Νατάσα Βενετοκλή: Να σταματήσει η εσωστρέφεια και ο διχασμός εντός της Κεντροδεξιάς γιατί μόνο κακό κάνει....

«Πρέπει να σεβόμαστε την λαϊκή βούληση όποια και να είναι αυτή είτε μας αρέσει ως αποτέλεσμα είτε όχι. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τον κόσμο αλλά και από τους υποψηφίους να ξαναμπούν σε μία νέα εκλογική διαδικασία» δηλώνει στη Γνώμη η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Νατάσα Βενετοκλή  αναφερόμενη στο ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών στο δήμο Ρόδου μετά τις ενστάσεις που κατατέθηκαν από τις παρατάξεις Καρίκη και Χατζή και στέλνει το μήνυμα προς τα μέλη και τα στελέχη της κεντροδεξιάς να σταματήσει η εσωστρέφεια και ο διχασμός που μόνο κακό κάνει.
Εκφράζει με κομψό τρόπο την δυσαρέσκεια της για την μη συμμετοχή Δωδεκανήσιου στη νέα κυβέρνηση: «Η απουσία Δωδεκανήσιου εκπροσώπου στην κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα είναι σίγουρα κάτι που μας λυπεί ιδιαίτερα. Θα πρέπει να γίνουμε πιο διεκδικητικοί. Είναι ένα θέμα το οποίο θα τεθεί στα κεντρικά όργανα του κόμματος».

Η κ. Βενετοκλή δηλώνει ότι η ΝΟΔΕ είναι σε ετοιμότητα και τους καλοκαιρινούς μήνες αφού οι πρόωρες εκλογές είναι πάντα ένα υπαρκτό ενδεχόμενο λόγω των «αναταράξεων στο πολιτικό σκηνικό ενώ υπάρχουν και πολλά προβλήματα που δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια της χαλάρωσης.
Η πρόεδρος της ΝΟΔΕ αναφέρεται στα δύο σοβαρά προβλήματα της Δωδεκανήσου, της υγείας και της παράνομης μετανάστευσης που συνεχίζουν και μας ταλανίζουν. Για την υγεία η κ. Βενετοκλή σημειώνει ότι το πρόβλημα είναι μακροχρόνιο και ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί από μηδενική βάση γιατί  η ανθρώπινη ζωή δεν μετράται με αριθμούς και οι κάτοικοι των νησιών θα πρέπει να έχουν την υγεία που τους αρμόζει. Όπως λέει ο τομέας Υγείας της ΝΟΔΕ έχει ξεκινήσει μια καταγραφή των θεμάτων υγείας και μόλις ολοκληρωθεί θα κατατεθεί η πρόταση στο Υπουργείο Υγείας.
Στο θέμα της μετανάστευσης η πρόεδρος της ΝΟΔΕ πέραν της ενίσχυσης της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναδειχθεί σε μείζον πανευρωπαϊκό πρόβλημα και  να πειστούν οι εταίροι ότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί ένα φαινόμενο υπερεθνικού χαρακτήρα, με συνέπειες που αφορούν το σύνολο της Ε.Ε. κι όχι μόνο την Ελλάδα.
Εκφράζει τέλος την ικανοποίηση της γιατί στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο Δωδεκανησιακός λαός αντιστάθηκε στην δημαγωγία και ανέδειξε πρώτο κόμμα της Νέας Δημοκρατία. Ανάλογη ικανοποίηση εκφράζει και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αφού ένα μεγάλο μέρος των αιρετών που έχουν εκλεγεί προέρχονται από τον χώρο της Ν.Δ.


1. Συνεδριάσατε πρόσφατα ως ΝΟΔΕ και εκτιμήσατε τα εκλογικά
αποτελέσματα. Που καταλήξατε;

Καταρχήν το κεντρικό συμπέρασμα των εκλογών είναι ότι παρά την δυσαρέσκεια της κοινωνίας απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές, υπήρξε σημαντική συμμετοχή.
    
