Νικηταράς προς Μηταράκη: Ανεξέλεγκτο "μπες-βγες" των προσφύγων-μεταναστών στο Hot Spot της Κω

Επιστολή του δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά προς τον Υπουργό Ματαναστευτικής Πολιτικής για το "μπες-βγες" των μεταναστών και προσφύγων στο Χοτ Σποτ του νησιού

- Υπουργέ,

- παρά τα μέτρα που ανακοινώσατε, δυστυχώς, η έξοδος αλλά και παραμονή σε χώρους που αυστηρά απαγορεύεται (π.χ. παιδικές χαρές) καλά κρατεί για τους διαμένοντες στο Κ.Υ.Τ..

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του εντελώς έρημου χωριού Πυλί (το απόγευμα Τετάρτης 18 Μαρτίου, όπως φαίνεται καθαρά στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες) όπου οι μόνοι που κυκλοφορούν, σε πολυάριθμες ομάδες 10-15 ατόμων, είναι οι φιλοξενούμενοι στη δομή του Κ.Υ.Τ. (η εικόνα έξω από Super Market το μαρτυρεί).

Τοποθετήσαμε ανθρώπους σε απόσταση πέραν των 200ων μέτρων από αυτή για να διανέμουν ενημερωτικά φυλλάδια στους εξερχόμενους για τον κίνδυνο του κορονοϊού, σε έξι γλώσσες, προτρέποντάς τους παράλληλα να μην μετακινούνται άσκοπα, όπως ακριβώς ισχύει για όλους τους συμπατριώτες μου χωρίς καμία εξαίρεση.

Όμως, προς μεγάλη έκπληξή μας, άγνωστα σε εμάς πρόσωπα προέτρεπαν πρόσφυγες και  μετανάστες να επιστρέφουν στο χωριό, ενώ οι εργαζόμενοι που διένειμαν τα φυλλάδια οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα.

Κατάσχεσαν ακόμα και τα φυλλάδια που είναι γραμμένα στην αραβική γλώσσα, τα οποία περιέχουν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τα 8 κυριότερα σημεία για την πρόληψη και προστασία από τον κορονοϊό.

Δυστυχώς, αυτές τις πρωτόγνωρες για όλους μας στιγμές, που πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, η ηρεμία και η συνεννόηση, κάποιοι πυροδοτούν με τον χειρότερο τρόπο το ήρεμο κλίμα που έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

Ποιος μπορεί να απαντήσει στο λογικό ερώτημα, τι θα γίνει αν προκύψει κρούσμα κορονοϊού στο Κ.Υ.Τ. λόγω μη τήρησης των μέτρων που ανακοινώσατε;

Όταν γενικότερα δεν επιτρέπεται πλέον, για την προστασία της υγείας όλων, η άσκοπη και μαζική μετακίνηση ατόμων.

Όταν με αυτόν τον τρόπο εκτίθενται σε κίνδυνο οι άνθρωποι που φιλοξενούνται στο Κ.Υ.Τ., οι εργαζόμενοι σε αυτό και οι κάτοικοι της περιοχής.

 

Υπουργέ,

επειδή η ζωή έχει την ίδια βαρύτητα και αξία για όλους μας, χωρίς εξαιρέσεις, σας καλώ απόψε κιόλας να δώσετε εντολή αυστηρής τήρησης των όσων έχετε ανακοινώσει.

Επιπρόσθετα, σας ζητώ να αποδεχθείτε στο σύνολό της την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, όπως πράξατε και στην περίπτωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου για περιορισμό των θέσεων στο Κ.Υ.Τ..

Σας ενημερώνω ότι ουδεμία μεταβολή έχει υπάρξει στη θέση μας για ανοιχτή δομή. Ζητούμε, λειτουργία των υφιστάμενων δομών (Κ.Υ.Τ. και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.) δίχως καμία αύξηση θέσεων, σύμφωνα με το σχεδιασμό του 2016 – 2017. Ζητούμε επίσης την γενναία και άμεση αποσυμφόρηση του Κ.Υ.Τ. καθώς και την άμεση μεταφορά των 250 ανθρώπων που αφίχθησαν παράνομα στη χώρα μας μετά την 1η Μαρτίου και βρίσκονται στο λιμάνι της Κω.

Ήδη, παρά τις αλεπάλληλες διαβεβαιώσεις, έχουν περάσει 18 ημέρες χωρίς να έχει μετακινηθεί ούτε ένας από αυτούς στην ενδοχώρα.

 

Ο Δήμαρχος Κω

 

Θεοδόσης Α. Νικηταράς   

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...