"Οι Μοιραίοι" της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι "Μοιραίοι" του Βάρναλη - Του Σάββα Πεταλά

" Οι Μοιραίοι " της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και "Οι Μοιραίοι" του Βάρναλη.

Το χρονικό μίας καλοσχεδιασμένης επικοινωνιακής απάτης για να δικαιολογηθεί η κυβερνητική κυβίσθηση σε βάρος των νησιών.

Γιατί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α "δεν έτυχε αλλά πέτυχε".!!

"Μαχητή η διεκδίκηση έστω μειωμένων συντελεστών φορολόγησης για τους μόνιμους κατοίκους  , ως αντισταθμιστικό μέτρο, από μία σοβαρή κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία"

Με αφορμή πρόσφατο άρθρο της Καθημερινής  σχετικά με την τελμάτωση των εσόδων, τους τελευταίους επτά μήνες, από το ΦΠΑ στα νησιά, κάθε υποψιασμένος νησιώτης οφείλει να αναρωτηθεί αν είναι τυχαία αυτή η εξέλιξη και η "διοχετευση" αυτών των πληροφοριών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λίγο πριν παραιτηθεί.

kathimerini.jpg

Εικόνα αποκλίσεων είσπραξης του ΦΠΑ. Πηγή Καθημερινή

Καταρχήν με την πρωτοφανή υστέρηση εσόδων από το ΦΠΑ στα νησιά, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη μείωση στο τουριστικό ρεύμα, οι  πολέμιοι των μειωμένων συντελεστών εντός και εκτός χώρας "δικαιώθηκαν". Εάν δε συνυπολογίσουμε ότι την ίδια περίοδο τα έσοδα από το ΦΠΑ στην ηπειρωτική χώρα αυξήθηκαν σε σχέση με τους προσδοκώμενους στόχους,  η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά φαντάζει πλέον ως δίκαιη τιμωρία στους "κακούς" νησιώτες.

Αποτελεί ουσιαστικά άλλοθι που επιβεβαιώνει το κατάπτυστο επιχείρημα της επιστολής Τσίπρα, ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στο ΦΠΑ των νησιών συμβάλει στην ανάγκη προώθησης δικαιοσύνης.!!!  Αυτό άλλωστε αναφερόταν επί λέξει στο  αρχικό κείμενο των μέτρων 8 δις που η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στους δανειστές τον Ιούνιο ξεχνώντας τις δήθεν κόκκινες γραμμές και τις πρόνοιες του ίδιου του συντάγματος για την προστασία των νησιών.

Επί της ουσίας αυτή την στοχοποίηση των νησιών, με εντολή κ Τσίπρα, ανέλαβε να υπηρετήσει τον Ιούνιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ Φίλης, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν τα νησιά πολυτελείας (έτσι μας αποκάλεσε) να έχουν φοροεκπτώσεις.  Στην ίδια γραμμή, ως πειθήνια στρατιωτάκια του κ Τσίπρα, οι  Δωδεκανήσιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που αντί να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με τις διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων  λοιδορούσαν  ως "Κασσάνδρα" τον Περιφερειάρχη  κ Χατζημάρκο για την ανάδειξη της μεθόδευσης της κυβέρνησης.

Απέδειξαν οι σύντροφοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι για αυτούς οι κινητοποιήσεις είναι δημοκρατικές και επιθυμητές μόνο όταν αφορούν τους αντιπάλους. Πως άλλωστε μπορούν να εξηγήσουν ότι ο κ Χατζημάρκος ο όποιος με συνέπεια αντιδρά στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ,  με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι εγκάθετος  και βαλτός, ενώ με την προηγούμενη συγκυβέρνηση  ήταν πατριώτης;  Για το απαράδεκτο μακιαβελικό επιχείρημα του κ Φίλη ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά δεν είναι υφεσιακό μέτρο γιατί δεν αφορά όλο τον Ελληνικό λαό αλλά μόνο μέρος του, τι έχουν να πουν; Δεν είναι αυτό κοινωνικός και μάλιστα γεωγραφικός αυτοματισμός εναντίον του προμαχώνα του Ελληνισμού;

afisa perifereias2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Απόσπασμα της αφίσας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αναδείκνυε το ξεπούλημα των μειωμένων συντελεστών με υπογραφή κ Τσίπρα.

