Να ληφθούν μέτρα προκειμένου να σταματήσουν οι τραγωδίες στη Μεσόγειο ζητά το Εργατικό Κέντρο Ρόδου

EΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ-ΨΗΦΙΣΜΑ
-Σύσκεψης Διοίκησης Ε.Κ.Ρ &
-Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα
     
     Εμείς, τα μέλη των Διοικήσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου και των Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, που προσήλθαμε σήμερα Δευτέρα, 20 Απρίλη 2015 στην αίθουσα των Γενικών του Συνελεύσεων, ύστερα από πρόσκληση της Διοίκησης του Ε.Κ.Ρ, για να πάρουμε μέρος στην σύσκεψη για την οργάνωση του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
     Εκφράζουμε τη βαθειά θλίψη μας για την τραγωδία, με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες, στις 19 Απρίλη 2015, στα παράλια της Ρόδου. Ο θάνατος των ανθρώπων αυτών έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά μαύρη λίστα με πνιγμούς μεταναστών, που αναζητώντας μια καλύτερη ζωή βρήκαν το θάνατό τους υπό την εκμετάλλευση σύγχρονων δουλεμπόρων.

ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ

      Ότι είναι ανησυχητική η αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών, που έρχονται στη χώρα μας και στα νησιά μας, ως αποτέλεσμα των επεμβάσεων και των πολέμων στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι η μεταναστευτική αυτή ροή όσο πάει θα αυξάνεται το επόμενο διάστημα. Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται σε καμία περίπτωση στα νησιά μας για τουρισμό, αλλά εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στις χώρες τους (φτώχεια, διωγμοί κλπ). Πολλές φορές γι αυτούς το ταξίδι για τη σωτηρία είναι ταξίδι θανάτου, αφού εκατοντάδες απ’ αυτούς, μεταξύ των οποίων γυναίκες, βρέφη και παιδιά πνίγονται στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου. Εκφράζουμε τη λύπη μας για τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες στην Λαμπεντούζα. Τα νησιά μας με δεδομένες τις ελλείψεις που υπάρχουν στο κρατικό σύστημα δημόσιας υγείας και πρόληψης, στον εξοπλισμό και τη στελέχωσή των υπηρεσιών του, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ανάγκες όχι μόνο των μεταναστών, αλλά κι αυτές του μόνιμου πληθυσμού και των επισκεπτών τους. Φυσικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνονται οι άνθρωποι αυτοί απροστάτευτοι και χωρίς κοινωνική μέριμνα.
      Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ και τα Δ.Σ των σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ζητούμε από την κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ κλπ) να πάρουν άμεσα μέτρα, για να σταματήσουν οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Αφρικής.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
    Να παρέχεται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες η απαραίτητη φροντίδα (ιατροφαρμακευτική, υγειονομική, διατροφή, στέγαση κλπ).
    Να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας (λιμενικό, αστυνομία) και για τους εργαζόμενους στην  υγεία, που έρχονται σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους αυτούς.
    Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό η Αστυνομική Δ/νση Δωδ/σου και το Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με τις προτάσεις των σωματείων τους.
    Να σταματήσει το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο να λεηλατεί τον πλούτο των χωρών, ενώ οι λαοί τους πεθαίνουν από την πείνα.
    Να δοθούν όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να πάνε στις χώρες που επιθυμούν νόμιμα και με ασφάλεια, γιατί η χώρα μας δεν αντέχει άλλο να γίνεται αποθήκη ψυχών δίχως μέλλον και προοπτική.
                Το ψήφισμα αυτό να επιδοθεί σε κάθε αρμόδιο φορέα ή παράγοντα, για να λάβει γνώση για τις θέσεις, τους στόχους και τα αιτήματά μας.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ
ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Ρ &
ΤΩΝ Δ.Σ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Μητροπολίτης Κύριλλος στο Verena.gr: Σαν την Ανάσταση στον Ευαγγελισμό της Ρόδου, δεν έχει!...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...