Μανώλης Τσέρκης: “παλεύουμε και κρατάμε καθαρή την Κάρπαθο”, του Μανώλη Δημελλά

Μανώλης Τσέρκης: “παλεύουμε και κρατάμε καθαρή την Κάρπαθο”

Οι λάμπες και τα σκουπίδια! Δυο θέματα που άνοιξαν πολλές κουβέντες και αν για το πρώτο δεν υπάρχουν δικαιολογίες και οι περισσότεροι, μόνιμοι και περαστικοί κάτοικοι της Καρπάθου, αναγνωρίζουν ότι δεν γίνεται να περπατάς στα σκοτεινά, στο δεύτερο ζήτημα, για τα σκουπίδια, η υπόθεση πέρα από τον Δήμο έχει να κάνει με τη συνείδηση του πολίτη και ειδικότερα με τον τρόπο που μάθαμε να σεβόμαστε και να αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον.

Την ώρα που οι περισσότερες δυτικές χώρες καταργούν τις πλαστικές σακούλες και ξεκινούν καμπάνιες εκπαίδευσης για την ανακύκλωση, εμείς εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη για να μην βλέπουμε σκουπίδια στην αυλή και το χωραφάκι μας.

Στον Δήμο Καρπάθου υπεύθυνος Αντιδήμαρχος για το περιβάλλον, τον δημοτικό φωτισμό αλλά και για την Βόρεια Κάρπαθο έχει οριστεί ο κ. Μανώλης Τσέρκης.

Με τα τοπικά πολιτικά δρώμενα ασχολείται αρκετά χρόνια, στις προηγούμενες δυο αναμετρήσεις δεν κατάφερε να εκλεγεί, όμως στις εκλογές του 2014 εκλέχτηκε με την ομάδα του κ. Ηλία Λάμπρου.

Δυομιση χρόνια από την εκλογική αναμέτρηση και ο κ. Τσέρκης εξακολουθεί να είναι πιστός στο πρόγραμμα και στον Δήμαρχο Καρπάθου, όμως δεν κρύβει και την απαισιοδοξία του:

“Είμαι δίπλα του, πιστεύω στον κ. Λάμπρο. Ωστόσο είμαι απογοητευμένος και δεν ξέρω αν αφού ολοκληρώσω τη θητεία μου ξανα-ασχοληθώ με τα κοινά”.

Με την εκλογή του ορίστηκε ως εντεταλμένος και υπεύθυνος των μηχανημάτων καθαριότητας, ενώ τους τελευταίους 2μιση μήνες, μετά τις αλλαγές στο Δήμο, ο κ. Τσέρκης τοποθετήθηκε Αντιδήμαρχος και μάλιστα με αυξημένες αρμοδιότητες.

Πολιτεύτηκε γιατί όπως ο ίδιος μας εξηγεί:

“θέλω να βοηθήσω τον τόπο μου, να εξυπηρετήσω τους συνανθρώπους μου, για να ζήσουμε καλύτερα πάνω στο νησί μας”.

Από την πρόσφατη θέση του Αντιδημάρχου έχει και μισθό, που φτάνει το 925 ευρώ, όμως ο κ. Τσέρκης από την εκλογή του έχει εγκαταλείψει τις επαγγελματικές δραστηριότητες γιατί έχει αφιερωθεί στα δημοτικά θέματα και όπως μας εξηγεί, η επιχείρηση του, ένα συνεργείο αυτοκινήτων, από τότε υπολειτουργεί.

Μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ήταν η ξεκάθαρη θέση ότι στην περίπτωση που οτιδήποτε τον ανάγκαζε να χαμηλώσει τους τόνους στις απόψεις του θα αποχωρούσε την ίδια στιγμή, είναι αλήθεια ότι έχει στεντόρια φωνή και δεν προσπάθησε να κρυφτεί από τα προβλήματα της καθημερινότητας, στο γραφείο του το τηλέφωνο δε σταματούσε να χτυπά κι εκείνος πάλευε να δώσει λύσεις, όχι όμως προσωπικά ρουσφέτια.

Τόνισε μάλιστα ότι φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση, δηλαδή όλοι να έχουν προσωπικές απαιτήσεις, γιατί: “σε παλαιότερες Δημοτικές αρχές, πριν την οικονομική κρίση, τότε υπήρχε σχετική άνεση, κυρίως περισσότερο προσωπικό, ο Δήμος “κακόμαθε” τους Δημότες. Ήθελαν να κλαδέψουν δέντρα στο χωράφι τους κι ο Δήμος έστελνε φορτηγό”.

Η υπόθεση σκουπίδια

Στη μάχη κατά των σκουπιδιών ο Δήμος Καρπάθου σήμερα διαθέτει:

5 απορριματοφόρα, από αυτά 2 παρουσιάζουν βλάβες.

Στο έμψυχο δυναμικό, μετά την απόλυση των οκτώ συμβασιούχων, έχουν απομείνει μόνο οι μόνιμοι και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα.

Υπάρχουν έξι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, που ήδη δουλεύουν ενάμιση μήνα χωρίς Σαββατοκύριακα, ούτε έχουν ρεπό!

Έξι οδηγοί (οι δυο βρίσκονται σε άδεια) και δυο εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων, με ένα φορτηγό με καθήκοντα την περισυλλογή των μεγάλων αντικειμένων.

Τα απορριματοφόρα ξεκινούν καθημερινά στις 06.00 και μέχρι τις 12.00 έχουν ολοκληρώσει τα χωριά στην Νότια Κάρπαθο, στη συνέχεια ανεβαίνουν στον Βορά και καθαρίζουν το υπόλοιπο νησί μέχρι τις 18.00. Συνολικά πρέπει να περάσουν από 12 οικισμούς και χωριά και να φτάσουν σε απομακρυσμένες περιοχές μέσα από στενούς δρόμους.

