Νεκτάριος Σαντορινιός: “Η απάντηση στις ευρωεκλογές”

Το ερώτημα των πολιτών «Πότε θα φύγουν επιτέλους;» θα πάρει απάντηση στις ευρωεκλογές δηλώνει στην Γνώμη ο συντονιστής της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ στα Νότια Δωδεκάνησα, Νεκτάριος Σαντορινιός. Όπως λέει «την επόμενη μέρα των εκλογών η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί και θα οδηγηθεί άμεσα σε εθνικές εκλογές υπό το βάρος της εκφρασμένης αποδοκιμασίας των πολιτών. Οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν την τεράστια δυσαρέσκεια της κοινωνία απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ».

Αναφέρεται στην υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Θα έχει τη δυνατότητα σε διαδοχικά debate που θα γίνουν μεταξύ των υποψηφίων προέδρων να αναδείξει ότι ο πρόβλημα της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Νότου είναι δομικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα προσπαθήσει να πείσει για την αναγκαιότητα μιας συνολικής λύσης του προβλήματος των χρεών των κρατών της Ε.Ε. Από την άλλη θα καταθέσει την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για μία άλλη Ευρώπη. Μια Ευρώπη των λαών και όχι των μονοπωλίων, μια Ευρώπη αλληλεγγύης και συναδέλφωσης». Μιλά για την ..μονταζιέρα της Ν.Δ κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ρητορική της κυβέρνησης και της ΝΔ έχει ξεπεράσει τα όρια της λογικής και κινείται στα όρια της αυτογελοιοποίησης. Επιδίδεται σε μία άνευ προηγουμένου λασπολογία και μπουρδολογία! Ειλικρινά θεωρώ ότι ο Γκέμπελς, ο υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ, θα ζήλευε την εφευρετικότητα του κυρίου Κεδίκογλου… Θα βουλιάζουν στη λάσπη που πετάνε». Απαντά σε αυτό που ακούγεται, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια, σε πιο λάιτ εκδοχή, μνημονιακή πολιτική: «Μπήκαμε στην πολιτική γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία και το κατεστημένο. Να σας πω και κάτι; Αν δούμε ότι δεν κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε, πολλοί από εμάς θα είμαστε οι πρώτοι που θα αντιδράσουμε και θα ρίξουμε την κυβέρνηση. Για μένα και για πολλούς συντρόφους η πολιτική είναι έρωτας για τη ζωή και όχι τρόπος επιβίωσης».

Παραδέχεται ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ συζητά το όνομα του Γιώργου Υψηλάντη για τον δήμο Ρόδου και του Μπενέτου Σπύρου για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χωρίς όμως να κλείνει το ζήτημα… Οι αποφάσεις, για το δήμο, θα ληφθεί τοπικά ενώ για την περιφέρεια θα επικυρωθεί από την Κ.Ε του κόμματος. Δεν κρύβει τον προβληματισμό του για μια υποψηφιότητα από την Μϊκα Ιατρίδη στη περιφέρεια η οποία διαθέτει ισχυρή δυναμική στα Δωδεκάνησα και θα δημιουργούσε διάσπαση στο μπλοκ των αντιμνημονιακών δυνάμεων… Προς το παρόν, όπως λέει, είναι σενάρια επί χάρτου… Μιλά τέλος για την βουτιά της απόγνωσης που έκανε η συμπολίτισσα μας Αφροδίτη Βγένα: «Η βουτιά της κυρίας Βγένα είναι γροθιά στο στομάχι αυτών που υποστηρίζουν ότι μας σώζουν. Ας πάνε μπροστά της και ας της το πουν. Από την άλλη είναι παρήγορο ότι η κοινωνία της Ρόδου έδειξε αντανακλαστικά και προσπαθεί να την στηρίξει. Όμως δεν αρκεί αυτό, απαιτείται άμεσα η αλλαγή της πολιτικής στη χώρα για να μην υπάρξουν άλλες οικογένειες σε αυτή την κατάσταση στο μέλλον».

