Οι Cisco Nomads στο ΚΕΠΕΑ-ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου

Την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 οι CISCO Nomads επισκέφθηκαν το ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ  Πεταλούδων Ρόδου για να ενημερωθούν για τα περιβαλλοντικά προγράμματα και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται με μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου EduTech DIH των Π.Δ.Β.Μ. του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Καθ. Βιτσιλάκη Χρυσή και επιστημονικούς συνεργάτες στο πεδίο της Επαυξημένης Πραγματικότητας στην Εκπαίδευση & Κατάρτιση τον Πιτσικάλη Σταύρο και την Ουασίτσα Ιλόνα-Ελευθερία.
Στα πλαίσια της συγκεκριμένης επίσκεψης στις εγκαταστάσεις του ΚΕΠΕΑ Πεταλούδων στο χωριό Θεολόγος της Ρόδου, οι νομάδες ενημερώθηκαν για τις τεχνολογικές καινοτομίες τον εκπαιδευτικών προγραμμάτων με χρήση επαυξημένης πραγματικότητας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Στην αίθουσα προβολών με την βοήθεια φορητών συσκευών, σχετικών εφαρμογών αλλά και σύνδεσης στο διαδίκτυο έγινε χρήση της σχετικής τεχνολογίας στις παρακάτω δραστηριότητες:

  • QR Codes και κυνήγι χαμένου θησαυρού (με φορητές συσκευές και τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας) στην κοιλάδα των πεταλούδων,
  • Βιβλικό πάρκο (με πινακίδες QR Codes και φυτά που αναγράφονται στην Αγία Γραφή) στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλόπετρας,
  • Διαδραστική αφίσα επαυξημένης πραγματικότητας (AR) με ενδημικά φυτά και ζώα της Ρόδου.

Οι CISCO Nomads παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη σχετική παρουσίαση και χρησιμοποίησαν με επιτυχία τις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι, όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες. Η επίσκεψη συνεχίστηκε με ξενάγηση στους χώρους του ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Πεταλούδων από τον προϊστάμενο της δομής κ. Συργιάννη Χαράλαμπο και το μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας κα. Νεανίδου Αικατερίνη. Ταυτόχρονα, η Δρ. Ουασίτσα Ιλόνα-Ελευθερία εκπροσωπώντας το έργο EduTech DIH, ενθάρρυνε την ανάπτυξη διαλόγου γύρω από την αξιοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, τόσο στο ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ όσο και γενικότερα, σε χώρους βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας. Ακολούθησε επίσκεψη στην κοιλάδα των πεταλούδων.
Στην κοιλάδα των πεταλούδων οι νομάδες της CISCO συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αντίστοιχες με αυτές που πραγματοποιούνται με τις μαθητικές ομάδες στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ  Πεταλούδων. Αξιοποίησαν την τεχνογνωσία από τις αντίστοιχες εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης που πραγματοποιείται στον χώρο της κοιλάδας με την χρήση των σχετικών πινακίδων QR Codes στα επιλεγμένα σημεία. Οι συγκεκριμένες πινακίδες χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με τον δήμο Ρόδου και την ΔΕΡΜΑΕ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επισκεπτών της κοιλάδας για τον βιότοπο της κοιλάδας και την ιστορική σημασία του.

Επίσης, την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 συμμετείχαν σε περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου μαζί με σχολική μονάδα της Ρόδου. Το πρόγραμμα με τίτλο «Καλλιεργώντας ένα νέο μέλλον» προσεγγίζει την καλλιέργεια φυτών μέσα από στοχευμένες δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσα στο χώρο του φυτωρίου με χρήση επιστημονικών οργάνων παρατήρησης σχετικών δοκιμίων όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες.
 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...