Είναι άραγε τυχαίο ότι ακριβώς την περίοδο που αποκαλύφθηκε πλήρως η αντιμνημονιακή απάτη των κκ Τσίπρα & Καμμένου οι οποίοι εγγυήθηκαν προεκλογικά τους μειωμένους συντελεστές των νησιών, το Υπουργείο Οικονομικών διαρρέει αυτά στοιχεία;  Ποιοι αποφάσισαν να στηρίξουν επικοινωνιακά και λογιστικά το ρατσιστικό επιχείρημα ότι οι νησιώτες είναι πιο διεφθαρμένοι φορολογικά από τους υπόλοιπους Ελλαδίτες;

Με βάση τα παραπάνω υποστηρίζω ανοιχτά ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, ήταν προδιαγεγραμμένη, προαποφασισμένη και επικοινωνιακά ενορχηστρωμένη από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι σε ποιο βαθμό η κατάργηση προέκυψε εξ ανάγκης λόγω της ανικανότητας διακυβέρνησης  ή αν μεθοδεύτηκε ώστε να φανεί ως μονόδρομος. Η άποψη μου είναι ότι η γενικευμένη ανικανότητα διακυβέρνησης και υστέρησης εσόδων της συγκυβέρνησης οδήγησε τις ηγεσίες των κομμάτων  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και ενδεχομένως ορισμένα  τοπικά στελέχη τους να μεθοδεύσουν σταδιακά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά.

Οι τοπικοί υπερασπιστές της συγκυβέρνησης θα επικαλεστούν ότι προσπάθησαν, ίδρωσαν στις διαπραγματεύσεις αλλά αυτό ήταν ότι καλύτερο μπόρεσαν να κάνουν δεδομένης και της απειρίας που επικαλέστηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Μόνο που για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, δεν έτυχε αλλά πέτυχε.!!!

Καταρχήν η είσπραξη του ΦΠΑ και η υστέρηση των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού είναι καθαρά εσωτερικό ζήτημα διακυβέρνησης και δεν αφορά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις. Πως μπορεί μία γενικά ανίκανη και απρόθυμη να "σπάσει αυγά"  κυβέρνηση   στην περίπτωση είσπραξης του ΦΠΑ να εμφανίζεται αποτελεσματική μόνο στην ηπειρωτική χώρα και όχι στα νησιά; Γιατί ενώ πίεσαν με σαρωτικούς ελέγχους την ηπειρωτική χώρα, επέλεξαν να αφήσουν τα νησιά χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους μέχρι και τον Ιούνιο, οπότε και διέρρευσαν τα αποτελέσματα; Δεν θα υπήρχαν ακριβώς τα αντίστροφα αποτελέσματα αν κινητοποιούσαν κλιμάκια στα νησιά και αδρανούσαν στην ηπειρωτική χώρα;  Δεν ήταν αναμενόμενη η υστέρηση του ΦΠΑ στα νησιά λόγω αυτής της τακτικής της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ και γιατί όταν διαπίστωναν ανά εβδομάδα την υστέρηση εσόδων δεν έκαναν τίποτα; Μήπως όπως υποστηρίζω δεν έτυχε αλλά πέτυχε;

Λόγω ανεπάρκειας και λαϊκισμού αφού καλλιέργησαν ως αντιπολίτευση την αντίληψη "Δεν πληρώνω" δεν επεδίωξαν να χτυπήσουν την πραγματική φοροδιαφυγή ως κυβέρνηση. Ας θυμηθούμε τις δηλώσεις του ίδιου του Τσίπρα ως Αρχηγό της Αξ Αντιπολίτευσης,  εναντίον των ελέγχων σε Κρήτη, Κυκλάδες, κτ.λ.. Ανεπαρκείς, δειλοί, αναποφάσιστοι, άπειροι και κυρίως λαϊκιστές, αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους χωρίς να αναλάβουν τις ευθύνες τους μέχρις ότου η εφιαλτική πραγματικότητα της κατάρρευσης των εσόδων,  να οδηγήσει σε μέτρα τα οποία δήθεν τα επιβάλουν οι δανειστές. Παραφράζοντας τους στίχους από το Ποίημα " Οι Μοιραίοι" του Βάρναλη έτσι και οι "μοιραίοι" της συγκυβέρνησης αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους προτίμησαν να εμφανιστούν " Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα να προσμένουν ίσως κάποιο θάμα....". Προτίμησαν λόγω προεκλογικών παραμυθιών, να αφήσουν τα πράγματα να διολισθήσουν στην κατάργηση που θα πλήξει πάλι τους συνεπείς και το σύνολο των κατοίκων των νησιών οριζόντια. Έτσι υπήρξε υστέρηση 50% την οποία καλύπτουν με διπλασιασμό σχεδόν του ΦΠΑ από 9% & 13% στο 23%.

