Οι μάγισσες της Σμύρνης βρήκαν τον…Καρπάθιο τους, του Μανώλη Δημελλά

Φωτογραφία Καλλιόπη Μαλλόφτη

Μια σπουδαία θεατρική παράσταση του φετινού χειμώνα γίνεται πρόσκληση και για τους Δωδεκανήσιους και ειδικότερα τους Καρπάθιους.

Πρόκειται για τις«Μάγισσες της Σμύρνης»,το best seller της Μάρας Μεϊμαρίδη. Το έργο ανεβαίνει τον Οκτώβριο, σε ένα θέατρο-σύμβολο της Αθήνας, στο «Παλλάς», από τους θεατρικούς παραγωγούς Γιάννη Κεντ και Πάνο Κατσαρίδη, σε σκηνοθεσία του πολύπειρου Σταμάτη Φασουλή.

Το ενδιαφέρον του καρπαθιακού κοινού, για την παράσταση, γεννιέται με τη συμμετοχή του ηθοποιού Μανώλη Γεραπετρίτη.

Ο Μανώλης, πέρα από τη νησιωτική καταγωγή, που χαρακτηρίζει κάθε βήμα του, είναι παράδειγμα ανθρώπου που ακολουθεί το εσωτερικό του κάλεσμα και αγωνίζεται λυσσαλέα για να επιτύχει τους στόχους του.

Ηθοποιός, αυτό φωνάζει η ψυχή του κι είναι πολλές οι στιγμές που αισθάνεται άβολα, αφού γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να εξηγήσει και να μοιραστεί με λόγια, σε φίλους και γνωστούς, ετούτη τη φλογερή του επιθυμία. Μπορεί στην αρχή της θεατρικής καριέρας του να φαινόταν σαν ένα καπρίτσιο, που θα ξεφτούσε με το χρόνο, όμως τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι!

Ο Καρπάθιος ηθοποιός έχει εμφανιστεί δεκάδες φορές στην τηλεόραση, όμως δεν το κρύβει, λατρεύει το θέατρο. Ξεκίνησε από τα «Κόκκινα φανάρια», όμως δοκιμάστηκε σε έναν σημαντικό ρόλο, συμμετείχε στην παράσταση «Ένας εχθρός του Λαού», του Ίψεν. Τότε έγινε ο δημοσιογράφος Μπίλλινγκ, στην απαιτητική και ταυτόχρονα τόσο αποτελεσματική σκηνοθεσία του Νίκου Περέλη.

Τα τελευταία χρόνια ο Μανώλης Γεραπετρίτης δέθηκε με τη θεατρική ομάδα του Γιάννη Μόρτζου και της Γιούλης Ζήκου, υποδύθηκε τρεις ρόλους σε μια παράσταση που άφησε μνήμες και δίδαξε ιστορία, στον «Βενιζέλο»του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου. Σ΄αυτό το έργο, ο Μανώλης Γεραπετρίτης, έγινε Ναύαρχος Κουντουριώτης, Πρωθυπουργός Ζαΐμης και ο προοδευτικός δημοσιογράφος Χαιρόπουλος. Ενώ πολύ πρόσφατα τον απολαύσαμε στην υπέροχη «Απολογία του Σωκράτη»,μια θεατρική προσαρμογή της Γιούλη Ζήκου, βασισμένη στην «Απολογία» και τον «Κρίτωνα» του Πλάτωνα και στην «Αληθινή Απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη, με πρωταγωνιστή και πάλι τον Γιάννη Μόρτζο. Ο Μανώλης καταδίκασε τον μεγάλο διαχρονικό φιλόσοφο (ένας ακόμη σταθμός του Γιάννη Μόρτζου) από δυο ρόλους, τη θέση του δικαστή και του 2ουΑθηναϊκού Νόμου.

Ο φετινός χειμώνας δίνει φτερά στον Μανώλη Γεραπετρίτη!

Η επιλογή του, στις «Μάγισσες της Σμύρνης», φανερώνει το ταλέντο και είναι μια ανταμοιβή για τον γνήσιο αγώνα του.

Όμως οι Καρπάθιοι έχουν ακόμη τουλάχιστον έναν λόγο, για να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση, αφού στην εποχή που αναφέρεται το μυθιστόρημα, πολλοί έφυγαν από το νησί και διάλεξαν τη κοσμοπολίτισσα "μάγισσα" Σμύρνη για να ζήσουν.

