ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ:  «Λύση στο πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες: να ενταχθούν τα Δωδεκάνησα στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου»

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

- 21 Ιουλίου 2021

- ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ:  «Λύση στο πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες: να ενταχθούν τα Δωδεκάνησα στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου»

- Πρόταση για να τερματιστεί η ταλαιπωρία των πολιτών της Δωδεκανήσου με τους δασικούς χάρτες, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στον Υπουργό Περιβάλλοντος, ζητώντας να ενταχθούν τα Δωδεκάνησα στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου για τους δασικούς χάρτες.

Όπως τονίζει ο κ. Κόνσολας, με τον τρόπο αυτό, το Δημόσιο θα απαγορεύεται να ασκεί να ασκεί ένδικα μέσα κατά αποφάσεων του κτηματολογικού δικαστή, με τις οποίες αναγνωρίζεται η κυριότητα ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα ιδιωτών ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου σε αυτέ τις εκτάσεις.

Εφόσον το Δημόσιο δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του, δεν θα πρέπει να βάζει τους πολίτες σε αυτή την ταλαιπωρία.

Μάλιστα, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει  ότι στη Ρόδο, στην Κω και σε ένα μεγάλο μέρος της Λέρου υπήρχε κτηματολόγιο από την περίοδο της Ιταλοκρατίας, κάτι που σημαίνει ότι το Δημόσιο γνωρίζει τις δημόσιες εκτάσεις και δεν μπορεί να διεκδικεί ιδιωτικές περιουσίες και να αναγκάζει τους πολίτες να καταφεύγουν οι ίδιοι στα δικαστήρια για να το αποδείξουν.

Αναφερόμενος στο μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές εκτάσεις:

-Το 61,5% της Ρόδου

-Το 88,1% της Σύμης

-Το 83,4% του Αγαθονησίου

-Το 72,8% της Καρπάθου

-Το 76,4% της Κάσου

-Το 74,9% της Πάτμου

-Το 50% της Λέρου

-Το 44% της Καλύμνου.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας τονίζει:

«Ζητάμε να ισχύσει στα Δωδεκάνησα ό, τι ισχύει και για τις Κυκλάδες. Δεν μπορεί να υπάρχει τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου όταν υπάρχει κτηματολόγιο επί Ιταλοκρατίας και να αναγκάζονται οι πολίτες να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Πρέπει άμεσα να κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση γιατί το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες είναι τεράστιο και θα το βρούμε μπροστά μας».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης - πρότασης του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

 

 

 

Φωτογραφικό υλικό

Προτάσεις Verena

Αγαπητοί φίλοι, Ο κ. Χατζημάρκος με την παρακάτω επονομασθείσα «διακήρυξη» του μας προκαλεί...
Μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξης Κολιάδης όμως στην συνεδρίαση του...
Χθες ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε και ζητά την μείωση των ελαφιών στη...
Αρχισαν τα...γαλλικά στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου πολύ νωρίτερα απ ότι αναμενόταν!....Σε μια...