Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα προβολών ταινιών του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα προβολών ταινιών του 23ου Φεστιβάλ

Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

 

Μεγάλος αριθμός θεατών που αγαπά τον καλό κινηματογράφο απόλαυσε 3 εξαιρετικές ταινίες από το Πανόραμα τού 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος από την Δευτέρα 20/11/2023 μέχρι και την Τετάρτη 22/11/2023 στην Αίθουσα 5 του CinemaΠΑΛΛΑΣ στη Ρόδο.

            Εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου θέρους στο νησί μας είχε αναβληθεί το εν λόγω φεστιβάλ, το οποίο οργανώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες στο θερινό κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ.

            Παρά το βραδινό χειμωνιάτικο κρύο, το κοινό τίμησε το γαλλικό σινεμά μέσω των προβολών που διοργάνωσε ο Όμιλος «Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό» σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και με την ευγενική υποστήριξη  της Γαλλικής Προξενικής Αρχής στη Ρόδο, με την ανοιχτή, επίσης, πάντοτε φιλοξενία και την άψογη τεχνική υποστήριξη της ιδιοκτήτριας και των συνεργατών του CinemaΠΑΛΛΑΣ 5 Center Ρόδου και βέβαια με τους μόνιμους χορηγούς επικοινωνίας, το Ραδιόφωνο Λυχνάρι και το ηλεκτρονικό περιοδικό ΛΩΤΟΣ.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη 2023 προβλήθηκε μια ευαίσθητη, μελαγχολική και γλυκόπικρη ταινία: Ο Κόσμος μετά από μας Lemondeaprèsnous του Λουντά Μπεν Σαλά Καζανά, 2021, 85΄, στην οποία παίζουν οι ηθοποιοί: Ορελιέν Γκαμπριελί, Λουίζ Σεβιγιότ, Σααντιά Μπενταϊέμπ. “Ο Labidi είναι ένας νέος άνθρωπος του σήμερα: εναλλάσσει μικροαπάτες με περιστασιακές δουλειές, ζει με συγκάτοικο σε μικροσκοπική γκαρσονιέρα και ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας. Όμως η συνάντησή του με την Elisa τον αναγκάζει να αναθεωρήσει τον τρόπο ζωής του, πέρα από τις δυνατότητές του”. Την Τρίτη 21/11 παρουσιάστηκε η βραβευμένη στο Βερολινέζικο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινία: Σχετικά με την Τζοάν / À propos de Joan σε σκηνοθεσία: Laurent Larivière μια παραγωγή: Γαλλίας – Γερμανίας – Ιρλανδίας, 2022, 101΄, με τους: Isabelle Huppert, Lars Eidinger, Swann Arlaud, Freya Mavor, Florence Loiret Caille,101'. “Μετά από την αναπάντεχη συνάντησή της με τον πρώτο της έρωτα, η Τζόαν (Ιζαμπέλ Ιπέρ) βυθίζεται στις αναμνήσεις της και προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της”. Τέλος την Τετάρτη 22/11, η Θυμωμένη Άννυτης Blandine Lenoir (119’- Γαλλία – 2022) με τους: Laure Calamy, Zita Hanrot, India Hair είναι μια ταινία μαρτυρίας, η οποία προβάλλει τον αγώνα των γυναικών για τη χειραφέτησή τους στη Γαλλία της δεκαετίας τού ’70. Ιανουάριος 1974. Επειδή μένει κατά λάθος έγκυος, η Annie, εργάτρια και μητέρα δύο παιδιών, έρχεται σε επαφή με το Κίνημα για την Απελευθέρωση των Αμβλώσεων και της Αντισύλληψης (MLAC), το οποίο προσφέρει παράνομες αμβλώσεις εις γνώσιν όλων. Ο αγώνας της Annie θα φέρει στο δρόμο της συνοδοιπόρους και αντιπάλους.”

            Και οι 3 ταινίες ανέδειξαν αισθητικά ζητήματα γύρω από την λογοτεχνία και την μυθιστορηματική βιογραφία, έθιξαν πανανθρώπινες πτυχές σχετικά με τις σχέσεις (οικογενειακές, φιλικές ή τού φύλου) στις πολυπολιτισμικές μεγαλουπόλεις και στην ύπαιθρο της Γαλλίας.

            Η φωτογραφία, η σκηνοθεσία, οι ερμηνείες ιδιαίτερα της Ιζαμπέλ Ιπέρ, αλλά και όλων των εξαιρετικών ηθοποιών, το σενάριο και το καίριο περιεχόμενο της κάθε ταινίας μάγεψαν τους θεατές και τους ταξίδεψαν σε έναν υπέροχο κινηματογραφικό κόσμο, αυτόν των αναμνήσεων και της ανθρωπιάς.

            Ο Όμιλος Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμόεκφράζει τις ευχαριστίες του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και ιδιαίτερα στον Θεόδωρο Κουτσαύτη καλλιτεχνικό διευθυντή τού Φεστιβάλ, ακόλουθο οπτικοακουστικών μέσων του Γαλλικού Ινστιτούτου, την κ. Αλίκη Μοσχή, επίτιμη πρόξενο της Γαλλικής Αρχής στη Ρόδο για τη συνεχή υποστήριξή της, την ιδιοκτήτρια και τους συνεργάτες τού CinemaΠΑΛΛΑΣ 5 Center Ρόδου για την άψογη τεχνική τους στήριξη και τη δωρεάν φιλοξενία του Φεστιβάλ, καθώς και τους μόνιμους χορηγούς μας επικοινωνίας το Ραδιόφωνο Λυχνάρι 91,4 fm και το ηλεκτρονικό περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Οι μεγαλύτερες ευχαριστίες μας απευθύνονται, ωστόσο, στο κινηματογραφόφιλο κοινό της Ρόδου που αγκαλιάζει όλες μας τις κινηματογραφικές διοργανώσεις και προσπάθειες εδώ και μια δεκαετία.

 

Το Δ. Σ. του Ομίλου

 

24/11/2023

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Εξελέγησαν χθες τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για την επόμενη...
Σήμερα η νέα δημοτική αρχή, δήμαρχος Αλέξης Κολιάδης, αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Χαλκιάς και ο...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...