Μπροστά-μπροστά στην Κάρπαθο είναι η ΩΡΑΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΣ, του Μανώλη Δημελλά 

 

 

Όσοι βρεθούν για πρώτη φορά στο νησί και ψαχτούν για ένα καλό γεύμα, θελήσουν να ανακαλύψουν τις γνήσιες γεύσεις τις Καρπάθου, ανάμεσα στις προτάσεις, μαθαίνουν για ένα κομψό πραγματικά ξεχωριστό ταβερνάκι που βρίσκεται στην είσοδο του κεντρικού λιμανιού και ακούει στο όνομα ΩΡΑΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΣ.

Όσο για κείνους που γνωρίζουν το νησί, αυτό το εστιατόριο εδώ και 30 χρόνια, είναι σταθερός ή καλύτερα ακλόνητος προορισμός. 

Εκεί θα βρεις το μεγαλείο της καρπάθικης κουζίνας. Άγρια χόρτα (εκείνες τις Θεϊκές τσιμέτες με τα αυγά), μακαρούνες, καρπάθικο ψωμί, μανούρι, άγριες αγγινάρες, ελίτσες, κολοκυθοανθούς, παστή μένουλα, ντόπιο κρασί καθώς κι όλα όσα κάνουν την αίσθηση της γεύσης να παίρνει καρπάθικη φωτιά! Αυτό λοιπόν το εστιατόριο, τη εβδομάδα που μας πέρασε, κατάκτησε μια σπουδαιότατη αναγνώριση. 

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, 12 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά στην Αθήνα, η τελετή απονομής των Restaurant 100 Awards, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 

Η πολυπληθής κριτική επιτροπή ειδικών, από όλους τους κλάδους της εστίασης, ανέδειξε 100+ 100 κορυφαίες προτάσεις για φαγητό σε όλη την Ελλάδα. 

Ξακουστά εστιατόρια όλων των ειδών από όλη τη χώρα και σεφ με αστέρια Michelen, ήταν όλοι εκεί! Κι ανάμεσα στο Aleria, το Varoulko Seaside και το Nolan, τη Σελήνη της Σαντορίνης και τη Ντομάτα της Χαλκιδικής, το Χαρούπι και το Εβόρα Eatery της Θεσσαλονίκης, το Ferryman και το Hasika της Κρήτης, η ΩΡΑΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΣ ήταν παρούσα και έλαμπε από χαρά! Έδωσε στην Κάρπαθο λίγο παραπάνω από το φως που της αξίζει!

Η ΩΡΑΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΣ άνοιξε το 1990. Τα πρώτα χρόνια ήταν μια πιτσαρία και άκουγε στο όνομα ΡΑΝΤΕΒΟΥ! Ένας από τους ιδιοκτήτες είχε επιστρέψει από τον Καναδά, εκεί είχε εργαστεί σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις κι αυτός ήταν ο λόγος που διάλεξαν να επενδύσουν αρχικά στο γρήγορο φαγητό. 

Εκείνη την επιχείρηση την έτρεξαν τα δυο αδέλφια Σπανομανωλή, ο Παναγιώτης κι ο Χάρης ο Δάσκαλος, μαζί με τον γαμπρός τους, τον Γιάννη Μανωλίδη. Στην αρχή εκείνης της δεκαετίας τα εστιατόρια στο νησί ήταν μετρημένα στα δάχτυλα των δυο χεριών.

Μετά από μια πενταετία ο Χάρης Σπανομανωλής άφησε την επιχείρηση και κάπου εκεί το εστιατόριο άλλαξε ύφος και ταυτότητα, τότε ξεκίνησε η ΩΡΑΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΣ.  

Σημερινός ιδιοκτήτης του εστιατορίου είναι ο Παναγιώτης Σπανομανωλής, όμως δεν είναι μόνος του. Στην ΩΡΑΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟ θα βρεις τον Γιάννη Μανωλίδη με τη σύζυγο του Πόπη και το «νέο αίμα» τους δυο γιούς τους, τον Σταμάτη και τον Γιώργο. 

Μέσα στην κουζίνα ξεχωρίζει η Μαρία, με καταγωγή από το Ιράκ, που ζει περισσότερα από 20 χρόνια στην Κάρπαθο. Να μην ξεχάσω την Αρετή, σύζυγο του Γιώργου, με σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της επικοινωνίας και της αισθητικής της επιχείρησης, τα τελευταία 7-8 χρόνια.

Η ΩΡΑΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΣ δεν ξεχώρισε τυχαία, κρύβει μεράκι, αληθινό πάθος και ίσως το σπουδαιότερο εντιμότητα. Ναι, ότι υπάρχει στο μενού θα μπορούσες να το γευτείς καλεσμένος στο σαλόνι του σπιτιού τους. Κι αυτό γίνεται με σταθερότητα και συνέπεια. 

Δεν υπάρχουν τρανά μυστικά, η κουζίνα της ΩΡΑΙΑΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ είναι βασισμένη στις αυθεντικές συνταγές της καρπαθιάς γιαγιάς και αποτελείτε από υλικά ντόπια, με τους ιδιοκτήτες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, να τα μαζεύουν ένα-ένα από τα βουνά και τις θάλασσες του νησιού!

Στην ειδική κατηγορία «Βραβείο Τοπικής Κουζίνας»ανάμεσα στα 10 εστιατόρια που ξεχώρισαν και διακρίθηκαν από τους κριτές βρίσκεται η ΩΡΑΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΣ. 

Πέντε από αυτά βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα (Βόλος, Γρεβενά, Δράμα, Ζαγοροχώρια, Μάνη) και  άλλα πέντε σε νησιά (Κεφαλονιά, Λέσβος, Μικρές Κυκλάδες, Σαμοθράκη και η Κάρπαθος). 

Κανένα βραβείο δε δίνεται στα κουτουρού ή τυχαία! Έτσι και η σημαντική φετινή διάκριση για το καρπάθικο εστιατόριο, έρχεται να επιβεβαιώσει τον μόχθο των ιδιοκτητών, να τους αποδώσει χαρά, αλλά να φέρει και ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για την συνέχεια του σπουδαίου ρόλου τους. 

Γιατί ένας τόπος, πέρα από την πρόδηλη ομορφιά του, τα ακρογιάλια και τα βουνά του, ξεχωρίζει για το επίπεδο των ανθρώπων του και ειδικότερα εκείνων που ασχολούνται με επιχειρήσεις, όπως η ΩΡΑΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΣ. Μια τέτοια αναγνώριση ανεβάζει λίγο πιο ψηλά τις απαιτήσεις, κάνει όλη την Κάρπαθο πιο σπουδαία.

Όσο για όλους εμάς, τους ντόπιους, θα συνεχίσουμε να δίνουμε εκεί τα ραντεβού μας, παρέα με νέους και παλιούς φίλους. Αδημονώντας για τις μυρωδιές που γεννούν μνήμες,  το αίμα της Καρπάθου και σε συνδυασμό με τη ζεστασιά, τη φιλοξενία της οικογένειας, μετατρέπουν εκείνες τις βραδιές σε αυθεντικές καρπάθικες αποσπερίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...