Το μνημόνιο τζάμπα μάγκες το σκίζεις σελίδα σελίδα, πιάνοντας τους στόχους και αποκτώντας το δικαίωμα να επαναδιαπραγματευθείς τα ισοδύναμα.  Έτσι μόνο ανακτάς την εθνική κυριαρχία και ξεφορτώνεσαι τους Γερμανούς. Σε αυτό τουλάχιστον είχε δίκαιο η Νέα Δημοκρατία όταν απάντησε στον κ Τσίπρα ο οποίος διατεινόταν ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Αν π.χ. η κυβέρνηση των ΣΑΝΕΛ που είχε υποσχεθεί πάταξη της φοροδιαφυγής και είσπραξη χρημάτων από τις διάφορες λίστες, έφερνε περισσότερα έσοδα από τα προσδοκώμενα δεν θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μείωση φόρων ή αύξηση κοινωνικών παροχών; Με τον ίδιο τρόπο η προηγούμενη συγκυβέρνηση μείωσε το ΦΠΑ στον τουρισμό και στην εστίαση ενώ παράλληλα έδωσε και ένα μικρό κοινωνικό μέρισμα. Αυτά είναι αναμφισβήτητα γεγονότα εκθέτουν το δίδυμο των  κκ Τσίπρα και Καμμένου.

Ποιος εμπόδισε τους  κ Τσίπρα και Καμμένο να εισπράττουν τους νόμιμους φόρους όσο καιρό διαπραγματεύονταν με τους ξένους;  Δεν θα ήταν σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά αν είχαν πιάσει τους στόχους;  Αν δεν είχαν ανοίξει αυτή την τρύπα των 8 δις στα έσοδα του προϋπολογισμού επί της δικής τους 7μηνης διακυβέρνησης και δεν είχαν μετατρέψει το πλεόνασμα που τους παραδόθηκε σε έλλειμμα θα μπορούσαν να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα; Ας μην γελιόμαστε, είτε από σκοπιμότητα είτε από ανικανότητα αλλά πιθανόν και από συνδυασμό και των δύο οι μειωμένοι συντελεστές  καταργούνται με σφραγίδα και υπογραφή των κκ Καμμένου-Τσίπρα.

Πως να σώσεις το ειδικό καθεστώς κατά την διαπραγμάτευση, όταν οι αριθμοί και οι επιδόσεις στα έσοδα υστερούσαν τόσο πολύ; Τι επιχείρημα να προβάλεις στην Τρόικα και στο Σοιμπλε; Ειδικά δε όταν την ίδια περίοδο που παρατηρείται υστέρηση στα νησιά αυξήθηκαν τα έσοδα στην ηπειρωτική χώρα. Εκτός και αν ήταν συνειδητή τακτική για να βρουν πολιτικό άλλοθι να τιμωρήσουν τους κακούς νησιώτες...

Τώρα αποδεικνύεται ότι 3 χρόνια δίχαζαν, χυδαιολογούσαν για δοσίλογους και σαμπόταραν την εθνική προσπάθεια. Όλα αυτά μόνο και μόνο για να κάτσουν στις καρέκλες για να αποδειχτεί τόσο σύντομα ότι τους ταιριάζουν μόνο οι στίχοι του Βάρναλη....

"Δειλοί μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένουν ίσως κάποιο θάμα.."

Επειδή όμως " Συν Αθηνά και χείρα κίνει¨,  ο λαός της Δωδεκανήσου, ο λαός του Αιγαίου  πλέον έχει στα χέρια του δύναμη να στείλει στα αζήτητα τους κκ Καμμένο & Τσίπρα. Μπορούμε  να δώσουμε την ευκαιρία σε μία σοβαρή κυβέρνηση με κορμό την Νέα Δημοκρατία να επαναφέρει την σταθερότητα και να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Τότε μπορούμε ως Δωδεκανήσιοι, ως νησιωτες να διεκδικήσουμε τουλάχιστον μειωμένους φορολογικούς συντελεστές κατά 30% για τους μόνιμους κατοίκους όλων των νησιών,  ως αντισταθμιστικό μέτρο.

Με εκτίμηση Πεταλάς Σάββας
Μέλος της Ομάδας Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκανησα.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...