Το αποτέλεσμα της κάλπης δίνει ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση να επιταχύνει τις προσπάθειες της και να κάνει κάποιες αλλαγές αποκαθιστώντας  τις κοινωνικές αδικίες που δημιούργησε η κρίση. Όμως το μεγάλο συμπέρασμα είναι ότι ο ελληνικός λαός άντεξε και αντιστάθηκε στην δημαγωγία και στα ευχολόγια  

Κατά συνέπεια τα μέλη και τα στελέχη μας κατανοούν ότι παρά τις επί μέρους αδικίες και αστοχίες, η κυβέρνηση και ειδικότερα η Νέα Δημοκρατία καταβάλει προσπάθειες ώστε η χώρα να ορθοποδήσει για να απαλλαγεί από την «κηδεμονία» των δανειστών.
Οι Δωδεκανήσιοι νεοδημοκράτες έδωσαν  ψήφο εμπιστοσύνης στην παράταξη, αναδεικνύοντάς την 1ο κόμμα σε μία περιοχή που υπήρξε προπύργιο του ΠΑΣΟΚ.

Ως προς τα αποτέλεσμα των Περιφερειακών εκλογών είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η ανεξάρτητη παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου < ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ> αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια των εκλογών.
Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή στήριξε την υποψηφιότητά του διότι είναι μία παράταξη η οποία δημιουργήθηκε μέσα από τις ανάγκες της κοινωνίας , με αξιόλογα στελέχη και κυρίως με πρόγραμμα και λύσεις για την ανάπτυξη του τόπου και πιστεύω ότι η επόμενη πενταετία θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για το Ν. Αιγαίο.

Η ΝΔ όπως γνωρίζεται δεν έδωσε χρίσματα και στηρίξεις στον α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί πιστεύει ότι οι κοινωνίες πρέπει να είναι αυτές που θα αποφασίσουν ποιος είναι αξιότερος να την εκπροσωπήσει σε τοπικό επίπεδο .
Ωστόσο πολλά στελέχη μας  συμμετείχαν είτε ως επικεφαλείς παρατάξεως είτε ως σύμβουλοι σε αυτές.
Μας ικανοποιεί λοιπόν ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλοι οι δήμαρχοι των Κυκλάδων και σχεδόν οι μισοί στα Δωδεκάνησα ανήκουν στην κεντροδεξιά παράταξή  καθώς και μεγάλος αριθμός δημοτικών συμβούλων.

2. Πως σχολιάζετε τον ανασχηματισμό; Ακόμη μια φορά η Δωδεκάνησος
απουσιάζει από το κυβερνητικό σχήμα...

Είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για τον ανασχηματισμό καθώς ακόμα δεν έχουν δώσει δείγματα γραφής οι νέοι υπουργοί.
Σίγουρα όλοι ξεκινάνε με τις καλύτερες προθέσεις,  όμως και όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από άτομα που διαθέτουν και την γνώση και την εμπειρία για να ηγηθούν. Ο καθένας βέβαια από εμάς θα μπορούσε να προτείνει και μία διαφορετική σύνθεση  που ίσως να θεωρούσε αποδοτικότερη . Όμως όταν κάνεις ανασχηματισμό είναι πολλές οι παράμετροι που πρέπει να συνυπολογίσεις.

Η απουσία Δωδεκανήσιου εκπροσώπου στην κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα είναι σίγουρα κάτι που μας λυπεί ιδιαίτερα. Θα πρέπει να γίνουμε πιο διεκδικητικοί. Είναι ένα θέμα το οποίο θα τεθεί στα κεντρικά όργανα του κόμματος.

3. Χρόνια προβλήματα της περιοχής οξύνονται...Αναφέρομαι στα θέματα
υγείας αλλά και σε αυτά της παράνομης μετανάστευσης...Γιατί αδιαφορεί η
κυβέρνηση; Συσκέψεις βλέπουμε όχι όμως αποτελέσματα...

Το θέμα της υγείας είναι ένα θέμα που ταλανίζει τα Δωδεκάνησα πολλά χρόνια τώρα και οι λύσεις που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι κάποιες αποσπασματικές παρεμβάσεις για να καλύψουμε το πρόβλημα και όχι για να το λύσουμε .

