Οι δρόμοι του μίσους - Του Θάνου Ζέλκα

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ-Το να πιάσει κάποιος ένα φορτηγό και για δύο χιλιόμετρα να σκοτώνει και να τραυματίζει όποιον βρίσκει στο δρόμο του, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά, γνωρίζοντας ότι θα σκοτωθεί κι ο ίδιος στο τέλος της κούρσας αν μη τι άλλο δεν δηλώνει ένα άτομο με συγκροτημένη προσωπικότητα. Διότι αν ίσχυε το αντίθετο, πρωτίστως θα σεβόταν τη ζωή του και δεν θα την θυσίαζε για μια θρησκεία φανατισμού. Επίσης δε θα μπορούσε να διανοηθεί να σκοτώσει εν ψυχρώ ανυποψίαστα παιδάκια γιατί αυτά στο μέλλον θα γινόταν εχθροί του.

Όσο πιο απαίδευτος και κοινωνικά αμόρφωτος είναι ένας άνθρωπος τόσο πιο εύκολα χειραγωγείται. Οι θρησκείες, πατώντας πάνω στις υπαρξιακές ανησυχίες του ατόμου, ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ελέγχονται οι μάζες και να άγονται κατά το δοκούν των ηγεμόνων. Γι’ αυτό και πάντοτε όλοι είχαν δίπλα τους τον αρχηγό της εκάστοτε θρησκείας. Πόσο δε μάλλον σε μια εξ αυτών όπως είναι οι φανατικοί ισλαμιστές, που είναι καθαρά επιθετική και επιδιώκει τη σύγκρουση με τους αλλόθρησκους.

Σε μια τέτοια θρησκεία που βασίζεται στο φανατισμό και μόνο, είναι λογικό οι ηγέτες της να θεωρούν τη μόρφωση αμάρτημα. Διότι ένα μυαλό που ασχολείται με τις επιστήμες και τις τέχνες “ανοίγει”. Δεν κάθεται προσκολλημένο σε παλαιολιθικές αντιλήψεις. Ζητά απαντήσεις. Δε μπορεί να δεχτεί τις αλήθειες όπως του τις σερβίρουν. Άρα δε μπορούν να το τιθασεύσουν. Χρειάζονται άτομα που κινούνται στα όρια του περιθωρίου για να τα φανατίσουν και να τα κάνουν “καμικάζι αυτοκτονίας”. Τάζοντας τους ότι στην άλλη ζωή θα χορτάσουν ό,τι τους έλειψε σε αυτήν - αναγνωρισιμότητα και απολαύσεις κυρίως - καταφέρνουν και δημιουργούν τα απόλυτα τέρατα.

Και πώς ν’ αντιμετωπίσει η λογική την απόλυτη παράνοια, όταν μάλιστα αυτή είναι ζωσμένη μ’ ένα γιλέκο εκρηκτικά και είναι αποφασισμένη να πεθάνει για να ολοκληρώσει την αποστολή της; Δεν υπάρχει αναίμακτος τρόπος να τη σταματήσει. Δυστυχώς κάποιοι αθώοι θα φύγουν μαζί της και μάλιστα θα είναι αυτοί που φταίνε λιγότερο. Αν δεν πέσει το φως της μόρφωσης και της καλλιέργειας του πνεύματος στα σκοτάδια του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, αυτός ο κόσμος κάθε τόσο θα αιματοκυλιέται από τρομοκρατικές επιθέσεις και από παράλογους πολέμους. Τα όπλα και οι βόμβες αναπαράγουν το μίσος, το οποίο με τη σειρά του γεννά το φανατισμό, ο οποίος φέρνει τον όλεθρο.

Προφανώς οι ορκισμένοι τζιχαντιστές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με βιβλία. Μπορούμε όμως να σώσουμε τις επόμενες γενιές από τα χέρια τους. Να τους απομονώσουμε δίνοντας κίνητρα και αξίες στα παιδιά που έρχονται να απαρνηθούν αυτό το δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά και να ακολουθήσουν μια άλλη πορεία που θα φέρει τη γαλήνη στα έθνη τους. Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ επίδοξο εγχείρημα, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επέλθει η ειρήνη στα επόμενα χρόνια.

Η δύναμη του δυτικού κόσμου βρίσκεται στην τεχνολογία, η οποία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα πλέον επηρεάζονται ή καθορίζονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τις “έξυπνες συσκευές”. Άρα είναι πιο εύκολο να μπει ο πολιτισμός με την τεχνολογία ως δούρειος ίππος, απ’ όσο θα έμπαιναν για παράδειγμα οι δάσκαλοι. Μετά είναι πιο εύκολο να αποδομηθεί η απόλυτη βλακεία των φανατικών ισλαμιστών και να σταματήσει η στρατολόγηση νέων “γενίτσαρων”.

Αν και οι συνθήκες για μια νέα παγκόσμια σύραξη υπάρχουν - ένας επικίνδυνος εχθρός που πρέπει να κατατροπωθεί, τα ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας που πρέπει να προστατευθούν, τα λουτρά αίματος στην καρδιά της Ευρώπης που είναι η αφορμή - εντούτοις εκφράζω μια κρυφή επιθυμία. Να σταματήσει ο κύκλος του αίματος εδώ και να επιστρέψει ο κόσμος στην κανονικότητα. Να μη δούμε άλλες εικόνες με νεκρά παιδιά στην άσφαλτο δίπλα από τα παιχνίδια τους.

---------------- Από τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...