Ανάμεσα τους ήταν και ο κορυφαίος Καρπάθιος, ιστορικός - παιδαγωγός Μιχαήλ Μιχαηλίδης - Νουάρος (1879 -1954), που το 1920 είχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή της εκπαιδεύσεως στη Σμύρνη και με τον διωγμό κι εκείνος βρέθηκε πρόσφυγας στην Αθήνα.

Σημαντική προσωπικότητα και ο Νικόλαος Σεβαστόπουλος (σύζυγος της Καλλιόπης Παπαμαγγιώρου, με μοναχοκόρη την πασίγνωστη για τη γενναιόδωρη δωρεά της Ουρανία Σεβαστοπούλου-Κουσουρελάκη).

Ο Νικόλαος Σεβαστόπουλος, μαζί με τον αδελφό του Ιωάννη, ήταν από τις εύρωστες οικογένειες στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Κτήματα και αρκετά εμπορικά καταστήματα μέσα στη πόλη, συνθέτουν τις επιχειρήσεις της μεγάλης φαμίλιας.

Η Σμύρνη στο τέλος του 19ουαιώνα ήταν κέντρο εμπορίου και στολίδι τεχνών και πολιτισμού. Λίγο πριν από την καταστροφή, αριθμούσε 370.000 κατοίκους. Από αυτούς 165.000 ήταν Έλληνες, 80.000 Οθωμανοί Τούρκοι, 55.000 Εβραίοι, 40.000 Αρμένιοι, 6.000 Λεβαντίνοι και 30.000 διάφοροι άλλοι ξένοι.

Το μυθιστόρημα, «οι Μάγισσες της Σμύρνης»,κυκλοφόρησε το 2002, από τις εκδόσεις Καστανιώτη και σύντομα αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και διαβάστηκε από τουλάχιστον 1.000.000 ανθρώπους!

Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, η Κατίνα η Σμυρνιά, θα μυηθεί και θα βυθιστεί στον κόσμο της μαγείας από την Τουρκάλα Αττάρτη.

Μυστικές συνταγές ερωτικών φίλτρων, ξόρκια, τράπουλες σύμβολα του μέλλοντος κι ένα σωρό μαγικά κόλπα χτίζουν το ριζικό της.

Με τη μαγεία πέτυχε να αγαπηθεί από τέσσερις σπουδαίους άντρες, τον ένα καλύτερο και πιο πλούσιο από τον άλλον. Καταφέρνει να φτάσει στις ψηλότερες κοινωνικές θέσεις της εποχής, να γίνει αφεντικό της Σμύρνης!

Το βιβλίο ακολούθησε εξαιρετική πορεία ως τηλεοπτική σειρά από τον ιστορικό πια σταθμόMega, σε μια από τις ακριβότερες παραγωγές της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης. Το τηλεοπτικό σενάριο γράφτηκε από τον Κώστα Κουτσομύτη και τον Βασίλη Μαυρόπουλο, ενώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν η Μαρία Τζομπανάκη.

Η θεατρική παράσταση που ετοιμάζει ο Σταμάτης Φασουλής με το επιτελείο του, ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις, φιλοδοξεί να αγαπηθεί και να χειροκροτηθεί ακόμη περισσότερο από το βιβλίο και την τηλεοπτική σειρά.

Όσο για τον τρυφερό και αυθεντικό Μανώλη Γεραπετρίτη, εκείνος δίκαια, με πολύ προσπάθεια κι αγώνα, ανεβαίνει με σταθερότητα τα σκαλιά της επιτυχίας, χωρίς ωστόσο να ξεχνά τη διαδρομή του.

Ο Μανώλης δεν ξέρει από μαγικά φίλτρα, ούτε από κρυφά μαντζούνια, το δικό του πηγαίο ταλέντο, πέρα από την υποκριτική, είναι η σχεδόν εφηβική αδυναμία, η πίστη του στους ανθρώπους και οι…αυτοσχέδιες μαντινάδες!

Η σύντομη κουβέντα μας, που έτυχε να γίνει στον κοινό τόπο καταγωγής μας, την Κάρπαθο, έκλεισε με ένα δίστιχο, μια δική του αυθόρμητη σοφία:

«Στο πέρασμα του ο καιρός πολλά ξεκαθαρίζει

Ποιος σε αγαπά, ποιος σε εκτιμά και ποιος σε υπολογίζει».

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...