Η κυβέρνηση δεν θεωρώ ότι αδιαφορεί , αλλά πρέπει κάποια στιγμή να δούμε το πρόβλημα  από μηδενικής βάσης και οι λύσεις να είναι όχι βραχυχρόνιες δίνοντας ανάσες… αλλά αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα ουσιαστικά . Θα πρέπει στις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις να υπάρχει ειδική μνεία για τις νησιωτικές περιοχές  και τις ιδιαιτερότητές τους.

Αναγνωρίζω ότι είμαστε ένας δύσκολος νομός , ο δυσκολότερος στην Ελλάδα, ωστόσο όμως  πρέπει κάθε νησί όσο μικρό ή μεγάλο είναι , γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν μετράται με αριθμούς , να έχει την περίθαλψη που αρμόζει σε κάθε έλληνα πολίτη.

Εμείς ως ΝΟΔΕ , έχουμε υποχρέωση να ακούμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις. Ήδη ο Θεματικός Τομέας Υγείας της ΝΟΔΕ με συντονιστή τον παθολόγο γιατρό κ. Τσέρκη, έχουμε ξεκινήσει μία συνολική καταγραφή των θεμάτων υγείας των νησιών και μόλις ολοκληρωθεί θα καταθέσουμε συνολική πρόταση στο υπουργείο.

Ως προς το θέμα της λαθρομετανάστευσης είναι ένα ζήτημα με πολλές παραμέτρους και μεγάλες διαστάσεις και επιπτώσεις όχι μόνο για τα Δωδεκάνησα αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία έξαρση στην περιοχή μας και το πρόβλημα της εισαγωγής παράνομων μεταναστών έχει μετατοπιστεί από τον Έβρο στην νησιωτική περιοχή που είναι ανοχύρωτη.

Το πέλαγος του Αιγαίου αποτελεί μια περιοχή ιδιαίτερα δύσκολη να ελεγχθεί λόγω της φυσιολογίας της. Η πληθώρα νησιών και  όρμων κατά μήκος των ακτών προσφέρουν το ιδανικό πέρασμα για τους μετανάστες που προέρχονται από γειτονικές χώρες, κυρίως το Ιράκ, Ιράν, τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Η διασυνοριακή φύση του μεταναστευτικού φαινομένου απαιτεί συντονισμό και συνεργασία μεταξύ των κρατών, ιδιαιτέρως αυτών με κοινά σύνορα.

Δεδομένης τη δυσκολίας των εθνικών πολιτικών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα , πέρα της επιβεβλημένης ενίσχυσης των ελληνικών δυνάμεων καθώς οι έλληνες αστυνομικοί και λιμενικοί καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την ΕΕ και να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση.

Θα πρέπει να δοθεί  έμφαση  στην ανάδειξη της παράνομη μετανάστευση  σε μείζον πανευρωπαϊκό πρόβλημα και  να πειστούν οι εταίροι ότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί ένα φαινόμενο υπερεθνικού χαρακτήρα, με συνέπειες που αφορούν το σύνολο της Ε.Ε. κι όχι μόνο την Ελλάδα.

4. Είδαμε να παίρνετε θέση στο ζήτημα των ενστάσεων στο δήμο Ρόδου και να βρίσκετε το μπελά σας...Εμμένετε στην άποψη ότι είναι λάθος η
κατάθεση τους; Κάνατε κάποιες κινήσεις για να αποσυρθούν;

Ο λόγος ο οποίος με βρίσκει αντίθετη στις ενστάσεις είναι διπλός.  
Κατ’ αρχήν θεωρώ ότι πρέπει να σεβόμαστε την λαϊκή βούληση όποια και να είναι αυτή είτε μας αρέσει ως αποτέλεσμα είτε όχι. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τον κόσμο αλλά και από τους υποψηφίους να ξαναμπούν σε μία νέα εκλογική διαδικασία.

Από την άλλη μεριά οι ενστάσεις ελλοχεύουν  και έναν μεγάλο  κίνδυνο για την κεντροδεξιά παράταξη.
Αν και δεν δώσαμε στηρίξεις είχαμε δύο υποψηφίους που ανήκουν στην παράταξή μας με αποτέλεσμα να διασπαστούν τα στελέχη . Ερχόμαστε τώρα μετεκλογικά  η διάσπαση να γίνεται διχασμός διότι η μία παράταξη προσπαθεί να ακυρώσει την άλλη. Βλέπουμε σειρά δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων οι οποίες οξύνουν το κλίμα .

