξίζει ένα καλύτερο αύριο .Παίρνουν πρωτοβουλίες για ανακύκλωση σε μέρη παρθένα καταργώντας έτσι τους όποιους ΧΑΔΑ μικρούς ή μεγάλους, (βλέπε το  παράδειγμα Αρκιών – Μαραθιού, εργασία εκτός υποχρεώσεων σύμβασης μεταξύ Δήμου Πάτμου και εργολάβου Ανακύκλωσης).
Η λαϊκή παροιμία λέει πως  «όποιος γυρίζει, μυρίζει.» Αυτός που ψάχνει και ενδιαφέρεται θα βρει την άκρη και σιγά –σιγά τα πράματα παίρνουν το δρόμο τους. Η τεχνολογία είναι εργαλείο και  τα Μ.Μ.Ε είναι βοήθεια ανεκτίμητη στην αλλαγή της σκέψης των ανθρώπων. Η εταιρεία BLUE STAR FERRIES δίνει το δικό της δυναμικό  παρόν μεταφέροντας δωρεάν τα υλικά της ανακύκλωσης .
Πριν από λίγες μέρες έφυγαν  από την Πάτμο κάνοντας ανάποδο ταξίδι υλικά συσκευασίας προς ανακύκλωση. Καλά πρεσαρισμένα για μείωση του όγκου, καθαρά και όμορφα κατά τα λεγόμενα των εργοστασίων που τα παρέλαβαν. Ποιά είναι η ιδιαιτερότητα του φορτίου αγαπητοί μου αναγνώστες; Κάποια από τα υλικά μαζεύτηκαν μέσα στην αυλή  του Σχολείων της Πάτμου από τα παιδιά μας, από τα χέρια τους.
Η Αρχή είναι το ήμισυ του παντός, πόσο μάλλον αν η Αρχή γίνεται με τρόπο βιωματικό μέσα στο σύστημα της εκπαίδευσης .
Τα νησιά μας είναι κοντά και οι γνωριμίες υπάρχουν… αρκετά συχνά η λύση είναι δίπλα μας και δεν τη βλέπουμε… είναι βλακεία να πληρώσουμε πρόστιμα και να μην επενδύουμε έγκαιρα  σε τεχνογνωσία και ενημέρωση των καταναλωτών.
Οι ενεργοί πολίτες δεν είναι πονοκέφαλος για τους αιρετούς… είναι οι αγγελιοφόροι των μηνυμάτων της εποχής… είναι οι άνθρωποι που κάνουν τα λόγια πράξη.
Μια βόλτα στις χωματερές θα γίνει μάθημα για τους όποιους « τα ξέρω όλα , δεν χρειάζομαι άλλη γνώση».
Χαίρομαι διότι τα παιδιά μου χαρίζουν τα χαμόγελα τους, χαίρομαι διότι η ανακύκλωση έχει πάρει σάρκα και οστά, χαίρομαι διότι μοιράζομαι μαζί σας τις περιβαλλοντικές μου ανησυχίες.
Νέα εποχή σκέψης και πράξης,  νέα δεδομένα στα περιβαλλοντικά δεδομένα .
Κάνω ανακύκλωση, αγαπώ τον τόπο μου, κρατάω καθαρό το περιβάλλον μου.
Σκέφτομαι και πράττω ως ενεργός πολίτης.
Μετά τιμής,
Ενεργός πολίτης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
Καμίτσης Γεώργιος.
Τηλ: 6977637368. E mail: atelpatm@otenet.gr
 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...