Μπήκαμε αισίως στο 2014 και η συγκυβέρνηση καλά κρατεί! Που αποδίδετε αυτή την συνεχιζόμενη παρουσία;
Όπως ακριβώς το λέτε! Η συγκυβέρνηση καλά κρατεί, έστω και αν κρέμεται από μια κλωστή. Οι συμπολίτες μας όμως δεν αντέχουν άλλο! Δεν αντέχουν άλλο τα χαράτσια, τους φόρους, τις απολύσεις, την ανεργία, τη διάλυση της υγείας και την αποχώρηση του κράτους από όλους τους κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας. Νομίζω ότι κι εσείς το βλέπετε, ότι οι πολίτες καθημερινά στις συζητήσεις τους βάζουν το ερώτημα: «Πότε θα φύγουν επιτέλους;». Επομένως για να επανέλθω στο ερώτημα σας, η κυβέρνηση καλά κρατεί; Ή μήπως καλά την κρατάνε εκεί πέρα με νύχια και με δόντια για να διαλύσει ότι έχει απομείνει, για να εκχωρήσει και την τελευταία εθνική περιουσία, την ίδια την αξιοπρέπεια του λαού μας; Ελπίζω, όπως και η πλειοψηφία των πολιτών, ότι το 2014 αυτή η κυβέρνηση θα πάψει να υπάρχει. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα στην κυβέρνηση θα βρεθεί ένας νέος συνασπισμός με κορμό την αριστερά και στόχο την ανακούφιση των πληγών που άνοιξαν οι πολιτικές του μνημονίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, απ” ότι βλέπουμε έχει ως ορόσημο τις ευρωεκλογές…Γιατί;
Θα έλεγα ότι οι ευρωεκλογές έχουν διπλή σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, την χώρα μας και την Ευρώπη. Είναι οι Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν σε ένα νέο σκηνικό κρίσης, σε όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και συνολικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει κυρίαρχο ρόλο σε αυτές τις εκλογές, αφού ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως εκπρόσωπος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Σε όλη την προεκλογική περίοδο, ο πρόεδρος θα συμμετέχει σε debate για το μέλλον και τις προοπτικές της Ε.Ε. στο ανώτατο επίπεδο, συνομιλώντας με τους άλλους δύο υποψηφίους προέδρους. Θα προσπαθήσουμε ως Ευρωπαϊκή Αριστερά να αναδείξουμε τα αδιέξοδα της πολιτικής που ακολουθείται από την Ε.Ε. και να προτείνουμε την κατάργηση των πολιτικών λιτότητας σε όλη την Ευρώπη. Από την άλλη, όπως είπα και πριν, είναι κοινός τόπος ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση και στηρίζεται σε πλαστές πλειοψηφίες εντός του κοινοβουλίου. Οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν την τεράστια δυσαρέσκεια της κοινωνία απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι την επόμενη μέρα των εκλογών η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί και θα οδηγηθεί άμεσα σε εθνικές εκλογές υπό το βάρος της εκφρασμένης αποδοκιμασίας των πολιτών.

