Μας συζητούν δίχως γιατί και όχι άδικα - του Θάνου Ζέλκα

ΜΑΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΔΙΧΩΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΔΙΚΑ

- Μας ενοχλεί ως λαό όταν μας χλευάζουν για την προχειρότητα και την ανεπάρκεια μας. Θυμώνουμε όταν σε όλο τον κόσμο γελάνε ειρωνικά με τις γκάφες μας. Τι κάνουμε όμως εμείς για να σταματήσει αυτό; Αντί να δείξουμε ότι προσπαθούμε με σχέδιο και κόπο, φροντίζουμε να τροφοδοτούμε συνεχώς την παγκόσμια κοινή γνώμη με ευρηματικά περιστατικά που ούτε οι καλύτεροι σεναριογράφοι πολλές φορές δεν μπορούν να γράψουν. 

 

Μετά από χρόνια βρέθηκαν δυο κλεμμένοι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη. Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ στη συνέντευξη τύπου ήταν τεράστιο. Αυτή ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι κάτι γίνεται επιτέλους σε αυτή τη χώρα. Ως ιδανικοί αυτόχειρες φροντίσαμε να τα κάνουμε όλα λάθος. 

 

Αντί λοιπόν να φροντίσουμε να βάλουμε τους πίνακες μέσα σε κάποια υποτυπώδη βιτρίνα - κατασκευή και να αφήσουμε την εικόνα να μιλήσει μόνη της, τα «τσακάλια» μας τους στήριξαν έτσι όπως ήταν. Χωρίς κορνίζα. Χωρίς προστασία. Χωρίς καν να τους στηρίξουν κάπου σταθερά. «Χύμα στο κύμα» όπως λέει και ο λαός μας. Οι παρευρισκόμενοι υπουργοί άρχισαν τις μεγαλοστομίες και τους διθυράμβους μέχρι που έγινε το κακό.

 

Ο πίνακας του Πικάσο βρήκε την ευκαιρία να δραπετεύσει. Πνιγμένος από την εγκληματική βλακεία αυτών που τον είχαν στα χέρια τους, μάλλον δεν άντεξε άλλο και σκέφτηκε να κάνει την απέλπιδα προσπάθεια της μεγάλης απόδρασης. Εν μέρει το κατάφερε. Το βίντεο της πτώσης του έκανε το γύρο του κόσμου. Δεν υπήρξε φιλότεχνος άνθρωπος που να μην εξοργίστηκε. Δεν υπήρξε νοήμων άνθρωπος που να μην αναρωτήθηκε γιατί οι πίνακες δεν προστατεύθηκαν και αντιμετωπίστηκαν ως κοινά τιμαλφή που βρέθηκαν στη “σπηλιά του Νταβέλη”. Δεν υπήρξε κανείς που να δικαιολόγησε έστω και στο παραμικρό την προχειρότητα των αρχών. Δυστυχώς τα φαρμακερά σχόλια έπεσαν πάνω σε όλους τους Έλληνες. 

 

Προφανώς δεν ήταν όλοι οι Έλληνες που ενήργησαν ως κινηματογραφικοί γκαφατζήδες. Όταν όμως σε αυτή τη συνέντευξη τύπου παρίστανται δυο υπουργοί, η ηγεσία της Αστυνομίας και οι παράγοντες του υπουργείου πολιτισμού, τότε πως είναι δυνατόν να σκεφτούν κάτι καλό οι “ξένοι” για όλους εμάς τους υπόλοιπους;

 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά. Σαν να μην ήταν αρκετή η ντροπή από τη πτώση του μοναδικού έργου τέχνης. Σαν να μην έγινε το περιστατικό στην κοιτίδα του πολιτισμού. Εκεί που σκέφτεται κάποιος τι άλλο μπορεί να γίνει για να ζητήσει κάποιος μια συγνώμη, έρχεται η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού και προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα μιλώντας για υπερβολικές αντιδράσεις και για δάχτυλο της αντιπολίτευσης.  

 

Τι να πει κάποιος σε αυτόν τον δόλιο πολίτη αυτής της χώρας που θέλει μια φορά να νιώσει περήφανος για τη χώρα του; Που βαρέθηκε να είναι ο “καρπαζοεισπράκτορας” της Ευρώπης και να τον κατηγορούν κάθε φορά για όλα τα δεινά που συμβαίνουν; Τι να του πει αλήθεια; Ότι πάντα υπάρχει από πίσω ένας αόρατος εχθρός που μας βάζει τρικλοποδιές; Ότι όλο αυτό είναι ένα κακό όνειρο και σύντομα θα ξυπνήσει; Ότι δεν ζει αλήθεια αυτή τη φαρσοκωμωδία και απλά τη φαντάζεται; Ή ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και είτε τη δέχεται είτε σηκώνεται και φεύγει;

 

Δεν έχουν βαρεθεί αυτοί που κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια να ρίχνουν τις ευθύνες εκατερωθεν; Δεν βλέπει κανένας τους ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε τουλάχιστον την αξιοπρέπειά μας; Δεν έχουν βαρεθεί να είμαστε μονίμως η χλεύη των ξένων και να μας «συζητούν δίχως γιατί και όχι άδικα»; Δεν έχουμε βαρεθεί κάθε φορά που μας φτύνουν, να παραμυθιαζόμαστε ότι ψιλοβρέχει;

 

 

--

Aπό τη στήλη "ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" στη ΡΟΔΙΑΚΗ της Κυριακής

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...