Ν. Σαντορινιός: Αποκλεισμός και των Περιφερειακών Ραδιοφωνικών Σταθμών από την διαφημιστική πίτα της Κυβέρνησης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Αποκλεισμός και των Περιφερειακών Ραδιοφωνικών Σταθμών από την διαφημιστική πίτα της Κυβέρνησης»

Η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε, εκτός των άλλων, το ζήτημα της επιλεκτικής κρατικής επιχορήγησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και έφερε στο φως ερωτήματα σε σχέση με την αντικειμενική και αμερόληπτη ενημέρωση. Με σειρά παρεμβάσεών του ο ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε τις πρακτικές της Κυβέρνησης για διοχέτευση δημόσιων πόρων, ύψους 20εκ ευρώ, σε συγκεκριμένα Μέσα, με το άλλοθι της πληροφόρησης του κοινού για τις επιπτώσεις του κορονοιού, ενώ υπογράμμισε πολλές φορές τον αντίκτυπο, που η επιλογή αυτή είχε, στην ελευθεροτυπία και την ισόρροπη παρουσίαση των ειδήσεων.

Ιδιαίτερα ο Νεκτάριος Σαντορινιός και πολλοί βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ερωτήσεις τους και αναφορές, έχουν καταγγείλει τον αποκλεισμό των περιφερειακών Μέσων από τις εν λόγω «χρηματοδοτήσεις» και έχουν σημειώσει τα προβλήματα που δημιουργούνται για την επιβίωση των επιχειρήσεων του Τύπου και για την συνέχιση της ενημέρωσης στην επαρχία.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ερώτηση κατέθεσαν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός με θέμα τον αποκλεισμό και των Ραδιοφωνικών περιφερειακών σταθμών από τις κρατικές διαφημίσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών (ΠΕΙΡΑΣ), Αντώνη Γρηγορόπουλου, κανένας από τους 650 ραδιοφωνικούς σταθμούς της Περιφέρειας δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ για την προώθηση των ενημερωτικών μηνυμάτων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, τα οποία μέχρι τώρα μετέδιδαν δωρεάν, σε αντίθεση με ότι ίσχυε για την «επίλεκτη λίστα» των επιχορηγούμενων Μέσων.

Οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν υποστεί βαρύ οικονομικό πλήγμα, δεδομένου ότι η οικονομική τους βιωσιμότητα, βασίζεται αποκλειστικά στις διαφημίσεις των τοπικών επιχειρήσεων, οι οποίοι μετά από ενάμιση μήνα lock down και μέσα σε καθεστώς αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, είναι ζήτημα εάν και θα συνεχίσουν τις διαφημιστικές τους καμπάνιες. Περαιτέρω, οι Περιφερειακοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί είναι ζώσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν, ανά την Ελλάδα, 500 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων. Η έλλειψη ρευστότητας και τα γενικότερα προβλήματα στην οικονομία, που προκαλούνται από την κρίση που διανύουμε, φέρνουν όλο και πιο κοντά το ζοφερό ενδεχόμενο λουκέτων και απολύσεων και για αυτή την δραστηριότητα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τονίζουν την απαράδεκτη και χωρίς κριτήρια, διάθεση κονδυλίων στα ΜΜΕ, ρωτούν τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. για ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι Περιφερειακοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί θα λάβουν ουσιαστικές ενισχύσεις προκειμένου να επιβιώσουν και αυτής της οικονομικής κρίσης και θα συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους. Επιπλέον ζητούν διευκρινήσεις για τι δεν τήρησε η Κυβέρνηση τους κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και γιατί δεν τέθηκαν κριτήρια κατανομής στα ποσά που έχουν διατεθεί ή πρόκειται να διατεθούν στα ΜΜΕ.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τέλος, σημειώνει ότι η ισόποση και δίκαιη, κατά το νόμο, διανομή κονδυλίων των κρατικών διαφημίσεων στα ΜΜΕ είναι πρώτα και κύρια ζήτημα Δημοκρατίας. Ο επηρεασμός της διαμόρφωσης του τρόπου προβολής των ειδήσεων, μέσω της συγκεκριμένης διοχέτευσης ποσών είναι μια ευθεία επίθεση στην ισόρροπη και αντικειμενική ενημέρωση του κοινού. Ο Περιφερειακός Τύπος και οι Περιφερειακοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί αποτελούν ζωτικό κομμάτι των τοπικών κοινωνιών. Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την προσπάθεια χάλκευσης του πλουραλισμού και της πολυφωνίας, ενώ πρέπει άμεσα να λάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των τοπικών ΜΜΕ.

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...