Εδώ πρέπει να υπερτονίσουμε την προσπάθεια των εργαζομένων, ο κ. Τσέρκης πολλές στιγμές τους ευχαρίστησε και μίλησε για τον αληθινό αγώνα τους, γιατί το νησί τους καλοκαιρινούς μήνες πενταπλασιάζεται! Αν το χειμώνα έχει 5.000 μόνιμες ψυχές το καλοκαίρι φτάνει περίπου τις 25.000.

Καθημερινά λοιπόν υπάρχει μια χρυσή δωδεκάδα εργαζομένων που δίνει μια μάχη που κανείς δεν θέλει να βλέπει, ούτε και μυρίζει.

- Τι γίνεται με ένα ακινητοποιημένο απορριματοφόρο γεμάτο σκουπίδια;

Σύμφωνα με τον κ. Τσέρκη υπάρχει βλάβη στον συμπλέκτη και δεν μπορεί να αδειάσει, “περιμένουμε τη σύμβαση με το συνεργείο, το θέμα πιστεύω ότι θα λυθεί τις επόμενες ημέρες”.

Σαν να μην έφτανε το μειωμένο προσωπικό, υπάρχει κι άλλο προβλημα, η διαδιακασία της προμήθειας καυσίμων καθυστερεί με αποτέλεσμα να βάζουν πετρέλαιο με το σταγονόμετρο!

“Εμείς ζητήσαμε τα καύσιμα στην ώρα μας” λέει ο κ. Τσέρκης, όμως λόγω της ηλεκτρονικής διαδικασίας υπάρχει καθυστέρηση, που αυξάνει τα προβλήματα.

“Αν είχαμε πετρέλαια και συμβασιούχους, το νησί δεν θα είχε κανένα θέμα στο ζήτημα της αποκομιδής απορριμμάτων, εδώ πρέπει να επισημάνω ότι ο ΧΥΤΑ είναι έχει γεμίσει κι αυτό το θέμα θα κληθούμε σύντομα να αντιμετωπίσουμε”.

Όσο για τα μεγάλα και βαριά αντικείμενα, ήδη ο Αντιδήμαρχος κ. Τσέρκης έχει κληθεί 3 φορές από τον εισαγγελέα για να καταθέσει! Αφού λυθεί το θέμα των καυσίμων θα χρειαστούν περίπου 5 εργάσιμες ημέρες για να μαζευτούν.

Τα σκοτεινά σοκάκια δεν είναι πάντοτε ρομαντικά

Αν για τα σκουπίδια οφείλουμε ένα τουλάχιστον ευχαριστώ στους εργαζόμενους της καθαριότητας, αντίθετα για το θέμα των καμμένων αλλά αναντικατάστατων δημοτικών λαμπτήρων η κριτική περισσεύει χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Οι εμπλεκόμενοι μπορεί να είναι δικαιολογημένοι, υπάρχουν ενστάσεις που καθυστέρησαν την αγορά των λαμπτήρων, όμως τι φταίει ο πολίτης που περπατά στα σκοτεινά και σε ποιον να πει τον πόνο του;

Πέρα από την σκοτεινή τουριστική εικόνα, οι μόνιμοι ανάβουν φακούς για να περπατήσουν στα στενά σοκάκια των χωριών τους!

Για αυτό το θέμα κ. Τσέρκης απάντησε λακωνικά:

“Δεν πιστεύω ότι είμαστε ευχαριστημένοι ως παράταξη για το θέμα με τις λάμπες”.

Επιτέλους η υπόθεση ξεκόλλησε, στο νησί έχουν φτάσει 1.000 λαμπτήρες και σε δεύτερη φάση θα έρθουν ακόμη 2.000, ενώ θα υπάρξει και τρίτη παρτίδα.

Όμως η υπόθεση σκοντάφτει σε ένα ακόμη πρόβλημα, δεν υπάρχει ηλεκτρολόγος του Δήμου στη Νότια Κάρπαθο για να τις τοποθετήσει!

Οι δυο συμβασιούχοι έφυγαν και ο μόνιμος ηλεκτρολόγος της Β. Καρπάθου προσπαθεί, αλλά ο διαθέσιμος χρόνος δεν είναι αρκετός. Και πάλι χρειάζεται υπομονή, πρέπει να περιμένουμε το ΑΣΕΠ και την απόφαση για προσλήψεις και μέχρι τότε οι λάμπες θα παραμένουν στα κουτιά τους!

Ορισμένοι τοπικοί σύλλογοι προχώρησαν ιδιωτικά, σε αγορά και τοποθέτηση, όμως η σκοτεινές εικόνες που τραβούν μαζί τους οι τουρίστες σίγουρα δεν βοηθάνε στην προβολή του τόπου, όσο και να κρύψουμε το πρόβλημα μια βραδυνή βόλτα είναι αρκετή!

Ο κ. Τσέρκης πιστεύει για τα δυο θέματα υπάρχουν ευθύνες στο σύνολο της παράταξης που διοικεί το Δήμο Καρπάθου:

“Δεν έχουμε καλή συνεργασία, οι Αντιδήμαρχοι δεν φτάνουν, αν όλος ο συνδυασμός δούλευε σαν μια γροθιά θα είχαμε πετύχει πολλά περισσότερα.

Χρειάζεται πολύ υπομονή και γερό στομάχι για να αντέξουμε τα χτυπήματα και τις μαχαιριές, ειδικά όταν αυτές προέρχονται από δικούς μας είναι πιο βαθιές”.

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...