Ομιλία του δημάρχου Χάλκης Άγγελου Φραγκάκη με θέμα: «Απανθρακοποίηση και ανθεκτικότητα στις νησιωτικές οικονομίες»

«Βελτίωση της ποιότητας της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νησιωτικών οικονομιών της Κροατία, Ελλάδα και Σουηδία».

 

Ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος προσκεκλημένος του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, παρευρέθηκε στη συνάντηση εργασίας με τίτλο «Βελτίωση της ποιότητας της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης καιενίσχυση της ανθεκτικότητας των νησιωτικών οικονομιών της Κροατία, Ελλάδα και Σουηδία». Την διοργάνωση της συνάντησης ανέλαβε σε συνεργασία το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ηΓενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, DGREFORM, European Commission, η Περιφέρεια Gotland&Öckerömunicipality και το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμεία της ΕΕ.

Ο Δήμαρχος Χάλκης τοποθετήθηκε στην ενότητα «Απανθρακοποίηση και ανθεκτικότητα στις νησιωτικές οικονομίες» και αναφέρθηκε στην έννοια της Νησιωτικότητας και πως αυτή μπόρεσε να αποκτήσει μια θετική χροιά στην περίπτωση του νησιού της Χάλκης.

 

Στην τοποθέτησή του ανέφερε:

 

Τόσο ως προς την έκταση, όσο και ως προς τον πληθυσμό, ένα νησί στο μέγεθος της Χάλκης, συνεπάγεται περιορισμένη ποικιλία και ποσότητα φυσικών πόρων, μειώνοντας έτσι τις δυνατότητες για παραγωγικές δραστηριότητες ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας. Αποτέλεσμα αυτών των χαρακτηριστικών, είναι η εκ’ φύσεως περιορισμένη αναπτυξιακή δυνατότητα.

Τα νησιά εξ’ ορισμού είναι απομονωμένα λόγω της ασυνέχειας του χώρο.  Στην περίπτωση μάλιστα των νησιωτικών συμπλεγμάτων, παρατηρείται και το φαινόμενο της διπλής νησιωτικότητας, όπου μικρότερα νησιά όπως η Χάλκη εξαρτώνται από κοντινά τους μεγαλύτερα, τα οποία λειτουργούν σαν τοπικά κέντρα.

Η απομόνωση και οι περιορισμένοι φυσικοί πόροι, δημιουργούν σπάνια και εύθραυστα οικοσυστήματα, ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε φυσικά φαινόμενα.

Παρόλες τις δυσκολίες η Χάλκη κατάφερε να ξεπεράσει τα ρεαλιστικά εμπόδια που δημιουργεί η νησιωτικότητα και να γίνει ένα περιβάλλον διαβίωσης φιλικότερο τόσο για τους μόνιμους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες της.

Συγκεκριμένα η επιλογή της Χάλκης ως το πρώτο GR-ecoIsland έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ένα νησί στην άγονη γραμμή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, μέρος των Δωδεκανήσων, που έχει σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για την ενεργειακή μετάβαση των ελληνικών νησιών.

Μέχρι στιγμής με βάση τα δεδομένα, το Φωτοβολταϊκό πάρκο έχει συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα κατά 2.246.033 κιλά.

Το 34% των λογαριασμών εκδόθηκαν με αρνητικό πρόσημο.

40% κάτω από 100,00 €

και 26% στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων, έως 800,00€.

Συνοψίζοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι:

  • Η «ChalkiON» είναι η 1η Ενεργειακή Κοινότητα που διαθέτει Φωτοβολταΐκό σταθμό σε λειτουργία σε μη διασυνδεδεμένο ελληνικό νησί, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών.

 

  • Ο σχεδιασμός της πρωτοβουλίας της Χάλκης καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού.

 

  • Οι κάτοικοι της Χάλκης μπορούν να ζήσουν σε ένα καταπράσινο νησί που υποστηρίζεται από τις σημερινές τεχνολογίες.

 

  • Το VirtualNetMetering είναι η καταλληλότερη μέθοδος για τα μέλη

της ενεργειακής κοινότητας «ΧαλκιΟΝ». Μπορούν να αντισταθμίσουν την ενέργεια που παράγει ο Φωτοβολταϊκός σταθμός με τις πραγματικές καταναλώσεις των λογαριασμών του ρεύματος.

 

  • Τα τέλη παροχής ηλεκτρικής ενέργειας φτάνουν σχεδόν στο μηδέν. Οι κάτοικοι πληρώνουν μόνο τα ρυθμιζόμενα τέλη. Το ανταγωνιστικό μέρος των λογαριασμών χρηματοδοτείται από τον ήλιο.

 

Στην συνάντηση εργασίας έλαβαν μέρος ως ομιλιτές οι:

Ψυχάρης Γιάννης, Καθηγητής / Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μποϊλέ Μαρία, Καθηγήτρια / Πανεπιστήμιο Πειραιά / Προϊσταμένη Μονάδας ΜεταφορώνΟικονομίας και Περιβάλλοντος, Ναυτιλιακών και Αεροπορικών Μεταφορών / Ελληνικό Ινστιτούτο της Μεταφορές / Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας

 Φραγκάκης Ευάγγελος, Δήμαρχος Χάλκης

Βρατσάνος Κώστας, Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών

Μυρσινιάς Ευάγγελος, Αντιπρόεδρος / INSULEUR

Συξέρης Δημήτριος, Πρόεδρος / Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων για την

Ανάπτυξη Ελληνικών Νήσων

Ρούσσος Ιωάννης, Πρόεδρος / Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων

Γκόλιας Ιωάννης, Διοικητής / Ίδρυμα Ευγενίδου

Δάγλας Βασίλης, Συνιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής της ΜΚΟΦαϊναρέτη

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

  ΩΡΟΛΟΓΙΟΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΙΑΣ  ΚΑΙ MEΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ 2024 ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...