Ξεκινώντας μέλη της παράταξης του κ. Καρίκη να ακυρώσουν τον συνδυασμό του κ. Χατζηευθυμίου είναι σαν να προσπαθούν να ακυρώσουν το ποσοστό του 20% των ψηφοφόρων που τίμησαν την παράταξή του και αφαιρώντας τους το δικαίωμα να έχουν εκπροσώπους μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.
Από την άλλη πλευρά με την ένσταση του  κ. Χατζηευθυμίου αμυνόμενος , κινδυνεύει να ακυρωθεί το υπόλοιπο 23% με ενδεχόμενο αποτέλεσμα να ακυρωθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ανήκουν στην κεντροδεξιά και να μην συμμετέχουν  στην νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου.

Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι όλη αυτή η διαδικασία μόνο κακό κάνει, συντηρώντας τον διχασμό και αυξάνοντας την εσωστρέφεια.
Ωστόσο τώρα  η διαδικασία έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνη και θα περιμένουμε την απόφαση των δικαστηρίων.

5. Η ΝΟΔΕ θα πάει για ...μπάνια η μήπως θα είστε σε ετοιμότητα; Ερωτώ
γιατί κάποιοι δεν αποκλείουν τις πρόωρες εκλογές...

Οι πολιτικές εξελίξεις μίας χώρας κυρίως σε περίοδο κρίσης μεταβάλλονται πολύ εύκολα και μπορούν να αλλάξουν είτε θετικά είτε αρνητικά από ένα και μόνο γεγονός.
Ο κόσμος δεν επιθυμεί εκλογές και το έδειξε και το αποτέλεσμα της κάλπης όπου η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατάφερε να πείσει τον ελληνικό λαό για την ανατροπή .

Γνωρίζουμε όλοι ότι η Ελλάδα οδηγείται μπροστά. Μακάρι να γινόταν από ευκολότερο  δρόμο.  Όλοι θα το θέλαμε.  Όμως δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Γι’ αυτό θεωρώ ότι τώρα θα πρέπει όλοι να λειτουργήσουν με νηφαλιότητα για να μην χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Μέσα σε ένα ευμετάβλητο πολιτικό περιβάλλον  οι πρόωρες εκλογές είναι πάντα ένα υπαρκτό ενδεχόμενο . Η ΝΟΔΕ βρίσκεται σε ετοιμότητα όχι λόγω αυτής της προοπτικής αλλά γιατί είναι πολλά τα θέματα που τρέχουν και τα προβλήματα για να έχουμε την πολυτέλεια της χαλάρωσης.

6. Και κάτι τελευταίο. είδαμε την νεά ευρωβουλευτή κυρία Βόζενμπεργκ να δηλώνει ευρωβουλευτής Δωδεκανήσου. Σκοπεύετε να την αξιοποιήσετε για θέματα της περιοχής;

Ο νέος εκλογικός νόμος με την άμεση ψήφο προς τους ευρωβουλευτές έδωσε την ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στο ευρωκοινοβούλιο.
Από την αρχή είχα δηλώσει ότι η τρόπος αυτός εκλογής των ευρωβουλευτών είναι δημοκρατικότερος δίνοντάς μας την  δυνατότητα να γνωρίζουμε από κοντά πολλούς από τους υποψήφιους .
Η κα Βοζεμπέρκ τιμήθηκε από την Ρόδο και τα Δωδεκάνησα και αναδείχθηκε 1η σε ψήφους στον νομό. Τιμήθηκαν και πολλοί άλλοι υποψήφιοι και κάποιοι από αυτούς είναι σήμερα ευρωβουλευτές.
Η ΝΟΔΕ θα συνεργαστεί με όλους για να μπορέσει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα ευρωπαϊκά  προγράμματα που αφορούν τα  Δωδεκάνησα .

εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Από την Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι, εκδόθηκε η ακόλουθη...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...