Οι δρόμοι στην πρωτεύουσα της Καρπάθου αποκτούν ονόματα, γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

 

Στην ονοματοδοσία οδών, στην πρωτεύουσα της Καρπάθου, προχωρά με γοργού ρυθμούς η τοπική κοινότητα (Πηγαδίων). 

Ο σχετικός φάκελος, που αφορά ονοματοδοσία οδών στην πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και άμεσα πρόκειται να διαβιβαστεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στη συνέχεια θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς επικύρωση. 

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ολοκληρωμένη πρόταση για δρόμους και πλατείες δε διέθεταν όνομα ή διέθεταν  και  μετονομάζονται ή το παλιό όνομα οριστικοποιείται. 

Μέχρι σήμερα από παλαιότερες δημοτικές αρχές είχαν δοθεί 25 ονόματα, με στόχο κυρίως να τιμηθούν πρόσωπα, υπήρξαν περιπτώσεις που ένας δρόμος κάθε λίγα μέτρα έχει και άλλο όνομα! 

Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πηγαδίων, κ. Γιώργος Χατζηκουτσός:

«Η ονοματοδοσία των οδών και πλατειών, γίνεται έπειτα από πρόταση του τοπικού συμβουλίου Πηγαδίων. Είναι αλήθεια πως ήταν στο μυαλό μας εδώ και πολλά χρόνια. Η κίνηση έχει διττό χαρακτήρα: Αφενός να μάθουμε την ιστορία μας και να τιμηθούν άνθρωποι που έχουν προσφέρει στον τόπο και αφετέρου να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών, των επισκεπτών και τις συναλλαγές τους. Μάλιστα προτείνουμε σε κάθε ταμπέλα να υπάρχει barcode και όποιος ενδιαφέρεται θα μπορεί να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το όνομα που έχει ο κάθε δρόμος».

Να σημειώσουμε ότι η μέχρι σήμερα πρωτότυπη έρευνα είναι μια πολύχρονη εργασία του συντοπίτη Γιώργου Τσαμπανάκη, η οποία περιλαμβάνει περίπου 50 πιθανά ονόματα. 

Μεταξύ αυτών υπάρχουν και ονόματα από τις παλαιότερες ονομασίες των δρόμων, καθώς και ιστορικά πρόσωπα, που αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει στο νησί με τη πατριωτική δράση τους. 

Απομένει να δούμε αν θα συμφωνήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην συγκεκριμένη ονοματοδοσία και αν τελικά αυτό το σχέδιο προχωρήσει στην υλοποίηση του. 

- Μια και το φερε η κουβέντα και μιλάμε για εξέλιξη και πολιτισμό, τι γίνεται με κείνες τις μονοδρομήσεις; 

Έπειτα από την προσπάθεια του προηγουμένου δημάρχου κ. Λάμπρου, τίποτε δεν ακούγετε για τη τροποποίηση του ταλαίπωρου σχεδίου της πόλης. 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...