Το κόμμα σας βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο της συγκυβέρνησης με διάφορες αφορμές και αιτίες…,Είναι τόσο δύσκολο κάποια στελέχη σας να προσαρμοστούν στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Ξέρετε, αυτό είναι και το διαφορετικό που κομίζουμε δεν πρόκειται να προσαρμοστούμε σε καμία νόρμα και καμία επιταγή κανενός ρόλου. Είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε τις κατεστημένες αντιλήψεις, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και τους πολίτες. Η ρητορική της κυβέρνησης και της ΝΔ έχει ξεπεράσει τα όρια της λογικής και κινείται στα όρια της αυτογελοιοποίησης. Στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και έχοντας στερέψει από πολιτικά επιχειρήματα, επιδίδονται σε μία άνευ προηγουμένου λασπολογία και μπουρδολογία! Ειλικρινά θεωρώ ότι ο Γκέμπελς, ο υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ, θα ζήλευε την εφευρετικότητα του κυρίου Κεδίκογλου. Ότι και να κάνουν πια ο κόσμος δεν τους ακούει, η κοινωνία τους έχει στρέψει την πλάτη, θα βουλιάξουν μαζί με τα ψέματα τους στο βούρκο της λάσπης που πετάνε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις ευρωεκλογές ο πρόεδρος σας διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν…Που στοχεύει;
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι και μόνο το γεγονός ότι ένας Έλληνας πολιτικός είναι ένας εκ των τριών υποψηφίων προέδρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια μεγάλη τιμή για την χώρα. Όπως σας είπα και πριν ο σ. Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα σε διαδοχικά debate που θα γίνουν μεταξύ των υποψηφίων προέδρων να αναδείξει ότι ο πρόβλημα της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Νότου είναι δομικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα προσπαθήσει να πείσει για την αναγκαιότητα μιας συνολικής λύσης του προβλήματος των χρεών των κρατών της Ε.Ε. Από την άλλη θα καταθέσει την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για μία άλλη Ευρώπη. Μια Ευρώπη των λαών και όχι των μονοπωλίων, μια Ευρώπη αλληλεγγύης και συναδέλφωσης. Εδώ και πολλά χρόνια διακηρύσσαμε και διακηρύττουμε ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή. Τέλος θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες ότι η πολιτική που επιβάλλουν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις είναι μια πολιτική εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων τα οποία πλουτίζουν σε συνθήκες κρίσης και άγριας λιτότητας.

Πολλοί λένε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, ένα σενάριο που είναι πλέον ορατό, ισχυρίζονται ότι περίπου θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική με την σημερινή, λίγο πιο λάιτ..Τι απαντάτε;
Υπάρχουν δύο κατηγορίες αυτών που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Οι πρώτοι είναι αυτοί που έχουν τόσο πολύ απογοητευτεί από το πολιτικό σύστημα και επομένως δεν μπορούν να φανταστούν ότι υπάρχει μια πολιτική δύναμη που μπορεί πράγματι να ασχοληθεί με τις ανάγκες του λαού και όχι των δανειστών και μιας εκλεκτής ελίτ. Σε αυτούς έχω να απαντήσω ότι κατανοώ τον προβληματισμό τους, όμως πρέπει να αντιληφθούν ότι η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε στην πολιτική προκειμένου να βολευτεί, το ακριβώς αντίθετο, όταν ήμασταν ένα κόμμα του 4% η ιδιότητα μας μόνο προβλήματα μας προκαλούσε. Μπήκαμε στην πολιτική γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία και το κατεστημένο. Να σας πω και κάτι; Αν δούμε ότι δεν κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε, πολλοί από εμάς θα είμαστε οι πρώτοι που θα αντιδράσουμε και θα ρίξουμε την κυβέρνηση. Για μένα και για πολλούς συντρόφους η πολιτική είναι έρωτας για τη ζωή και όχι τρόπος επιβίωσης. Οι άλλοι είναι αυτοί που είναι ήδη βολεμένοι στο σύστημα αυτό, παρατρεχάμενοι βουλευτών, υπουργών κλπ. οι οποίοι προσπαθούν να βάλουν το ΣΥΡΙΖΑ στο νοσηρό κάδρο των κομμάτων που υπηρέτησαν και υπηρετούν. Σε αυτούς έχω να απαντήσω, ότι εμείς θα τους ξεβολέψουμε! Όχι με διάθεση ρεβανσισμού, μακριά από εμάς τέτοιες προθέσεις, αλλά με την εφαρμογή αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.

