Ξεκίνησε η εργολαβία για την στατική ενίσχυση του παλιού κτιρίου του ΙΚΑ στη Ρόδο

Εχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες οι εργασίες απο συνεργεία της εταιρείας ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ για την στατική ενίσχυση του κτιρίου που στεγαζόταν παλιά το ΙΚΑ Ρόδου. Το κτήριο ανήκει στην ιδιοκτησία του Οργανισμού, επί της οδού Κων/νου Παλαιολόγου και Μεγ. Κωνσταντίνου στη Ρόδο, είναι συνολικής έκτασης 4.484 τ.μ. ανωδομής και 293 τ.μ. υπόγειων χώρων και το οικόπεδό του έχει εμβαδόν 2.100 τ.μ. Η κατασκευή του κτηρίου τελείωσε το 1981 και στέγασε τις υπηρεσίες του π. ΙΚΑ έως το 1990, οπότε εγκαταλείφθηκε λόγω στατικών προβλημάτων στον σκελετό του κτηρίου από σεισμό. Οι εργασίες σύμφωνα με το ρεπορτάζ του VERENA.GR που γίνονται είναι καθαιρέσεις δαπέδων, στατική ενίσχυση και οτι άλλο απαιτείται για να ακολουθήσει μια δεύτερη εργολαβία για την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου. Ο προϋπολογισμός της πρώτης εργολαβίας ανέρχεται σε 1.150.000 ευρώ χωρίς φπα. Τα παραπάνω, οι δυο εργολαβίες δηλαδή αναφέρονται σε απάντηση του υφυπουργού κ. Τσακλόγλου προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο τον Απρίλιο του 2021..

«Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο και όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ στο νησί της Ρόδου, λόγω του χώρου στέγασης των διοικητικών του υπηρεσιών, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τον Οργανισμό του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) Π.Δ. 8/2019, 8), στην πόλη της Ρόδου προβλέπονται οι παρακάτω υπηρεσίες, οι οποίες στεγάζονται στους αντίστοιχους χώρους:

ΠΕΚΑ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου
Κύριοι χώροι: 560,00 τ.μ. Αρχεία-Βοηθητικοί χώροι: 150,00 τ.μ.
ΠΥΣΥ Νοτίου Αιγαίου
Κύριοι χώροι: 320,00 τ.μ. Αρχεία-Βοηθητικοί χώροι: 115,00 τ.μ.
Α’ Τοπική Διεύθυνση Δωδεκανήσου
Κύριοι χώροι: 1.155,00 τ.μ. Αρχεία-Βοηθητικοί χώροι: 385,00 τ.μ.
Αποκεντρωμένο Τμήμα ΚΕΑΟ Ρόδου
Κύριοι χώροι: 280,00 τ.μ. Αρχεία-Βοηθητικοί χώροι: 100,00 τ.μ.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωσή μας από τον e-EΦΚΑ, μετά τη λήξη όλων των μισθωτήριων συμβολαίων για τη στέγαση των παραπάνω υπηρεσιών, το Δ.Σ. του Φορέα με την 840/56/27-12-2017 απόφασή του ενέκρινε τη διεξαγωγή του διαγωνισμού μίσθωσης ακινήτου για τη στέγασή τους. Μετά τη διεξαγωγή του εν λόγω διαγωνισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 01-08-2019, το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ με την απόφασή του 261/23/30-07-2020 αποφάσισε τη μίσθωση του κτηρίου επί του 5ου χλμ Ρόδου-Λίνδου, στην περιοχή Ασγούρου ιδιοκτησίας της εταιρείας «ΧΑΠΙΠΗΣ Α.Ε.» για τη στέγαση της Α’ Τοπικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, του Π.Υ.Σ.Υ. Νοτίου Αιγαίου, του Π.Ε.Κ.Α. Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και του Κ.Ε.Α.Ο. Ρόδου.

2. Το κτήριο που ανήκει στην ιδιοκτησία του Οργανισμού, επί της οδού Κων/νου Παλαιολόγου και Μεγ. Κωνσταντίνου στη Ρόδο, είναι συνολικής έκτασης 4.484 τ.μ. ανωδομής και 293 τ.μ. υπόγειων χώρων και το οικόπεδό του έχει εμβαδόν 2.100 τ.μ. Η κατασκευή του κτηρίου τελείωσε το 1981 και στέγασε τις υπηρεσίες του π. ΙΚΑ έως το 1990, οπότε εγκαταλείφθηκε λόγω στατικών προβλημάτων στον σκελετό του κτηρίου από σεισμό.

Ύστερα από τα παραπάνω, ο e-Ε.Φ.Κ.Α. διενήργησε ανοικτό δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό, βάσει του Ν. 4412/2016, για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου με τίτλο: «Στατική Ενίσχυση του ιδιόκτητου κτηρίου του Ε.Φ.Κ.Α. στη Ρόδο», προϋπολογισμού δαπάνης ποσού 1.720.000,00 € (πλέον Φ.Π.Α. 24%). Ο διαγωνισμός σήμερα βρίσκεται σ’ εξέλιξη και συγκεκριμένα στο στάδιο του ελέγχου των δικαιολογητικών συμμετοχής. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί και η διάρκειά της θα είναι ένα (1) έτος από την υπογραφή της. Παράλληλα, θα εκπονηθούν αρχιτεκτονικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες για το κτήριο, σε επίπεδο προμελέτης, οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής.

Για τον λόγο αυτό έχει εγκριθεί και είναι προς διενέργεια διαγωνισμός για την ανάδειξη μελετητή για την εκπόνηση αρχιτεκτονικών και Η/Μ μελετών για την εκτέλεση του έργου: «ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ e-ΦΚΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ». Η δημοσίευση του διαγωνισμού αναμένεται να γίνει εντός του μηνός.
Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση των 2 προηγούμενων βημάτων θα συμπέσει χρονικά με την ολοκλήρωση της 1ης εργολαβίας για τη στατική ενίσχυση του κτηρίου.

Όταν το έργο ολοκληρωθεί, οι υπηρεσίες του e-ΦΚΑ θα μεταστεγαστούν από το μισθωμένο κτήριο στο νέο ανακαινισμένο ιδιόκτητο κτήριό του.

Ο υφυπουργός
Παναγιώτης Τσακλόγλου».

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...