Αυτοδιοικητικές εκλογές…Γ. Υψηλάντης στο δήμο Ρόδου και Μπενέτος στην περιφέρεια;
Ένα είναι το σίγουρο, ότι σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα στηρίξουμε υποψήφιους που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις το Δήμο και την Περιφέρεια. Θα ήθελα όμως να μην απαντήσω ευθέως στο ερώτημα σας, διαφυλάσσοντας τις διαδικασίες του χώρου. Τα ονόματα που αναφέρετε είναι δύο εκ των προσώπων που συζητάμε, όμως η απόφαση δεν θα είναι ούτε σε κλειστά γραφεία ούτε εν κρυπτώ. Η απόφαση θα ληφθεί αρχικά από τη Γενική Συνέλευση των μελών των οργανώσεων της Ρόδου σε ότι αφορά τον Δήμο και θα επικυρωθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Σε ότι αφορά στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η απόφαση θα ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Επιτροπές της Περιφέρειας.

Μια κάθοδος της Μίκας Ιατρίδη στην περιφέρεια, δυσκολεύει την κάθοδο του δημάρχου Λειψών;
Η κυρία Ιατρίδη σίγουρα διαθέτει ισχυρή δυναμική στα Δωδεκάνησα και πολύ λιγότερο στις Κυκλάδες. Σε αυτές τις εκλογές, έχω την εντύπωση ότι θα αναμετρηθούν οι πολιτικές και τα προγράμματα και λιγότερο τα πρόσωπα. Φυσικά μια κάθοδος της κυρίας Ιατρίδη θα δημιουργούσε έναν αντίπαλο πόλο εντός αντιμνημονιακού χώρου και επομένως θα μείωνε τη δυναμική του υποψηφίου που θα στηρίζαμε. Όμως όλα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου και θεωρώ ότι πολύ λίγο απασχολούν μια χειμαζόμενη κοινωνία, όπως αυτή των νησιών μας. Τα προβλήματα είναι μπροστά μας και απαιτούν λύσεις και πολιτικές απαντήσεις. Εμείς σε αυτό θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με το αυτοδιοικητικό μας σχήμα και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Και κάτι τελευταίο…Θα ήθελα να μου σχολιάσετε την βουτιά της 50χρονης Αφροδίτης στα νερά του Μανδρακίου…
Η βουτιά της κυρίας Αφροδίτης Βγένα ανέδειξε τα αδιέξοδα της Ελληνικής κοινωνίας και απέδειξε σε όλους μας πόσο σαθρό είναι το οικοδόμημα της ελληνικής οικονομίας. Μια πολύτεκνη μητέρα, με άρρωστο σύζυγο, ο οποίος είναι ανασφάλιστος στον ΟΑΕΕ, βρέθηκε ξαφνικά να μην μπορεί να συντηρήσει την οικογένεια της. Η αναλγησία των οριζόντιων μέτρων του μνημονίου της τσεκούρεψαν τον μισθό και η απουσία κοινωνικής πολιτικής δεν επιτρέπει στον σύζυγο της μια αξιοπρεπή νοσηλεία. Η βουτιά της κυρίας Βγένα είναι γροθιά στο στομάχι αυτών που υποστηρίζουν ότι μας σώζουν. Ας πάνε μπροστά της και ας της το πουν. Από την άλλη είναι παρήγορο ότι η κοινωνία της Ρόδου έδειξε αντανακλαστικά και απ’ όσο γνωρίζω έχει ήδη κινητοποιηθεί για να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα για να βοηθηθεί. Όμως δεν αρκεί αυτό, απαιτείται άμεσα η αλλαγή της πολιτικής στη χώρα για να μην υπάρξουν άλλες οικογένειες σε αυτή την κατάσταση στο μέλλον. Από την πλευρά μου δεν έχω παρά να την συγχαρώ για το θάρρος που έδειξε!

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Η μάχη της αμμουδιάς, το αθέατο Τραμπολίνο της Ρόδου και ένας στραβωμένος Πύργος Ναυαγοσώστη...
Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...